Erol Toy

Erol Toyİmparator yazarı
Yazar
8.5/10
207 Kişi
698
Okunma
52
Beğeni
5,8bin
Görüntülenme

Hakkında

1 Ekim 1936'da Manisa'da doğdu. 1951'de ortaokulu bitirdikten sonra İzmir'de önce kol emeğine dayalı işler, daha sonra sigortacılık ve banka memurluğu yaptı. Ortaokul mezunu olan Toy, çocukluğundan itibaren çalışarak yaşamaya başladı. Fırıncılık, bankacılık, vurgun yiyen süngercileri sigortalama gibi işlerde çalıştıktan sonra, İstanbul'a yerleşti. Bank-İş sendikasının kurucuları arasında yer alarak sendikacılığa başladı. Yönetim kurulu başkanlığını da yaptığı Yazko'nun çıkardığı Somut dergisini yönetti. Halen İstanbul'da yaşamakta. İlk öyküsü 1952'de İzmir'de Çınar dergisinde çıktı. Akşam, Yön, May, Cumhuriyet, Milliyet, Barış ve Yeni Ortam dergi ve gazetelerinde yayımlanan fıkra, inceleme ve makaleleriyle tanındı. Romanlarında Osmanlı Devleti'nin beyliklerle ilişkileri, yükselme ve zayıflama dönemleri, I. Dünya Savaşı, Demokrat Parti'nin iktidar yılları, Türkiye'de sermaye gücünün ve işçi sınıfının gelişimi, 1971'deki askeri müdahale dönemi gibi Türkiye'nin tarihsel ve toplumsal gelişme sürecindeki önemli evreleri ele aldı. Romanlarında belgeselliğe özen göstererek yaşanan çelişkileri, olguları toplumcu gerçekçi bir bakış açısıyla yansıttı. Iğrıp adlı romanı dışında, klasik öyküleme tekniğine bağlı kaldı. İşadamı Vehbi Koç'u anlatan İmparator adlı romanı en çok baskı yapan kitabı oldu. Öykü, roman, deneme ve eleştiri yazılarının dışında sahnelenmiş tiyatro oyunları da bulunan Erol Toy, 1962 Ali Naci Karacan Üçüncülük Ödülü sahibidir.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Alaşehir/Manisa, 1 Ekim 1936

Okurlar

52 okur beğendi.
698 okur okudu.
17 okur okuyor.
450 okur okuyacak.
13 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Şimdi sardırdık kitaplara. Okudukça, yepyeni evrenlerin, evrimini anlıyor kişi. Öğrettikçe, öğrenme isteği çiçeklenip gelişiyor içinde. Görüyorsun ki, ardında bir pala, alınmış birkaç kale bırakmaktan yeğdir, bir iki okumuş bırakmak...
"Bir atımlık barutu var bunun. Belki o da yok ... Bilgin, bilgisini kamunun yararına sunar. Bildiğiyle öğünmez. Bir kişi ki, bir şeyle öğünür. O onda yoktur."
Reklam
Dede Korkut'dan Tapduk'a, Koca Yunus'tan. Baba Tonus'a bunca yır belledim, yine de senin gibisine bir türlü ulaşamadım.
Müezzinlik için bağırmak yeterlidir. Ama bilgin olmak için okumak, çalışmak, düşünmek, eleştirmek, incelemek ve sağlam yorumlara, kesine yakın sonuçlara ulaşmak gerekir.
"Bilginin yaşı yoktur. Kim ki doğruyu bilir, hiç sakınmadan, eğri söyleyene anlatmalıdır. Ne rütbe, ne yaş bilgiyi bağlamamalı...."
🌿Merhabalar🌿 #188501228 E-KİTAPLAR Telegram E-kitaplar t.me/Pdf100000kitapa... Sayfama gelip bu iletiyi okuyorsan, bence kitap önererek yorumunu da ekleyebilirsin, şimdiden teşekkürler 🙏🙏 Her öneri birbirinden değerli benim için🥰 Değerli önerilerinizden oluşan kitap listesi;
1984
1984
5️⃣
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
80 syf.
6/10 puan verdi
Son Çağrı
Son Çağrı
Erol Toy
Erol Toy
Son Çağrı, iki köpek yavrusu arasında kurulan ölümsüz dostluğun öyküsüdür... Annesi ölünce aşçı Mehmet Usta'nın sahiplendiği Vilda ile komşularının köpeğinin yavrusu Coli bir arada büyürler. Mehmet Usta'nın ailesine sarsılmaz bir sevgi bağıyla bağlanan iki köpek, birbirlerinden de hiç ayrılmamaktadır. Aradan yıllar geçer, Coli ile Vilda büyür... İki köpek başlarına gelen birçok olaya karşın ölene kadar birbirlerinde ayrılmayacak, tanık olanlar parmak ısırtacak bir dostluk ve vefa örneği göstereceklerdir.
Son Çağrı
Son ÇağrıErol Toy · Cumhuriyet Kitapları · 20112 okunma
307 syf.
8/10 puan verdi
İmparator, güncelliği kaybolmayan, yabancısı olmadığımız bir egemenlik oyunudur. Bakkallıktan imparatorluğa yükselişin öyküsüdür. Çokzade Fehmi, 1920 Ankara'sında çiçeği burnunda bir bakkal olarak oyuna girdiğinde, Türkiye Cumhuriyeti de kuruluş günlerini yaşamaktadır. Roman, bir küçük dükkandan ekonomik-politik bir imparatorluğa uzanışın ekseninde, uluslararası güçlerle ilişkileri, ülke ve toplumun içinden geçtiği politik dönemeçlerin, grev, yürüyüş ve miting gibi eylemlerin tarihsel gelişiminin destansı öyküsüdür. Kısacası cumhuriyetin bir başka yüzünün hikayesidir. Cumhuriyet tarihine ilgi duyanların, özellikle genç neslin mutlaka okuması gereken kitap. Yazar Erol Toy'un uzun süredir yayınlanamayan ve beklenen kitabı nihayet okuyucuyla buluşuyor. Ankara başkent olduğunda ne durumda idi? Türkiye İş Bankası ne amaçla kuruldu, ticaret ve snayileşmede nasıl bir rol oynadı? Patronlar Doğan Avcıoğlu ve Yön Dergisi'nden neden çekiniyorlardı? Demirel nasıl Adalet Partisi'nin başına getirildi? 15-16 Haziran olayları nasıl hazırlandı ve ne tür siyasal sonuçlara yol açtı? Solu ezme planı nasıl hayata geçirildi? Ecevit CHP'nin başına nasıl getirildi, amaçlanan neydi? 12 Mart darbesi nasıl hazırlandı, beklenen sonuca ulaştı mı? TÜSİAD nasıl kuruldu ve siyasal gelişmelerde nasıl rol oynadı? Sağ-Sol çatışmasını körüklemek için, gizli ögüte ne işlev verildi? Turhan Feyzioğlu ve Sadettin Bilgiç'e siyasal gelişmeleri yönlendirmek için ne rol verildi? İmparator kitabı okunması için neden Tayyip Erdoğan'a önerildi? Daha onlarca sorunun sürükleyici yanıtları İmparator'da...
İmparator
İmparatorErol Toy · Doğu Kitabevi · 2015244 okunma
314 syf.
8/10 puan verdi
Yıllardır Türkiye'de sürüp giden "siyaset"in nasıl şekillendiğini görmek isteyenler için kaynak bir roman! Özellikle savaş zamanlarında ticaret sisteminin nasıl siyasallaştığı ve/veya siyaset sisteminin nasıl ticarete döndüğünü gözler önüne seren '74 yılında yazılmış bir roman. Fakat okurken göreceksiniz ki 2015'de hiçbir şey değişmemiş, aynı kurgu, aynı sistematik kaos sürüp gidiyor. Medyanın işlevi ise daha da başarılı (!). Okuyunuz ve okutunuz!
İmparator
İmparatorErol Toy · Doğu Kitabevi · 2015244 okunma