Fahri Parin

Cemal Paşa yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.7/10
16 Kişi
78
Okunma
1
Beğeni
2.804
Görüntülenme

Fahri Parin

78 okunma, 1 beğeni - Fahri Parin kitapları, eserleri, Fahri Parin kimdir, öz geçmişi, Fahri Parin nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Fahri Parin sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.
400 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
1872 yılında Midilli’de doğan Cemal Paşa İttihat Ve Terakki Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer alan 3 büyüklerden biridir. Diğerleri bildiğiniz üzere Enver Paşa ve Talat Paşa’dır. Cemal Paşa 1908 yılında 2.meşrutiyet ilan edilince Adana Valiliğine atanmış 1913 yılında İstanbul Muhafızlığı ve sonrasında Bahriye Nazırlığı görevinde bulunmuştur. 1.Dünya savaşı başlayınca 2. Ordu komutanlığı Mısır İngilizlerin eline geçince de 4. Ordu komutanlığına atanmıştır. İngilizlerle işbirliği yapan Arap ve Yahudilerin ihanetine uğrayan paşa 1917 yılında görevinden alınarak diğer ittihatçılar gibi ülkeyi terk etmek zorunda kalmış 1922 yılında ise ermeni komiteciler tarafından suikasta uğrayarak vefat etmiştir. Cemal Paşa’yı az da olsa bu şekilde tanıdıktan sonra kitaba dönelim kitap 1913 -1922 yılına kadar yaşadıklarını anılarını kaleme aldığı ve fikirlerini belirttiği bir kitaptır. İstanbul Muhafızlığı ile başladığı anılarında Nazım Paşa’nın uğradığı cenaze töreni ile devam eder. Mahmut Şevket Paşa vakası ise kapsamlı bir şekilde anlatılır. Müzakereler de aldığı rol tutumu ve ülkeye ettiği hizmetleri öğrenmek istiyorsanız işte aradığınız kitap Bu kitabın sonlarına doğru tehcir ile alakalı bilgiler vermiş ayrıca Doğu Anadolu genel Müfettişliğini İngilizlere vermek istemeleri ülkeyi başkalarının ellerine bırakmak istemeleri ise benim kabul edeceğim bir durum değil dediğim gibi bir çok konuya katılmadığımı belirtmeliyim .
Cemal Paşa
Cemal PaşaFahri Parin · Parola Yayınları · 201635 okunma
Reklam
O zamanlar Suriye ve Beyrut’ta genel kanaat Cebelülübnan Hıristiyanlarının akşam sabah isyan edeceklerine dairdi. Her taraftan bana tavsiye olunan şey, Lübnan imtiyazlarının kaldırılması ve Lübnan Hıristiyanlarına bir beyanname yayınlanması ile ellerinde bulunan silahları hükümete teslim etmelerinin ilanı idi. Lübnan’da 50.000 kadar yeni silah olduğunu herkes iddia ediyordu.
Sayfa 250Kitabı okudu
Hükümet aleyhine bir hükümet darbesi yapılacağı, özellikle Mahmut Şevket Paşa ile bana ve Talat Paşa’ya suikast edileceği hakkındaki ihbarlar her dakika artıyor ve memurlarım faaliyetle çalışıyorlardı.
“Haydi, bakalım, şimdi de Talat Bey’le anlaşma müzakeresine!..” demişti.
Ülkenin genel siyasetiyle doğrudan doğruya uğraşmam 10-23 Ocak 1913 tarihinde yapılan hükümet darbesi ile başlar.
Reklam
87 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.