Feriha Baymur

Feriha BaymurGenel Psikoloji yazarı
Yazar
8.2/10
5 Kişi
63
Okunma
0
Beğeni
1.064
Görüntülenme

Hakkında

Feriha Baymur orta öğretimini İzmir Amerikan Kolejinde, yüksek öğrenimini Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji bölümünde yaptı, (1937). Kız Teknik Öğretmen Okulunda Pedagoji, Psikoloji derslerini okuttu. 1960-1964 arasında TTK üyeliği yaptı. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi’ne atandı ve 1971 de pro­fesör oldu. 1950’li yıllarda Gazi Eğitim Enstitüsünde “Çocukluk ve Gençlik Psikolojisi”ni okutmuştur. Derslerinde, kendisinin Ch. Bühler’den çevirdiği “Çocukluk ve Genç­lik Psikolojisi” adlı kitabı esas alarak öğretim yapardı. Kendisinin de ay­rıca, aynı adla basılmış bir kitabı vardı. Eğitim ile ilgili olarak yapılmış araştırmalara önem verirdi. 1950’de basılmış bulunan benim “Beden Gelişimi” incelememi sınıfta anlattırdı. Daha sonra, öğrenimini ilerleterek, Hacettepe Üniversitesi’nde çalıştı. “Genel Psikoloji” ve “Rehberlik” üzerine kitaplar yayımlandı. Amerika Birleşik Devletleri’ne 1953 yılında giden Baymur, Chicago Üniversitesi’nde hem dört yıllık lisans programını tamamlama sınavlarını vermiş hem de master derecesini almıştır. Türkiye’ye dönünce, Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki görevine devam eden Baymur bu kez, doktorasını yapmak üzere Illinois Üniversitesi’ne gitmiş (1956-1958), orada Carl Rogers’ın ekolünü benimsemiştir. Döndüğünde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde kurucu ve psikoloji öğretim elemanı olarak çalışmış, daha sonra, Ankara’da başlatılan Test ve Araştırma Bürosu’nda müdürlük yapmıştır. Ardından Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın daveti üzerine Hacettepe Üniversitesi’nde çalışmaya başlayan Baymur, emekli oluncaya dek bu üniversitede ders vermiştir.
Tam adı:
Feriha Balkış Baymur
Unvan:
Akademisyen, Yazar ve Psikolog
Doğum:
Beyrut, 1915
Ölüm:
2010

Okurlar

63 okur okudu.
1 okur okuyor.
22 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Bugün orduda morali yüksek tutmak, disiplini sağlamak ve insan gücünü en iyi bir şekilde kullanmak için psikolojiye geniş ölçüde yer verilmektedir. Gerek I., gerekse II.Dünya savaşlarında, özellikle Amerika Birleşik Devletleri ile İngiltere gibi ülkeler, psikologlardan çok yararlanmışlardır. Savaşa katılan bütün erlere çeşitli yetenek ve kişilik testleri uygulanmıştır. Böylece erler en çok yetenekli oldukları alanlarda çalıştırılarak orduların gücü artırılmıştır." Not:Emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu, kaleme aldığı "III.Dünya Savaşı" kitabının konu edildiği bir TV programında sunucunun, ileride meydana gelecek savaşlarda robot askerlerin kullanılmasının ihtimalinin ne derece doğru olduğu yönünde sorduğu soruya önce tebessüm etmiş, sonra şu cevabı vermiştir: "Cepheye askerden önce ruhu götürmek gerekir." Sanırım bu notum ordudan psikolojinin öneminin ne dereceye vardığını göstermeye yeterli olacaktır.
Sayfa 7 - İnkilāp KitabeviKitabı okudu
"Refleks kavramı 17.yüzyılda René Descartes tarafından ileri sürülmüştür."
Sayfa 45 - İnkilāp KitabeviKitabı okudu
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
319 syf.
5/10 puan verdi
Yaşamın öznesi insandır. İnsanı anlamak için iletişim gerektir. İyi bir iletişim kurabilmek için de insan davranışını sebep ve sonuçlarıyla yordayabilmek gerekir. İnsan bilincinde ve bilinç altında saklıdır. Bunu çözebilmek için birtakım bilgileri vermekte bu kitap.
Genel Psikoloji
Genel PsikolojiFeriha Baymur · İnkılap Kitabevi · 199765 okunma
319 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
İnsan bazen beklediyi insanlardan onu anlamasını istiyor.Lakin anlaşılmayı beklemediyi insanlardan görünce o zaman dönübde bir etrafına bakıyorsun.Düşünüyorsun belkide sen kendini anlatmıyorsun. Hayatda insan kendini ifade etmeyi başarmalı.En azından kendi kendini anlaması için.
Genel Psikoloji
Genel PsikolojiFeriha Baymur · İnkılap Kitabevi · 199765 okunma