Füsun Akatlı

Füsun AkatlıBilge Karasu Aramızda yazarı
Yazar
Çevirmen
7.9/10
20 Kişi
68
Okunma
33
Beğeni
5,1bin
Görüntülenme

Füsun Akatlı

68 okunma, 33 beğeni - Füsun Akatlı kitapları, eserleri, Füsun Akatlı kimdir, öz geçmişi, Füsun Akatlı nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Füsun Akatlı sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Füsun Akatlı (d. 1944, İstanbul - ö. 4 Temmuz 2010, İstanbul) eleştirmen, yazar, öğretim üyesi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümünden mezun olan Akatlı, bu bölümde asistan olarak göreve başladı. Öğretmen olma ve sanat tutkusuyla Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Bölümü'ne geçerek burada Felsefe Tarihi, Sanat Felsefesi, Bilgi Teorisi ve Dil Felsefesi üzerine dersler vermeye başladı. 1974 yılında doktorasını tamamlayan Füsun Akatlı, 1983 yılında görevinden ayrılarak reklamcılık alanında metin yazarı olarak çalıştı. 1991 yılında Şehir Tiyatroları kadrosuna giren Akatlı, kurumun baş dramaturgluğu ve kültür etkinlikleri sorumluluğunu üstlendi. Kurucusu olduğu Yeditepe Üniversitesi, Tiyatro Bölümü'nde de dersler veren sanatçı, kendisine uygulanan baskılar sonucunda görevinden istifa etti. Akatlı, 1968 yılından bu yana tiyatro eleştirileri ve köşe yazıları yazmakta, yazıları; Dost, Soyut, Varlık, Milliyet Sanat Dergisi gibi dergilerde; Politika, Söz, Cumhuriyet Gazetesi gibi yayın organlarında yayımlanmaktaydı. Prof.Dr.Füsun Akatlı, vefatına kadar Doğuş Üniversitesi İletişim Bilimleri bölüm başkanlığı görevini yürütmekteydi. Sait Faik Hikâye Armağanı, Simavi Edebiyat Ödülleri, Behçet Necatigil Şiir Ödülü, Cevdet Kudret Ödülleri, İnkılap Yayınevi Edebiyat Ödülleri, seçici kurulları (jüri) üyesi olan Akatlı'nın yayımlanmış kitapları bulunmaktadır. Akatlı 4 Temmuz 2010'da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Mezarı Çengelköy Mezarlığı'ndadır.
Unvan:
Eleştirmen, Yazar, Çevirmen, Öğretim Üyesi
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 1944
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 4 Temmuz 2010

Okurlar

33 okur beğendi.
68 okur okudu.
9 okur okuyor.
117 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bilge Karasu-Altı Ay Bir Güz
İnsan masalla yaşamadan edemez ki Haluk. Masallar değişir arada. Biraz değişir hem, çok değil.
Sayfa 168
Reklam
Nezihe Meriç
Ben ağlarım. Çok ağlarım. Özler özler ağlarım.
Sayfa 31
Nietzsche'den bir şeylere yer vermenin sırası: ''...Biliyoruz, içinde yaşadığımız dünya kut dışı, ahlak dışı, "insanlık dışı"
Sayfa 225
"Seninle üç gün konuşamayacağım, doktor sesimi dinlendirmemi istiyor," dedim. "Ama sen benimle konuşabilirsin," dedim. İkimiz de bu kavramı anlamakta güçlük çektik.
Sayfa 96
Bilge Karasu
Uçuru- mun di- bine v a r a m a d ı m d a h a parçalanıp, parça- layıp kurtulacağım yere.
Sayfa 187
Diyalektik Materyalizm
Diyalektik materyalizme göre evrenin temel ilkesi, devinim halindeki maddedir. Bu madde, çelişmelerden ge­çerek, niceliksel ve niteliksel değişimlere, dönü­şümlere uğrayarak tüm varlıkları oluşturmuş­tur. Varlık sürekli bir değişim ve dönüşüm halindedir. Değişmelerin temelinde karşıtlıklar vardır. Her şey, kendi karşıtını içinde taşır. Kendini
Reklam
“Sanata, felsefeye vakit yok. Edebiyata hiç mi hiç vakit yok. Çünkü bunlar çağın dilini yakalamakta isteksiz ya da elverişsiz. Nitekim biz eskiden, vakit bolken, çok okurduk. Şimdi okumayışımız, çağdaşlık gereği. Çünkü yakalamakta olduğumuz çağın vakti yok..”
Füsun Akatlı
Füsun Akatlı
"İnsanlar anlaşıldıktan ve cihanın da sırrı kalmadıktan sonra, hâlâ, bir hayal için ufka bir ok atar mıydınız?"
Füsun Akatlı
Füsun Akatlı

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
36 saatte okudu
Yüreğimde koskoca bir taş ağırlığı, gözümde yaş, dilim, dilim suskun.. * Mahsus mahal derler kaldım zındanda Kalırım kalırım dostlar yandadır İkelleri kızıl kandadır kanda, aman Ölürüm ölürüm kardeş aklım sendedir, aklım sendedir Artar eksilmeyiz zındanlarında Kolay değil derdin ucu derinde Kumhan Irmağı'nda Karaburun'da, aman Bulurum bulurum kardeş öfkem kındadır, öfkem kındadır Dirliğim düzenim dermanım canım Solum sol tarafım imanım dinim Benim beyaz unum ak güvercinim, aman Bilirim bilirim kardeş gelen gündedir, gelen gündedir * youtube.com/watch?v=EVSNpy9...
Bir de Ruhi Su Geçti
Bir de Ruhi Su GeçtiFüsun Akatlı · Su Yayınları · 20207 okunma
182 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
‘Öykülerde Dünyalar’ isimli bu kitap, Füsun Akatlı’nın öykü ve öykü yazarları üzerine kaleme aldığı denemelerini bir araya getiriyor. Akatlı, son dönem Türkiye edebiyatının en zengin ve verimli türü olarak tanımladığı öykü türünde emek veren birçok yazara odaklandığı denemelerinde, hem ele aldığı yazarı hem de öyküsünü inceleme/eleştiri süzgecinden geçiriyor. Haldun Taner, Yusuf Atılgan, Tomris Uyar, Nezihe Meriç, Füruzan, Leyla Erbil, Selçuk Baran, Sevgi Soysal, Oğuz Atay, Ferit Edgü, Orhan Duru, Adalet Ağaoğlu, Peride Celal, Selim İleri, Hulki Aktunç, Murathan Mungan, Nedim Gürsel, Abidin Dino ve Necati Tosuner, Akatlı’nın lezzetli denemelerine konu olan isimlerden birkaçı.
Öykülerde Dünyalar
Öykülerde DünyalarFüsun Akatlı · Boyut Yayın Grubu · 19983 okunma
Reklam
224 syf.
·
Puan vermedi
·
150 günde okudu
Sakınarak, gıdım-gıdım okuyorum, her gün bir-iki bölüm. Kimi paragraflarda geri dönüşlerle. Diğer kitaplarını da almalıyım diyorum, uğraşsam, kendimi zorlasam, bir odaya kapansam, derinleşsem, incelse duyular-düşünceler, ben de yazamaz mıyım bunlar gibi bir paragraf?
Acıyla, Sevgiyle Kahramanca...
Acıyla, Sevgiyle Kahramanca...Füsun Akatlı · Boyut Yayın Grubu · 19988 okunma