Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gün Zileli

Gün ZileliMevsimler yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
7.4/10
47 Kişi
249
Okunma
37
Beğeni
5,7bin
Görüntülenme

Hakkında

Gün Zileli (d. 24 Ekim 1946; Ankara), Türk anarşist yazar. 1970 yılında, DTCF’nin Felsefe Bölümünün 2. sınıfından ayrıldı. 1960'lı yıllarda, Yordam, Soyut gibi edebiyat dergilerinde öyküleri yayımlandı; ayrıca, Emekçi, Aydınlık, Proleter Devrimci Aydınlık dergilerinde görev aldı ve yazdı. TİP, FKF ve Dev-Genç örgütlerinde çalıştı; son ikisinin yönetici organlarında bulundu. 1964 yılının Ağustos ayındaki ilk anti-emperyalist gösterilerde gözaltına alındı. 1966 yılındaki anti-emperyalist gösterilerden dolayı kısa süre hapis yattı. 1968 ve daha sonrasındaki öğrenci hareketlerinde yer aldı, 1969 yılında kısa süre hapis yattı. 1971-1974 yılları arasında, üç yılı aşkın, Mamak Cezaevi’nde tutuklu kaldı; TÖS, Dev-Genç ve TİİKP davalarından yargılandı. 1970'li yıllarda Aydınlık, Halkın Sesi, Bora, Türkiye Gerçeği dergilerinde, daha çok teorik ve siyasi nitelikte makaleler yazdı ve TİKP’in yöneticiliğini yaptı. 1975 yılında, Adana’da, İncirlik Üssü’ne karşı yapılan yürüyüşte tutuklandı ve kısa süre hapis yattı. 12 Eylül’den sonra, TİKP davası dolayısıyla arandı ve on yıl kaçak yaşadı. Bu yıllarda, daha çok Mehmet Gündüz takma adıyla teorik yazılar yazdı; Ufuklar, Saçak ve Sosyalist Birlik dergilerinin çıkartılmasına ön ayak oldu, Yapıt ve Somut dergilerinde yazdı. 1990 yılının başında yurtdışına çıkıp İngiltere’de siyasi mülteci olarak yaşamaya başladı. Bu yıllarda, roman yazdı ve İngilizceden Türkçeye kitap çevirdi. Amargi, Sosyalizmin Sorunları, Yeni Zamanlar, Birikim, Apolitika, Ateş Hırsızı, Uç, İmlasız, Bireylikler, Kitap-lık, Virgül, Köxüz, Öteki İsviçre, Açık Gazete, Özgür Üniversite, Haber Cumhuriyeti, Devrimci Demokrat gibi dergi ve internet sitelerinde ağırlıklı olarak kitap eleştirisi yazıları yayımlandı. 2009 yılında Türkiye’ye döndü. İstanbul Özgür Üniversite’de, “Devrimi Yeniden Düşünmek” ve “Komintern ile TKP” konulu seminerler verdi. Yazı ve röportajları, Aşk ve Devrim (gunzileli.net) adlı bireysel sitesinde de yayımlanmaktadır. Şu anda Yayın Kolektifi bünyesinde çalışmaktadır.
Unvan:
Türk Anarşist Yazar, Çevirmen
Doğum:
Ankara, 24 Ekim 1946

Okurlar

37 okur beğendi.
249 okur okudu.
5 okur okuyor.
181 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Kuzenim Gediz... Suat... Avrupa'da okuyor. Babası Arjantin büyükelçisi'dir. Gediz içinden güldü. Her zamanki Serap işte. Hep böyle yapar. İnsanların kendilerinden çok, babalarının mesleği önemlidir.
Sayfa 23 - iletişimKitabı okudu
Buraları bir daha göremeyecek olmanın hüznü sarmıştı yüreğimi.
Sayfa 16 - LEJANDKitabı okudu
Konuşmanın böylesine tedavi edici bir şey olduğunu bilmiyordum.
Sayfa 191Kitabı okudu
Ölüm ; onlara ölümü düşünme , hissetme ya da ondan korkma fırsatı bile tanımamıştı ... Biz hayatta kalanlar için yıkıcı olan bu işte . Onların bedenleri parçalandı , biz hayatta kalanların ruhları .
Hayat, bir yandan verirken öbür yandan geri alıyordu.
Sayfa 34 - LEJANDKitabı okudu
Reklam
“Büyük bir yangın her yere bulaşabilir.” -
Gün Zileli
Gün Zileli
, Cumhuriyetin Kısa Tarihi Final Bölümü

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
295 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
“Ulusal Onur”,”Ulusal Bağımsızlık “
Gün Zileli
Gün Zileli
, Yarılma ile başlayan Havariler ile devam eden ve
Sapak (1983-1992)
Sapak (1983-1992)
ile noktalanan eseri ,1960’lardan 1990 ‘lara uzanan “Aydınlık “ Hareketi ve Türk Solunun tarihsel kökenlerini ve teorik yapılanmasının pratik yaşamın doğal akışına neden uymadığının katı bir sorgulanması niteliğinde.Üçleme tam bir (Yazarın bakışıyla)Türk Sosyalist Hareketinin arşivi.Okurken kişide bir belgesele tanıklık hissi uyandırıyor.Zaman zaman Siyasi Nostalji tadı veren eser de yazar çoğu kez kendini acımasızca eleştiriyor.Bunu o kadar samimi yapıyor ki okuyucunun da o duyguya girmesine sebep oluyor.1980 Darbesi ardından yaşananlar;Kaçak yaşam,örgütün kendi içindeki tutarsızlığı,toplum da karşılık bulamaması,sürekli toplantılar ,tartışmalar,hizipleşmeler,iktidar oyunları..vs okurken şaşırmanıza yol açıyor.Doğu Perinçek ‘in herkes üzerindeki yoğun etkisi,baskısı,manipülasyona açık bireylerin hareketten hızla savrularak çok eleştirilen “Küçük Burjuva” yaşamlarına sıçrayışları tüm açıklığıyla gözlemleniyor.Oral Çalış’lardan Halil Berktay’a,Şule ve Feyza Perinçek ‘ten Ethem Sancak’a bireysel ilişkiler,hesaplaşmalar ve değişimler olduğu gibi anlatılmış.Yazarın sürgüne gitmesiyle ve Komünist Rozetini çıkarmasıyla tamamlanan kitabın dönemin ruhunu yansıtması bakımından okunmaya değer görüyorum.Tavsiye ederim.
Sapak (1983-1992)
Sapak (1983-1992)Gün Zileli · İletişim Yayınevi · 200717 okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
Göz Yummak Suçu
Kitabın ismi Sartre İkilemi ancak içeriği (beklentimin aksine) komünizmin ve kapitalizmin (özellikle komünizmin) doktrinleri ve bu doktrinlerin eleştirileri ile bezenmiş durumda. Ayrıca toplumdaki aydınların görev ve sorumlulukları da son birkaç sayfada özetlenmiş. Kitabı iyi anlamak için önce Gün Zileli’ye ardından ise komünizmin gelişimine ve
Sartre İkilemi
Sartre İkilemiGün Zileli · Fol Kitap · 202112 okunma
295 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
1960'ların sonundan 1990'ların başına kadar Aydınlık hareketinin tepe kadrosunda olan Gün Zileli'nin bu süreç içindeki otobiyografik hikayesi olan üç parçalık 'Yarılma', 'Havariler' ve 'Sapak' serisini bitirmiş bulunmaktayım. Öncelikle son derece dürüst ve objektif yazılmış eserler olduğunu ifade
Sapak (1983-1992)
Sapak (1983-1992)Gün Zileli · İletişim Yayınevi · 200717 okunma