Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Harold Bloom

Harold BloomBatı Kanonu yazarı
Yazar
8.0/10
18 Kişi
115
Okunma
25
Beğeni
2.456
Görüntülenme

Hakkında

Amerikalı eleştirmen. 1930'da, New York'ta doğdu. 1947'de girdiği Cornell Üniversitesi İngiliz Edebiyatı Bölümü'nde, özellikle Romantizm üzerine çalışmalarıyla tanınan M.H. Abrams'ın öğrencisi oldu. Bu okulu bitirdikten sonra öğrenim hayatına bir yıl Pembroke College'de, sonra da Yale Üniversitesi'nde devam etti. 1955'den beri öğretim üyesi olarak çalışmakta olduğu bu üniversitede halen Beşeri Bilimler alanında dersler vermektedir. Son derece verimli ve çalışkan bir eleştirmen olan Bloom, 1959' da yayımlanan ilk kitabı Shelley's Mythmaking'den (1959; Shelley'nin Mit Yaratımı) bu yana, birkaçı kurmaca alanında olmak üzere otuz civarında kitap yazmış, yüzlerce kitabın editörlüğünü üstlenmiştir.
Unvan:
Amerikalı Edebiyat Eleştirmeni
Doğum:
South Bronx, New York, ABD, 11 Temmuz 1930

Okurlar

25 okur beğendi.
115 okur okudu.
17 okur okuyor.
256 okur okuyacak.
10 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Okuyan kişi seçmek zorundadır çünkü bir insan okumaktan başka bir şey yapmasa bile her şeyi okuyacak zamanı bulması imkansızdır.
Aşık olmak, hata yapabilen bir tanrısı olan bir din yaratmaktır. Jorge Luis Borges
Reklam
"ızdırap elle tutulamaz gibi gelir / ta ki kendimizin başına gelene kadar.'' Emily Dickinson
Bir kitap, yazarının ardından bir ya da iki nesil daha yaşadıysa, bu kitabın kötü olduğunu düşünmem. Yaşayanlardan çok ölülere güvenirim. William Hazlitt
Okur kitabın kendisi oldu ve bir yaz gecesi Kitabın bilinçli varlığına dönüştü. -Wallace Stevens
İşte ferasetli bir Marksist daha!
“Ben gerçek bir Marksist eleştirmenim, Karl’dan ziyade Groucho Marx’ın izinden giderim ve düsturum da Groucho’nun ünlü sözüdür: “O her neyse ben ona karşıyım.”
Harold Bloom
Harold Bloom
İnsanımızın Okuma Alışkanlıkları Üzerine Notlar 1
İnsanlar artık daha çok okuyorlar ama yanlış okuyorlar. Neden mi böyle düşünüyorum, buyurunuz: 1. Toplumumuz yavaş yavaş okumaya başlıyor, bunun bir alışkanlık hâline gelmesi okuma fiilinin dinamik bir şekilde, sürece yayılarak, rutin olmasına bağlıdır. 1.1. Maalesef toplumumuz pasif (edilgen) bir okuma anlayışına sahip. Halbuki okuma, yazarın-metnin-bağlamın niyetini çözmek ve çözümlenenle amel etmek (iş yapmak) demektir. Okuma, estetik amaçla yapılmadığı sürece okumadan önceki durumumuzla okuduktan sonraki durumumuz farklı olmalıdır. 2. Üretici dil bilgisinin kavramlarını ödünçlersek, toplumumuz okuduğu metnin yüzey yapısını (surface structure) anlamakta fakat derin yapısına (deep structure) inememektedir. 2.1. Metnin boşluklarına, altmetinlerine inmek için belirli bir metodu (yöntem) takip etmek şarttır. Bu metodun içeriğinde metnin temel argümanının ve argümanı destekleyen öncüllerin "kalitesi" (geçerlilik, ispatlanabilirlik, güncellik vd.) tespit edilmelidir. Bu metodu ilerleyen zamanlarda açacağım. 2.2. Metindeki derin yapıya nüfuz edememek,
Umberto Eco
Umberto Eco
'nun okurun niyeti-yazarın niyeti-metnin niyeti olarak üçe ayırdığı perspektifleri kaçırmaya ve nihayetinde dağınık bir okumaya sebep olur. Şimdilik bu iki tespitle yetinmek istiyorum. İlerleyen zamanlarda yazıyı genişleteceğim. OKUMA ALIŞKANLIKLARI, ARGÜMANLARIN ÇÖZÜMLENMESİ VE METOT ÜZERİNE BİRKAÇ KİTAP: 1.
Düşünmenin Alfabesi
Düşünmenin Alfabesi
2.
Araştırmanın Alfabesi
Araştırmanın Alfabesi
3.
Kitapları Nasıl Okumalı
Kitapları Nasıl Okumalı
4.
Nasıl ve Neden Okumalıyız?
Nasıl ve Neden Okumalıyız?
5.
Yorum ve Aşırı Yorum
Yorum ve Aşırı Yorum
6.
İfadelerin Gramatik Ayırımı
İfadelerin Gramatik Ayırımı
Reklam
"Bir şiirin anlamı ancak başka bir şiir olabilir.."
Harold Bloom
Harold Bloom

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
408 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
53 günde okudu
“Yalnızlığın sağladığı büyük zevklerden biri de iyi okuyabilmektir. Bu da benim tecrübeme göre en sadra şifa zevklerden biridir. Okuma sizi öteki kılar. Bunu içinizde, arkadaşlarınızda veya arkadaşınız olabileceklerde bu şekilde yapabilir. Hayalden beslenen edebiyat öteki olmaktır ve böylece yalnızlığı da yükseltir. Sadece yeterince insan tanıyamayacağız diye değil, aynı zamanda dostlukların etkiye açık olması, azalmaya veya yok olmaya temayül etmesi, zaman, mekân ve kusurlu sempatilere yenilmesi ve ailevi veya tutkulu hayatın kederleriyle dolması ihtimalinden dolayı da okuruz.” Harold Bloom, elli yılı aşkın okuma tecrübesi ışığında edebi metinleri okumanın işlevlerini ve faydalarını, kitapların nasıl okunması gerektiğini sade bir dille anlatıyor. Nasıl ve Neden Okumalıyız?, okuma eylemi üzerine rehber bir kitap.
Nasıl ve Neden Okumalıyız?
Nasıl ve Neden Okumalıyız?Harold Bloom · Ketebe Yayınları · 202144 okunma
408 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Harold Bloom Amerikalı bir eleştirmen. 40’tan fazla kitabı var. Ben henüz diğer kitaplarını okumadım. Yazarın isimine aşinalığm ‘’Great Gatsby’’ kitabındaki önsözünü okumuş olmamdan kaynaklanıyor. Bu kitabı ise görür görmez aldım. Çünkü her okuma tutkunu gibi neler okumalıyım sorusu sürekli zihnimi meşgul eder. Kitap; öyküler, şiirler, romanlar ve piyesler başlıkları altında dünya edebiyatının öne çıkan yazarlarını ve Bloom’a göre bu yazarların en iyi işlerini anlatıyor. Bloom bu kitabı bir liste olarak görmememizi sadece neden okumamız gerektiğini gösteren bir liste olarak değerlendirmemizi öneriyor. Herkesin kendi okuma yöntemi en doğrusudur, zamanla ve çok okudukça da bu yöntem gelişir diyor. Kitapta ilerledikçe okumadığım çok fazla şey olduğunu gördüm. Bloom, kitapların hikayelerinin derinlerine indiğinde, okumadığım bir kitap ise hemen o sayfaları atladım. Çünkü önce kendim okuyup sonrasında onunkiyle karşılaştırmak istiyorum. Güzel bir okuma listesi hazırladım. Özellikle öykü ve şiir benim en zayıf olduğum alanlar, daha fazla okuma yapmam gerektiğini iyice anladım. Ufkumu açan, ara ara başvuracağım bir kitap!
Nasıl ve Neden Okumalıyız?
Nasıl ve Neden Okumalıyız?Harold Bloom · Ketebe Yayınları · 202144 okunma
1/10 puan verdi
Offff of.
Eğer edebi analiz özel -özel- ilgi alanınız değilse, sadece belirli 10-15 yazarın burada rahatlıkla bulabileceğiniz metinlerinin incelemelerine ihtiyaç duyuyorsanız…okumayı göze alabilirsiniz. Bu iki istisna dışında…düşünmeyin bile. Çünkü yazar; seçtiği metinlerin dışında sanki bir şey yokmuş gibi -garip- bir yol izlemiş. Bir de kendi seçtiği metinleri, mesela Çehov’un Vişne Bahçesi’ni değilde, kendi güzel bulduğu bambaşka bir metinin küçük bir parçası üzerinden değerlendirmeye gitmiş. Emin olun, burada daha derinlikli analizler var. Yani benim incelemelerimde demek istemiyorum, benden çok daha iyi okuyucuların apacayip incelemeleri çok daha doyurucu. Hemen, ismine bakıp aldandığım kitaplar rafının en seçkin üyesi olarak yerini alır.
Nasıl ve Neden Okumalıyız?
Nasıl ve Neden Okumalıyız?Harold Bloom · Ketebe Yayınları · 202144 okunma