Henri Lefebvre

Henri LefebvreModern Dünyada Gündelik Hayat yazarı
Yazar
7.9/10
105 Kişi
642
Okunma
90
Beğeni
6,1bin
Görüntülenme
Eylemlerindeki, hal ve davranışlarındaki, söz ve düşüncelerindeki her şey burjuva bilincinden çıkmadığını gösterirken, kendini özgür ve insan zanneden entelektüelden daha dayanılmazı yoktur.
...onlara hiç inanmamaya başladığımızda tanrılar ve fikirler büyük bir sanat malzemesi olurlar.
Reklam
İdeoloji gerçeğin, başaşağı, sakatlanmış ve eğri-büğrü olmuş bir yansısıdır. ideolojide, insanlar ile onların içinde bulundukları koşullar, bir camera obscuro 'daki gibi başaşağı görülür; gözün ağtabakası üzerinde nesnelerin başaşağı olması nasıl bir fizik sürecin sonuysa, bu da, özel hayati bir · sürecin sonucu olmaktadır [bu süreçten doğmaktadır]. Bireyler, tasarımlarında kendi öz gerçekliklerini karmakarışık etmektedirler ve bu da, gerçekliklerinin bir parçasını oluşturmaktadır. Bilinç, bilinçli varlıktan başka şey olamaz, ama bilinçli varlığın bir yasası, bu bilincin varlıktan farklı olmasını gerektirmektedir; yani bilinç, bu varlığı olduğundan farklı bir şekilde yansıtmakta ve algılamaktadır. Bilinç bir camera obscura'da ya da sihirbaz fenerinde olduğu gibi bir ekran üzerine yansıtır varlığı. Yanıltıcılığı gerçek tarafından yönetilen bu tasarımlar yani gerçeğin bu yanıltıcı tasarımları; ya doğayla ya insanların doğayla olan ilişkileriyle ya da insanların kendi aralarındaki ilişkilerle ilintilidir. Demek ki ideoloji, tarih hakkındaki hatalı bir tasarıma ya da bu tarihi bir yana koyan bir soyutlamaya indirgenmektedir. Her ideoloji, bozduğu ve aktardığı gerçeklikten yani tarihten hareket edilerek açıklanabilen bir kuruntular [hayaller], ve aldatmacalar topluluğudur.
bir toplumdaki sınıfların analizi, üretici güçler düzeyinde sonuna ulaştırılıp tamamlanamaz. Yapı ile durum ve koşulları, birbirlerini sürekli olarak etkilerler. Çeşitlilik ve hareketlilik, analizin temelini meydana getiren şeyi, yani sınıf halinde kutuplaşma olayını asla engellemez.
Marksizm duygusal ve sulu gözlü bir hümanizm getirmez. Marx proletarya üzerine, bu sınıf tahakküm altında olduğu için, onun tahakküm altında bulunmasına vahlanmak için eğilmiş değildir. O, proletaryanın nasıl ve neden ötürü kendini tahakkümden kurtarabileceğini ve insani tüm olanaklara doğru kapı açabileceğini göstermiştir. Marksizm proletaryaya zayıf olduğu için değil, bir kuvvet olduğu için; cahil olduğu için değil, bilgiyi özümleyeceği ve zenginleştireceği için; burjuvazi tarafından insani-olmayan koşullara itildiği için değil, insanın geleceğini kendinde taşıdığı ve o kendini beğenmiş burjuvaziyi insana-aykırı olarak reddettiği için ilgilenir.
Sayfa 73
Hiçlik düşüncesi, evrenin sonsuz üretkenliğinin soyut bir temsilinden ibarettir.
Sayfa 18 - Kanat KitapKitabı okudu
Reklam
Hegel felsefe alanına girdiği zaman, en gelişkin düşüncenin, aklın, iç çelişkilerle derinlemesine bölünmüş olduğunu gördü. Kantçı düalizm, biçimle içeriği, düşünce ve “kendinde şey”i, bilme yetisini ve bilginin nesnesini ısrarla birinden ayırarak bu çelişkileri iyice şiddetlendirip adeta katlanılmaz hale getirmişti.
Sayfa 11 - Kanat KitapKitabı okudu
Zenginlik ve yoksunluk -dini bir bilinç ve kötü bir dünyevi bilinç, soyut kültür ve soyut yoksunluğu, devlet ve fiili baskı- geçmişte ve günümüzde insani gerçekliği parçalayan temel çelişkilerdir.
Sayfa 68 - Sel Yayınları
Din (Hıristiyanlık). insan erdemlerinin (örneğin, iyiliğin) ve ayıplarının aynı düzleme konulmasına razı gelmez. Ne var ki, ilahiyatçı esinlenişinden ötürü din, -insanın bu iki yanını aynı günahkarlık suçlaması içinde yine de birbirine karıştırır ve- kendi ahlakının başka yoldan saygınlık tanımak zorunda bulunduğu erdemleri de reddetmiş olur. İlahiyatçıların bir türlü çözüm bulamadığı derin bir çelişkidir bu. İnsani-olan ile insani-olmayan birbirinden ayırt edilmemekte; insani-olan ne varsa tümüyle, temelli bir lekeyle karalanmış olmaktadır.
İleri sürülen bu ayırdetme; toplumsal bilinç ve toplum hakkındaki bilginin bir başlangıcı olarak ele alınan dil oluşumunu· izleyen bir ayırdetmedir. Toplumsal birliği içinde, insani etkinliğin bölünmesi ve ikiliği üzerinde durur. Bir bölünmenin sonucu olan poiesis'in kendisi de bölünür. Üretici çalışma (tarım çalışması, zanaatkarlık çalışması ve en sonunda sınai çalışma), tam anlamıyla yaratıcı etkinliğe ya da daha doğrusu yaratıcı sayılan biricik etkinliğe yani bir eser gerçekleştiren bireyin etkinliğine oranla değerini kaybeder. Şey, ürün ve eser birbirinden farklılaşır [ayrılır]. Dar anlamda ele alınan praksisde de, aynı şekilde, etkinlikler ortaya çıkar ve ayrıcalıklı hale gelir. Dolayımların ve aracıların; tacirin, hatibin, politikacının etkinlikleridir bunlar.
Reklam
144 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Henri Lefebvre 1901 dogumlu fransiz sosyolog ve filozof. Yazar, üc dünya görüsünden (Tek tanrili dinler, bireycilik-burjuva ideolojisi- ve Marksizm) biri olan ve insan aklina en yatkin olmasi gereken Marksizm (diyalektik materyalizm)`in kapsamli bir özetini sunuyor. Dinlerde oldugu gibi teori ve pratigin metafizik düzeyde irrasyonel olarak birlestirilmesinden ziyade, teori ve pratik arasindaki somut ve rasyonel baglantilari ve dolayisi ile siyasal sonuclari ile birlikte Marksizm`in neden bilimsel bir sosyoloji oldugu acikliga kavusturuluyor. Daha sonra "diyalektik yöntem" ve bircoklarinca anlasilmasi belki de en güc kavram olan "yabancilasma" aciklaniyor. Devam eden bölümlerde ise Marksist ahlak, Marksist iktisat ve Marksist siyaset serimleniyor. "Marksizm, - ahlaksal degerlerin gerceklik disindan tasinmasini reddeden, dolayisiyla ahlaksal degerlendirmelerin temelini gerceklikte arayan, ahlaktaki yabancilasmadan da, ideolojik yanilsamadan da yakasini artik kurtarmis- yeni bir etik yaratmak gerektigini öne sürer." Son olarak da bugüne kadar hasimlarinca Marksizm`e yapilan elestirilere deginiliyor ve bu elestiriler kisa ve güclü argümanlarla cürütülüyor. Icinde yasadigi ekonomik-toplumsal kurulusu tanimak ve bu sürecin icsel celiskilerine dair farkindalik kazanip, bu celiskileri asmak niyetinde olan kisiler icin ögrenilmesi kacinilmaz olan Marksiszm`e dair aydinlatici bir giris kitabi olmus. Tavsiye edilir...
Sosyalist Dünya Görüşü Marksizm
Sosyalist Dünya Görüşü MarksizmHenri Lefebvre · Yordam Kitap · 200756 okunma
1.098 öğeden 1.036 ile 1.050 arasındakiler gösteriliyor.