Hikmet Feridun Es

Hikmet Feridun EsKaybolan İstanbul'dan Hatıralar yazarı
Yazar
8.3/10
9 Kişi
30
Okunma
5
Beğeni
1.458
Görüntülenme

Hakkında

Hikmet Feridun Es, (d.1909, İstanbul - ö.1992, İstanbul), gazeteci, yazar. Lise yıllarında gazeteciliğe ilgi duymaya başlayan Hikmet Feridun Es, İtalyan Okulu'ndan sonra girdiği İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nde öğrenim görürken, okulunu yarım bırakıp, 1926 yılında Akşam gazetesinde çalışmaya başladı. Daha sonra Yedi Gün dergisinin ABD muhabirliği görevini üstlenen Es, Hürriyet gazetesinde de çalışarak gezi röportajları yaptı. 1950 yılında Kore'de görevli Türk tugayında savaş muhabirliği yaptı. İlk kadın savaş muhabiri Semiha Es'le evlendi. Az tanınan değişik ülkelere geziler yaparak buralarda çektiği fotoğraflar ve röportajlarıyla ilgi çekti. Vietnam Savaşı ve Kongo iç savaşında foto muhabirliği yaptı.1983 yılında Burhan Felek Hizmet Ödülü kazandı. Ayrıca Çarşaf ve Akbaba gibi dergilerde gülmece yazıları yazdı. 1992'de ölen Es; Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.
Unvan:
Gazeteci,yazar
Doğum:
İstanbul, 1909
Ölüm:
İstanbul, 1992

Okurlar

5 okur beğendi.
30 okur okudu.
1 okur okuyor.
24 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hüseyin Cahit Yalçın’ın aktardığına göre Tevfik Fikret yolda yürürken dostlarını sol yanında yürütmez, hep sağ tarafina geçmelerini söylermiş . Öncesinde bir işitme sorunu var zannetmişler fakat sonra sebebi sorulduğunda kalbini işaret ederek "Orada [esim] Nâzime var" demiş.
Eski Beyazıt ve Sahaflar Çarşısı
Her kitapçı, dükkanından başka ayrıca kapısının önüne büyük masalar çıkarır, bunları kitapla doldururdu. Sokaktan geçenler bu masaların önünde dururlar, kitapları karıştırırlardı. Muhtelif eserlerden birer parça okuyup bir nevi çeşnisine bakarlardı. Hatta isterseniz saatlerce okuduktan sonra yürüyüp gidiniz. Kimse size "Hiçbir şey almayacak mısınız?" diye sormazdı. Yani senelerce evvel, İstanbul'da, bugün Paris'te olduğu gibi tam mânâsıyla bookinistler vardı.
Sayfa 41
Reklam
Belki biz eskidik, zaman değişti. Kıymetler, ölçüler değişti. Biz anlamıyoruz.
Sayfa 101Kitabı okudu
Malını müzik ve manilerle satan eski İstanbul satıcılarından biri de macuncuydu. Macun tepsisini, başında ve elleriyle tutmayarak yürürdü artist macuncu. Çünkü yürürken, iki eli çaldığı klarnette ve zurnadaydı. Mahalleye neşe sala sala gelip macun tepsisini başından indirirdi.
Sayfa 72 - ÇOCUKLUĞUMUN ESKİ SEYYAR SATICILARI
Ahmet Mithat Efendi ve Muallim Naci börek açıyor.
İşte o zamanlar hamur tahtalarının birinin başında memleketin iki büyük başını görüyoruz. Ahmet Mithat Efendi bir tarafta, Muallim Naci bir tarafta önlerine konulan yufkalari yuvarlayıp yuvarlayıp hem de büyük bir maharetle sigara böreği sanyorlar... Bilhassa Muallim Naci, son derece büyük bir dikkatle, intizamla, maydanozlari ve peynirleri yufkanın içine pek tertipli bir tarzda yerleştirerek börekleri hazırlamaktadır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
352 syf.
9/10 puan verdi
·
42 günde okudu
Beşiktaş İskelesinde küçük bir kitapçı var. İstanbul’a her yolum düştüğünde uğramaya çalışırım ve ne zaman hangi kitabı alsam çok beğenerek okurum. Bu kitap da onlardan biri. Ah nerede o eski bayramlar, gelenekler, komşular , lezzetler , evler , hanlar, hamamlar.. diyoruz ya.. Hikmet Feridun Es’in , 1980 li yılların başında çoğu gazetelerde,dergilerde yayımlanmış yazılarından oluşan bu kitap tam da bunu anlatıyor. Nerede o eski İstanbul, nerede o hatıralar.. Sanırım her geçen gün biraz daha kaybediyoruz sahip olduğumuz değerleri. Eskiyi hasretle anımsayacak yaşlara geldiğimizde ise “ah” diyoruz.. nerede o eski zamanlar! Tabii bununla kalmıyor kitap, öyle güzel bilgiler , hatıralar var ki tadı dimağımızda kalıyor Keyifli okumalar
Kaybolan İstanbul'dan Hatıralar
Kaybolan İstanbul'dan HatıralarHikmet Feridun Es · Ötüken Neşriyat · 201012 okunma
587 syf.
9/10 puan verdi
Kültürümüze, değerlerimize, bugünümüze dünden katkı yapmış onlarca ünsüz... okuduğum belki de en hüzünlü kitap, ne değerler varmış bilmediğimiz, yazık... dili de çok akıcı, keşke roman da yazsaymış hikmet feridun es .
Tanımadığımız Meşhurlar
Tanımadığımız MeşhurlarHikmet Feridun Es · Ötüken Neşriyat · 20199 okunma