Ian Westwell

Ian WestwellI. Dünya Savaşı yazarı
Yazar
8.4/10
15 Kişi
52
Okunma
4
Beğeni
1.531
Görüntülenme
Marne Muharebesi
Eylül 1914 başlarındaki bu çok önemli çatışmaları Fransız Mareşal Joseph Joffre yönetti. Paris'i kurtardığı ve Almanya'nın Schlieffen Planı'nı boşa çıkardığı için, savaşın gidişatını belirleyen en önemli itilaf zaferlerinden biri oldu.
Mareşal Helmunt von Moltke yerine geçtiği Schlieffen'in savaş stratejisini değiştirdi ve Almanya büyük bir felaket yaşadı.
Reklam
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ndan toprak elde etmek umuduyla 1916'da İtilaf devletlerinin safında yer alan Romanya, çok geçmeden İttifak devletlerinin gazabına uğradı. İttifak kuvvetleri Romanya'nın tamamına yakınını birkaç ayda işgal ettiler.
Sayfa 138Kitabı okudu
I. Dünya Savaşı zorunlu bir savaştı, ancak gerektiği gibi bir barış antlaşmasıyla sonuçlanmadı. Zafere ulaşanların bazı amaçları kendilerine göre çok geçerli olmakla birlikte, İngiltere ve Fransa daha çok İttifak devletlerinin dışlandığı bir savaş öncesi statükosuna dönmekten yanaydılar. Bundan dolayı Almanya çok ağır bir şekilde cezalandırıldı. Antlaşmalarda çıkarlar ön planda tutuldu ve bu antlaşmalar sadece yirmi yıl sonra yeni bir dünya savaşının patlak vermesinde rol oynadı.
Sayfa 243Kitabı okudu
I. Dünya Savaşı’ndan hemen önceki yıllarda generaller ve çok sayıda sıradan insan arasında savaşın muhtemelen kaçınılmaz olduğu kanaati hâkimdi. Ancak, pek de tanınmayan Avusturya-Macaristan Arşidükü Franz Ferdinand ve karısı 28 Haziran 1914’te öldürülünce savaşın ilk kıvılcımının ateşleneceğini hiç kimse beklemiyordu.
Sayfa 13 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2. Basım
Savaştan muzaffer çıkanlar, çok büyük insan kayıplarına karşın, kendilerini hiç değilse “Bütün Savaşlara Son Verecek Savaş”ın galibi olmakla avuttular -bu, H. G. Wells’in 1914’te yayımlanan aşırı iyimser kitabının adıydı (The War That Will End War). Gelgelelim galiplerin çok ağır bedel ödeyerek elde ettikleri barış geçiciydi ve 20 yıldan fazla sürmeyecekti.
Sayfa 7 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2. Basım
Reklam
Bolşeviklerin karizmatik önderi Vladimir Lenin savaşa şiddetle karşı olmasıyla tanınıyordu. Şubat Devrimi sırasında İsviçre'de sürgünde yaşayan Lenin, Nisan ayında Almanya'nın da yardımıyla Rusya'ya döndü ve 16 Nisan'da Petrograd'a ulaştı.
Sayfa 187Kitabı okudu
Savaşın Nedenleri
Almanya İngiltere ile iyi ilişkiler sürdürmeye çalışmıştı. Ne var ki 1888 yılında Kaiser olarak tahta çıkan II. Wilhelm'in, İngiltere'nin geleneksel deniz üstünlüğünün karşısına dikilmek amacıyla büyük bir savaş gemisi inşası programını başlatması, iki ülke arasındaki ilişkileri bozdu. Almanya'nın hızla sanayileşmesi ve denizaşırı sömürü arayışı içine girmesi de İngiltere'yi telaşlandırmıştı.
giriş
İlk gerçek küresel çatışma olan I. Dünya Savaşı, o dönemim önde gelen dünya güçlerinin sadece Avrupa'ya değil, tüm gezegende 19. Yüzyıl boyunca sömürgelestirdikleri geniş alanlara hâkim olma amacıyla yürüttükleri dev bir savaştır.
İngiliz komutanlar Cambrai Muharebesi'nde taarruza geçmeden önce uzun bir hazırlık bombardımanı yapılması gerekmediği ve tankların topluca kullanılmasının bir muharebeyi kazandırabileceği sonucuna vardılar. Almanlar ise tersine tankların hakikaten faydalı olamayacak kadar güvenilmez olduğu sonucunu çıkardılar. Bu sonuçlar, I. Dünya Savaşı'nın sonraki evrelerinde her iki tarafın uygulayacağı taktiklerin belirlenmesinde önemli rol oynadı.
Sayfa 183Kitabı okudu
Reklam
Aslında bir rastlantı..
"Almanya'nın Açık Deniz Filosu ile İngiltere'nin Büyük Filo'su arasındaki tek büyük muharebe aslında bir rastlantı sonucu cereyan etti."
Sayfa 150 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Batı cephesinde 1915 yılındaki toplam kayıp sayısı çok yüksekti. Fransızların toplam kaybı 960 bin, İngilizlerin 295 bin, Almanların ise yaklaşık 650 bin askeri öldürüldü, yaralandı ya da esir düştü. Bu kadar çok kayıp İngiltere'nin komuta kademesinde darbe etkisi yarattığı için Aralık ayında İngiltere Sefer Kuvveti başkomutanı French görevinden alındı
KARA El
1911'de "Ya Birlik Ya Ölüm" resmi adıyla gizli bir Sırp derneği olarak kurulan Kara El'in amacı Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu sınırları içindeki Slav azınlıkların siyasi olarak Sırbistan'a katılmasından başka bir şey değildi. Üyelerinin çoğunluğunu Sırbistan ordusunda görev yapmakta olan Subaylar oluşturuyordu.
Jutland Deniz Muharebesi (31 Mayıs - 1 Haziran 1916)
"İngiltere savaşın en büyük deniz muharebesinin cereyan ettiği Jutland'de daha fazla savaş gemisi ve insan kaybetmiş olmasına rağmen,Almanya'nın Açık Deniz Filosu karşısında kesin bir stratejik zafer elde etti ve Alman Donanması bir daha o güçle denize açılamadı."
Sayfa 150 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Çar Nikola'nın hükümeti 13 Mart'ta istifa etti, Çar da 15 Mart'ta tahttan çekildi. Nikola'nın kardeşi Grandük Mihail'in de tahtı reddetmesiyle birlikte Romanov Hanedanı'nın sonu gelmiş oldu.
Sayfa 186Kitabı okudu
Resim