Jean Bottéro

Jean Bottéroİnancın En Güzel Tarihi yazarı
Yazar
8.0/10
164 Kişi
628
Okunma
28
Beğeni
3.599
Görüntülenme

Jean Bottéro

628 okunma, 28 beğeni - Jean Bottéro kitapları, eserleri, Jean Bottéro kimdir, öz geçmişi, Jean Bottéro nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Jean Bottéro sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Jean Bottéro 1914 yılında Vallauris, Fransa’da dünyaya geldi. Papaz okulunda öğrenimini tamamladıktan sonra Dominiken rahipleri arasına katıldı. Kitabı Mukaddes incelemesi, Eski Mezopotamya tarihi ve Sami dilleri üzerinde uzmanlaştı. Hammurabi kanunlarını Fransızcaya çevirdi. Bir süre sonra papazlığı bırakarak C.N.R.S.’te (Bilimsel Araştırma Ulusal Merkezi) çalışmaya başladı, Ortadoğu’da yapılan arkeolojik kazılara katıldı. 1958 yılından itibaren Asurbilim profesörü, daha sonra da Asurbilim kürsüsü araştırma başkanı olarak École Pratique des Hauts Études’de görev yaptı. Çalışmalarından ötürü 1999 yılında Fransız Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi. Başlıca yapıtları arasında, Naissance de Dieu (1986, Tanrının Doğuşu), Mésopotamie (1987, Mezopotamya), La Plus Vieille Religion en Mésopotamie (1997, Mezopotamya’daki En Eski Din), Babylone (1994, Babil), II Était Une Fois La Mésopotamie ( 1993, Marie-Joseph Stéve ile birlikte, Evvel zaman içinde Mezopotamya, YKY, 2002) bulunmaktadır. Tevratbilimci ve Asurolog Jean Bottéro 1958'den beri Ecole pratique des hautes études’de (filoloji ve tarih bilimleri bölümü) Asuroloji anabilim dalı başkanıdır. Katıldığı başlıca kazılar Mari (1952-1953) ve Uruk/Varka kazılarıdır (1958-1959; 1962-1963; 1964).
Unvan:
Fransız Tarihçi, Yazar
Doğum:
Vallauris, Fransa, 30 Ağustos 1914
Ölüm:
Gif-sur-Yvette, Fransa, 15 Aralık 2007

Okurlar

28 okur beğendi.
628 okur okudu.
42 okur okuyor.
676 okur okuyacak.
23 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ağlamaktan yüreği daralmıştı, bozkıra vurdu kendini
Din ile aşk arasındaki fark; izlediği güzergahtır; yatay düzlemde "ötekini" arayan aşktan farklı olarak din, dikey düzlemde "doğaüstünü" arayışta şekillenir.
Reklam
Hiç gitmediğim bir yol. Sonu belli olmayan bir yolculuk. Burada sağ esen kalırsam seni gönlüme göre sevmiş olurum. Kendimi senin zevkine kaptırmak isterim, seni tahtlara geçirmek isterim.
"Kurtarıcı olan, dinler değildir, hayata geçirdikleri sevgi ve adalettir."
... İnanna girdi Eridu’daki Apsu’ya Tereyağlı çöreklerin tadını çıkardı Serin su verdiler, yürek ferahlatan! Aslan’ın önünde İsimud ona bira verdi: Dost olarak ağırladı, müttefik olarak davrandı! Kutsal sofrada, göksel sofrada, Hoş geldin dedi kutsal İnanna’ya! Ve Enki Apsu’da İnanna’yla yan yana, Birlikte diktiler biraları, şaraplar
Sayfa 261
geçmeyen bir elem .
"Geride kalanlara keder miras kalır: Hayatta kalanlara elem bırakır ölenler."
Gılgamış Destanı
Gılgamış Destanı
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Mezopotamya'da Felsefe
Mezopotamya Uygarlığı'nda Felsefe Mezopotamya'da çok sayıda kültürel olgu, İbrahimî dinlerini, özellikle de Tevrat'ı ve Kur'an'ı etkilemiştir. Kültürel değerleri ve edebi etkileri özellikle Tevrat kitabında belirgindir. Felsefenin köklerinin, bazı yaşam felsefelerini,özellikle diyalektik, diyaloglar,destanlar,folklor,şiirler, nesir ve atasözleri yoluyla etik içeren erken Mezopotamya bilgeliğine kadar uzandığına inanılmaktadır.Babil rasyonalitesi ve zekası ampirik gözlem üzerine gelişti. Mantık Babilliler tarafından geliştirildi. Babil düşüncesini sıradan mantık ile karşılaştırılabilir aksiyomatikti.Babil düşüncesi, ergodik aksiyomlarla karşılaştırılabilir açık sistemlerin ontolojisine dayanıyordu.Mantık bir dereceye kadar Babil astronomi ve tıbbında kullanıldı. Babil düşüncesinin erken Yunan-Helenistik felsefe üzerinde derin bir etkisi oldu.Bilhassa Babil metni, Sopestneri agnostik fikirlerin karamsarlığının diyaloğu Herakleitos diyalektik doktrini,Platon'un diyalogları ile aynıdır. İyonyalı filozof Thales , Babil'in kozmik fikirlerinden etkilenmiştir. Mezopotamya Tarihi/ MÖ 4.000 - Günümüze
Mezopotamya
MezopotamyaJean Bottéro · Dost Kitabevi · 201234 okunma
2/10 puan verdi
Merhaba; En güzel tarihi çok severek okuduğum bir seri olmasına rağmen, ne yazık ki İnancın en güzel tarihini yarım bırakmak durumunda kaldım. Çünkü serideki diğer eserlerde olduğu gibi inanç geniş bir açıdan ele alınmamıştı. Daha çok Hristiyanlık ve Yahudilik üzerinde sürülüyordu. Oysa ben en başından başlamasını tektanrılı dinlere geçiş sürecini de okumak isterdim. Seriden okumadığım bir iki kitap kaldı onları okumaya devam edeceğim. Herkese keyifli okumalar dilerim. Youtube kanalıma beklerim; youtube.com/c/EL%C4%B0FBEGE...
İnancın En Güzel Tarihi
İnancın En Güzel TarihiJean Bottéro · İş Bankası Kültür Yayınları · 2014195 okunma
298 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
31 saatte okudu
Milattan önce iki binli yıllardan günümüze kadar azalmadan gelen erkek dünyasının güç tutkusunun ve hayat merakının olağanüstü maceralarla çevrelenerek anlatıldığı dünyanın en eski edebi metni Gılgamış Destanı. Insanoğlunun zavallılığının taşa kazınmış hali. Jean Bottero'nun ufuk açıcı açıklamaları ile okunması tavsiye olunur.
Gılgamış Destanı
Gılgamış DestanıJean Bottéro · Yapı Kredi Yayınları · 2005152 okunma