Korhan Kaya

Korhan KayaBudhistlerin Kutsal Kitapları yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
9.2/10
27 Kişi
132
Okunma
39
Beğeni
4.942
Görüntülenme

Hakkında

Ankara Üniversitesi Hindoloji Anabilim Dalı Başkanı 1959 yılında Ankara'da doğdu. 1981'de AÜ, DTCF Hindoloji Bölümünü bitirdi. Aynı bölümde 1985'te yüksek lisans, 1990'da doktora öğrenimini tamamladı. 1985'te araştırma görevlisi, 1996'da doçent oldu. 2000 yılında Hindistan'da Delhi Sanskrit Üniversitesi, Sahitya Akademisi, Allahabad Üniversitesi ve bazı enstitülerde incelemelerde bulundu. 2003 yılında profesörlüğe yükseltildi. Kitapları - Hint Mitolojisi Sözlüğü (İmge Kitabevi Yayınları, 1997, 2001) - Hintlilerde Tanrı (Kaynak Yayınları, 1998) - Hint Masalları (Derleme-Çeviri, İmge Kitabevi Yayınları, 1998) - Buddhistlerin Kutsal Kitapları (İmge Kitabevi Yayınları, 1999) - Hortlağın Yirmi Beş Öyküsü (İmge Kitabevi Yayınları, 2000) - Hinduizm (Dost Kitabevi Yayınları, 2000) - Hint-Türk-Avrupa Masalları (İmge Kitabevi Yayınları, 2001) - Bhagavadgita (Çeviri, Dost Kitabevi Yayınları, 2001) - Hint Destanları (Moritz Winternitz'den çeviri, AÜ DTCF Yayınları, 1994, İmge Kitabevi Yayınları, 2002) - Ramayana (İmge Kitabevi Yayınları, 2002) - Okyanusun Kıyısında (İmge Kitabevi Yayınları, 2003) - Hindistan'da Diller (İmge Kitabevi Yayınları, 2005) - Şakuntala (İmge Kitabevi Yayınları, 2005)
Tam adı:
Prof. Dr. Korhan Kaya
Unvan:
Türk Akademisyen, Yazar, Çevirmen
Doğum:
Ankara, Türkiye, 1959

Okurlar

39 okur beğendi.
132 okur okudu.
4 okur okuyor.
174 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Buddha bir insandır, dengeli ve sağlam düşünen bir insan. Bir tanrı değildir, ölümünden sonra tanrılaştırılmıştır.
Dhammapada, Kodhavagga, 227
Eski bir söz vardır: Sessiz kalanı da, çok konuşanı da, az konu­şanı da suçlarlar; bu dünyada suçlanmayan kimse yoktur.
Sayfa 109 - İmgeKitabı okudu
Nirvâna durumunda kişi, doğumun, ölümün, bu dünya öteki dünya kavramlarının, ad ve biçimin öneminin olmadığını görür. Nirvâna benliğin yok edilmesi değil, "benlik düşüncesinin" yok edilmesidir.
Merhametin gücü benim sığınağımdır, kendine hakimiyet giysimdir ve boşluk oturma yerim
Sayfa 201Kitabı okudu
Kişi sözün ne olduğunu anlamaya çalışmamalı, konuşanı anlamalı.
Sayfa 109Kitabı okudu
Reklam
Upanishadlar:
''Gözle görülmeyenden daha büyük olan İnsan'dır (Prusha), İnsan'dan daha büyük olan yoktur. Amaç budur. Bu en yüksek noktadır.'' (Sayfa: 253) *
Korhan Kaya
Korhan Kaya
Upanishadlar
Upanishadlar

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
183 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Eser, Budizm'in başlıca kaynakları olan Tripitaka'yı (veya Tipitaka) hem incelemiş hem de temel metinlerini vermiştir. Üç sepet anlamına gelen Tripitaka, Budist felsefede ana kaynak konumunda olup, Pali dilindedir. Bu üç kaynak; i-Vinaya Pitaka, ii-Sutta Pitaka, iii-Abhidhamma Pitaka'dır. Tripitaka'lar eserde; selahiyetleri, tarihleri, dilleri ve içerikleriyle beraber incelenmiştir. Yazar aynı zamanda doğu kültürleri ve inanışlarında uzman olduğundan dolayı, okuyucuya kendi araştırmalarından derlediği kıymetli bilgileri de sunmaktadır. Eserde ikinci pitaka olan Sutta Pitaka'nın beşinci bölümünde yer alan Dhammapada orjinal Pali dilinden direk çeviridir. Daha önce okuduğum, incelediğim Dhammapada muadilleri orjinal dilden değil de ikincil, üçüncül dillerden çevirilmiştir. Yazar; Doç. Dr. Korhan Kaya, orjinal dilden çeviri yaptığı için, kanaatime göre bu eserin diğer benzerlerine göre daha üstün bir konumu vardır. Kaldı ki Dhammapada'nın Budist felsefede en önemli kaynaklardan olduğu tartışma götürmez bir gerçektir. İnanç ve felsefi görüşleri, haklarında yazılan araştırma ve derleme bilgilerden değil de ana kaynaklardan öğrenmek, okuyucu için daha tatminkar bir bilgi ve birikim vermektedir. Bu sebeple üç tripitakayı da aynı kitapta toplayan eser, Budizm inanışına meraklı okurlar için ziyadesiyle faydalı olacaktır. Keyifli okumalar dilerim.
Budhistlerin Kutsal Kitapları
Budhistlerin Kutsal KitaplarıKorhan Kaya · İmge Kitabevi · 200017 okunma
·
Puan vermedi
Hint Kültleri
Korhan bey yapıtta sitemli ve batı felsefi tutumundan dolayı yapıtta kaynakçalarıyla sentez yaptığı eserde; çoğu ''Batı-felsefesi'' kutbunun düşünce başlangıcı gibi empoze edilen, sıkıcı boğuk cilvesinden bezmiş diyebilirim: Bu sisteme dahası sitemine de şaşmamalı -sistematik hale sokulan kokuşmuş felsefe bu ülke için fazla bir basamak gibi
Hint Felsefesinin Temelleri
Hint Felsefesinin TemelleriKorhan Kaya · Doğu Batı Yayınları · 201621 okunma
Reklam
83 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
Yoga yapan biri olarak kitabı severek okudum. Yogayı öğrendikçe, kanaatkarlığın önemini daha da iyi kavrayacaksınız. Çeviriyi de çok beğendim. Mutlaka okunmalı!
Yogasutra
YogasutraKorhan Kaya · Sujala · 201819 okunma