Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kurtuluş Kayalı

Kurtuluş KayalıTürk Düşünce Dünyasında Yol İzleri yazarı
Yazar
Editör
7.4/10
26 Kişi
132
Okunma
20
Beğeni
3.382
Görüntülenme

Kurtuluş Kayalı Yorumları ve İncelemeleri

Kurtuluş Kayalı yorumları ve incelemelerini, Kurtuluş Kayalı kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Kurtuluş Kayalı puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
Her tür iktidar odağının uzağında durup, memleket meseleleri üzerine can alıcı düşünceler telaffuz eden entellektüellere... "Kemal Tahir deyince bir alana hapsolmak yanlış. Ancak her alana dair kalem oynatmak Kemal Tahir'i anlamanın yolunu açar. Tarih, sosyoloji, felsefe, iktisat, edebiyat ve hattâ psikoloji -hani o Türk insanının şuuraltını anlamak gerek sözü- folklor ve bilumum sosyal bilim dalı konularına odaklanmakla Kemal Tahir'in anlaşılmasının yolu açılabilir. Kemal Tahir'i anlamamak çoğumuzun duçar olduğu belli bilim disiplinlerine hapsolmaktan kaynaklanıyor. Bu anlamda şu Sosyal Bilimleri Açın kitabının müellifleri hakikaten Kemal Tahir'in çağdaşları olarak görünüyor. Ancak böyle disiplinlerarası bir anlayış Kemal Tahir'e yakınlaşmayı sağlayabilir. Aslında bir adım daha atmak lazım. Akademisyen başka, düşünür başka. Ancak akademisyenin darlığı aşılarak özgün düşünceye varılabilir. Sezai Karakoç da böyle söylemiyor muydu? Ortama bakıldığı zaman mesele anlaşılır. Bu anlamda bu kitabın son yazısını bir müsvedde olarak telakki edip çok ama çok geliştirilmesi gerektiğini düşünmek gerek. Bu alanda daha kırk fırın ekmek yemek lazım
Bir Kemal Tahir Kitabı - Türkiye'nin Ruhunu Aramak
Bir Kemal Tahir Kitabı - Türkiye'nin Ruhunu AramakKurtuluş Kayalı · İthaki Yayınları · 201012 okunma
240 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
71 günde okudu
20. yüzyılda Türk sosyal düşünce tarihine kafa yoran tarihçi, edebiyatçı, felsefeci ve sosyologlar eksik olmadı. Fuat Köprülü ve Ahmet Hamdi Tanpınar, Hilmi Ziya Ülken ve Şerif Mardin bu isimlerden bazıları. Kurtuluş Kayalı da bu silsile içinde, Cumhuriyet dönemine odaklanan zirvelerden birini teşkil ediyor. Kayalı’nın düşünceye bütüncül bir bakışı var. Düşünceyi sosyalizm, liberalizm, milliyetçilik ya da İslamcılık gibi bir ideolojiye hapsetmiyor. Onun için düşünce sadece akademi değil, akademi dışı da demek. Sadece tarih ve sosyoloji ya da bilim değil, edebiyat ve sinema, sanat da demek. Kayalı düşüncenin sosyal tarihini yazıyor. Ona göre düşünce tarihi toplumsal şartlardan etkilenmeden, dâhiler eliyle üretilip kendi içinde birikerek ilerleyen soyut bir süreç değil. Kültürel, iktisadi, siyasi, hatta toplumlararası gelişmelerle ilişkilendirilmesi; tarihsel-toplumsal bağlamına oturtularak incelenmesi gereken somut bir şey. Kayalı’ya göre düşünce bir ortamın ürünü. O ortamda sadece büyük isimler yok, adı sanı unutulmuş entelektüeller, dergilerde kalmış tartışmalar, yayıncının reddettiği kitaplar, değişen vurgular da var. Entelektüellerin ilişkileri, gazete, dergi, yayınevi çevreleri, üniversite ve dernekler, okullar/ekoller de var. İşte Kurtuluş Kayalı Düşüncenin Coğrafyası’nda Cumhuriyet dönemi Türk düşüncesini bu minval üzere; son derece dikkatli, titiz ve analitik bir biçimde; tartışma tarihi, problem tarihi, alımlama tarihi gibi yaklaşımları seferber ederek inceliyor.
Düşüncenin Coğrafyası
Düşüncenin CoğrafyasıKurtuluş Kayalı · 202111 okunma
Reklam
111 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
83 günde okudu
Metin Erksan'ı Anlamak İçin...
Metin Erksan Türk sinemasının en yaratıcı yönetmenlerinden biridir. Gecelerin Ötesi, Kuyu, Sevmek Zamanı, Susuz Yaz gibi Türk sinema tarihine geçmiş filmlere imza atan bir yönetmendir. Erksan bu kadar nitelikli filmlere imza attığı gibi düşünceleri itibariyle de özgün bir aydın ve düşünürdür. İşte Kurtuluş Kayalı Metin Erksan'ın bu özgün yanına topyekün bir sinema insanı olmaklığına binaen onunla bizzat görüşmeler yapmış ve Erksan'ın sinema anlayışını en gelişkin bir biçimde ortaya koyan akademisyen olmuştur. Bu kitap Metin Erksan sinemasını anlamayı denemek maksadıyla yazılmış ve sinemacının özgün yanlarını ortaya koymayı hedeflemiştir. Kitap okunup bitirildiğinde Erksan'ın bizde kadri bilinmeyen bir sinemacı ve aydın olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. Kitapta vurgulandığı gibi Erksan sadece sinemacı kimliğiyle öne çıkmaz, o toyekün bir kültür insanıdır. Türk sinemasına damga vurmuş Metin Erksan'ın nasıl bir sinema ve kültür insanı olduğuna dair fikir edinmek isteyen okurların bu kitabı okumaları şarttır.
Metin Erksan Sinemasını Okumayı Denemek
Metin Erksan Sinemasını Okumayı DenemekKurtuluş Kayalı · Tezkire Yayınları · 200416 okunma
224 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kemal Tahir'i tanımak.
Bu toprakların doğurduğu en kudretli yazarlardan Kemal Tahir'i daha iyi tanımak isteyenler için güzel bir kaynak. Yazarın Türk ve dünya meselelerine, mevcut ideolojilere, devlet kurumuna, bu toprağın insanlarına bakışını irdeleyen çeşitli yazıların biraraya getirilmesiyle oluşmuş faydalı bir kitap olduğunu düşünüyorum. Bir Kemal Tahir hayranı olarak kendim için çok faydalı bir kaynak olarak gördüğüm bu kitabı edebiyatsever dostlara öneriyorum.
Bir Kemal Tahir Kitabı - Türkiye'nin Ruhunu Aramak
Bir Kemal Tahir Kitabı - Türkiye'nin Ruhunu AramakKurtuluş Kayalı · İthaki Yayınları · 201012 okunma
159 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitap, özellikle 1960-70'li dönemler olmak üzere kimisi hala hayatta olup yazılarını sürdüren edebiyatçı, akademisyen, siyasetçi, karikatürist gibi Türk entelektüel insanlarından ve görüşlerinden bahsediyor. Konunun uzağı kişilere ayrıntılı ve derin gelebilir ki bazı isimleri daha önce hiç duymamıştım. İlk Cemal Süreyya'dan bahsedilmiş fakat çok uzun değildi. Sonra Bülent Ecevit, İdris Küçükömer, Behice Boran, Özdilek Erdem, Ali Ulvi, Hilmi Ziya Ülken, Emre Kongar.. bahsedilen isimler. Dağınık gidiyor zaten portreler şeklinde ayrıntılı anlatılmamış kişiler ama geniş bir bilgi birikimi içeriyor kitap. Sayfa sayısı da çok uzun değil.
Türk Kültür Dünyasından Portreler
Türk Kültür Dünyasından PortrelerKurtuluş Kayalı · Iletisim Yayinlari · 20187 okunma
264 syf.
·
Puan vermedi
Başlığıyla alakasız birtakım anlatılar kitabı
Kitap, ana başlığı ve içerisinde bulunan alt başlıklara uygun yeterli, doyurucu bir içerik sunmuyor. Türkçe kullanımında da bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Bir şeyler söylüyor ancak ne demek istiyor belli değil. Birbirini tekrar eden ifadelerle de çok sık karşılaşıyoruz. Kavramsal tartışması da oldukça yavan, hatta yok gibi. Tezim için faydalı olur düşüncesiyle alıp okumuştum ancak hayal kırıklığı oldu benim için.
Sinema Bir Kültürdür
Sinema Bir KültürdürKurtuluş Kayalı · Tezkire Yayıncılık · 201514 okunma
Reklam
195 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
187 günde okudu
Türk Düşünce Tarihi Üzerine Yetkin Bir Çalışma
Kurtuluş Kayalı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu, siyaset bilimi alanında doktorası olan, siyasal teoriler doçenti olmuş ve nihayetinde profesörlüğünü de bu alanda almış bir akademisyendir. Dil ve Tarih-Coğrafya fakültesi tarih bölümünde çalışırken emekli olmuştur ama çalışmaları tüm hızıyla, yetkinliğiyle devam
Türk Düşünce Dünyasının Bunalımı
Türk Düşünce Dünyasının BunalımıKurtuluş Kayalı · İletişim Yayınları · 20199 okunma
224 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitap, Kurtuluş Kayalı dahil 18 yazar ve düşünürün, Kemal Tahir’in düşünce sistemi, yazarlığı, dünya görüşü hakkındaki görüşlerinden oluşuyor. Tabi her yazar bir miktar kendi dünya görüşü üzerinden bir Kemal Tahir tanımlıyor. Kimi Marksist, kimi Osmanlıcı, kimi Kemalizm karşıtı olarak tanımlıyor. Ortak kesişim “vatan sevgisi” denebilir. Kemal Tahir’i çok sevdiğim için okudum bu kitabı fakat çok hoşuma gitmedi. Özellikle yazarı kullanıp kendi ideolojilerini vurgulayan yazarların yazıları eğreti durmuş.
Bir Kemal Tahir Kitabı - Türkiye'nin Ruhunu Aramak
Bir Kemal Tahir Kitabı - Türkiye'nin Ruhunu AramakKurtuluş Kayalı · İthaki Yayınları · 201012 okunma
148 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
124 günde okudu
Mizah Yazıları
Türk düşünce tarihi çalışmalarına kendini adayan ve alanında artık "tek adam" vasfı kazanmış büyük entelektüel Kurtuluş Kayalı'nın mizah anlayışı da oldukça gelişkindir. Günlük dile iletişim biçimi olarak yansıyan ve hayatı renklendiren bu bilim insanını tanıyanlar, öğrencisi olanlar, kitaplarını okuyanlar şanslı sayılmalıdır. Mizahı her alanda yapabilen ve çalıştığı Türk düşünce hayatı üzerine gördüğü absürt durumları mizahi bir anlayışla ele alarak değerlendiren bu kitap Kurtuluş Kayalı hayranlarına hararetle önerilir. Birbirinden güzel mizahi yazıların olduğu kitap keyifle okunacaktır, tabiî kitapta adı geçen kişileri ve ne yazdıklarını aşağı yukarı bilmek şartıyla.
Keşke Herkes Papağan Olsa
Keşke Herkes Papağan OlsaKurtuluş Kayalı · AYYILDIZ · 19702 okunma
111 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
Metin Erksan: Entellektüel bir yönetmen
Kitabın dili güzel, çok fazla teknik ayrıntıda boğulmadan okuyabiliyorsunuz. Tavsiyem kitabı okurken yönetmenin filmlerini de tekrar seyretmeniz. Youtube da 7-8 filmini bulabilirsiniz. Metin Erksan Türk Sinemasının Lütfi Akad ve Yılmaz Güney ile beraber üç önemli yönetmeninden biri olarak gösterilmiştir, Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümü
Metin Erksan Sinemasını Okumayı Denemek
Metin Erksan Sinemasını Okumayı DenemekKurtuluş Kayalı · Tezkire Yayınları · 200416 okunma
Reklam
264 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
124 günde okudu
Büyük Düşünür Kurtuluş Kayalı
Kurtuluş Kayalı, Türk düşüncesi ve tarihi üzerine yaptığı çalışmaları ile bilinen bir düşünce adamıdır. Türk düşüncesi deyince, Türk kültürünün gelişimine katkısı olmuş, düşünür ve yazarlar Kayalı'nın temel ilgi alanıdır. Bunların içinde bilhassa sosyologlar, tarihçiler ve sinemacılar Kayalı'nın ilgisini çeken insanlar olmuşlardır. Behice Boran, Niyazi Berkes, Pertev Naili Boratav, Cemil gibi yazar ve düşünürlerin Türk düşünce dünyasındaki yerleri ve katkıları üzerine etraflı çalışmalar yapmıştır Kurtuluş Kayalı. Derin vukufiyeti, çalışkanlığı ve Türkiye'de sosyal bilimlerin halipürmelali üzerine müthiş tespitleriyle eşine az rastlanır eserler ortaya koymuştur. Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleri de bu minval üzere yazılmış bir kitaptır. Yukarıda bahsi geçen özgün çalışmalarıyla öne çıkmış ve alanlarında iz bırakmış düşünce insanları, Kurtuluş Kayalı'nın özgün çalışmasında Türk düşüncesindeki yerlerine dair tespitlerde bulunur. Bu insanların hangi çalışmalarıyla öne çıktığı, özgün yönleri ve katkılarıyla önemli oldukları vurgulanır. Türk düşünce tarihi üzerine çalışan düşünce adamları/insanları yok denecek kadar azdır. Kurtuluş Kayalı onlardan biridir. Kendisini tanıma onuruna erişenler, sohbetinde bulunanlar haliyle kitaplarını daha vukufiyetle anlarlar...Onlardan birisi olmak büyük bir zevktir...
Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleri
Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleriKurtuluş Kayalı · İletişim Yayınevi · 200519 okunma
264 syf.
·
Puan vermedi
kitap, sosyal bilimsel düşünüş ve özellikle sosyoloji düşüncesine yoğunlaşıyor. Bir derdi ve davası olan, yol açıcı düşünce insanlarının, Hilmi Ziya Ülken, Mümtaz Turhan, Mübeccel Kıray, Cemil Meriç, Niyazi berkes, Muzaffer Şerif, Behice Boran, Pertev Naili Boratav'ın eserlerinin özünde saklı olana ilişkin tespitlerde bulunuyor. Cumhuriyetin kuruluş evresi ile "güncellik" rarasında kalan dönemlerin, özellikle de 1940'ların kültür ve düşünce ortamıyla ilgili önemli yorumları var Kayalı'nın. Ünlü "Dil-tarihli hocaları" ve onların tasfiyesini, "zamanın ruhu" hakkında fikir verici bir vaka olarak ele alıyor. 1940'lar ve 1960'ların düşünsel ortamıyla ilgili bu belirlemelerin fonunda, Tanzimat ve Meşrutiyet fikriyatını da görüyoruz.
Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleri
Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleriKurtuluş Kayalı · İletişim Yayınevi · 200519 okunma
216 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Ordu ve Siyaset / Kurtuluş Kayalı 27 Mayıs askerî darbesinin yıldönümünde, temel olarak bu darbe üzerinde duran, fakat bir bütün olarak ordunun İttihat ve Terakkî'den bu yana siyasetteki etkisini irdeleyen bir akademik çalışma. Kayalı, yer yer işleyişi elinde bulunduran ordu içindeki isimsel ihtilafların üzerinde yoğun olarak durduğu için genel hatlardan sapsa da, Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca askeriye mantığının nüanslarını iyi yakalamış doğrusu. Cumhuriyet'in başlangıcından kısa bir özet sunarak, Mustafa Kemal'in de asker-siyasetçi kimliklerine değinerek akabinde asıl mevzusu olan 27 Mayıs'ı ele alır.
Ordu ve Siyaset
Ordu ve SiyasetKurtuluş Kayalı · İletişim · 201520 okunma