Lao Tzu

Lao TzuTao Te Ching yazarı
Yazar
8.2/10
589 Kişi
2.833
Okunma
511
Beğeni
37,3bin
Görüntülenme

Hakkında

Lao Zi, (Çince 老子,okunuşu Laotsı). Kimi kaynaklarda adı Lao Tsu, Lao Tse, Laotze veya Laozi)olarak da geçer. Lao Çince 'yaşlı', Zi da 'hoca', 'bilge' demektir. Tao Te Ching kitabının yazarı bilge Laozidir. Taoizmin kurucusu kabul edilen, önemli bir Çin filozofudur. Laozi Çin efsanelerine göre milattan önce 6. yüzyılda Chǔ Devletinin Ku ilinde (Kǔ Xian), yani günümüzdeki Henan eyaletinin Lüyi kasabasında doğmuştur. Akademisyenler ise, Çin'in Yüz Düşünce Okulu ve Savaşan Beylikler Dönemi olan MÖ 4. yüzyılda yaşamış olabileceğini söylerler. Hakkında pek çok efsane vardır. Bir rivayete göre Zhou Hanedanlığının imparatorluk kütüphanesinde arşivciydi; 80 yaşına geldiğinde insanların doğal güzelliklerin ve iyiliğin yolundan gitmemesinden yorulmuş ve üzülmüş olarak Çin'i terk etti. Hangu sınır kapısından geçerken muhafız Yin Xi, Laozi'dan gitmeden önce öğretilerini kaleme almasını istedi ve o da Tao Te Ching kitabını yazdı. Bazılarına göre ise Laozi Çin'in efsanevi sarı imparatoru Huang-di'ydi. Başka bir görüşe göre ise Tao Te Ching hepsi de Laozi takma ismini kullanan farklı yazarın kaleme aldığı metinlerden oluşur. Çin'in ünlü tarihçilerinden Sima Qian MÖ 100 yılında yazdığı Shiji (şı-ci) adlı eserinde Laozi'nın biyografisini şu şekilde yazmıştır: "Lao-Tzu Chou devletinin Ku mıntıkasında Li-hsiangg'da Chü-jen köyünde doğmuştur. Kendi adı Erh, aile adı Li, müstear adı Tan'dır. Chou sülalesi imparatorluğunun tarihçisi ve kütüphane muhafızıdır." Buna göre onun asıl adı Li Tan (Lao-Tan)'dır. Lao-Tzu, ona verilmiş bir lakaptır; "İhtiyar Bilge" anlamına gelir. Çin sözlü geleneğinde MÖ 604 diye bilinen doğum yılı, Shiji'de kayıtlı değildir. Bu, tarihin daha sonraları belirlendiğini göstermektedir. Bununla beraber bu belge onun yaşadığını gösteren en iyi kanıt olarak kabul edilmektedir. Mitolojiye göre, Laozi'nın annesi nurdan gebe kalmış, 80 yıl sonra ak saçlı, ak sakallı bir çocuk doğurmuş. İşte Laozi, yani ihtiyar çocuk lakabı buradan gelmektedir. Bu efsane daha ileriye götürülerek doğum tarihi MÖ 1321 yılına kadar çıkarılmış ve kutsal bir kişi olarak gösterilmiştir. O zaman Lao-chun adını almıştır. Bazı araştırmacılara göre, bu gibi uydurma hikayelerin çoğu Budizm'den sonra Budist hikayelerine rağbet için yazılmıştır.
Tam adı:
Lao Zi, Lao Tsu, Lao Tse, Laotze, Laozi
Unvan:
Çin filozofu
Doğum:
Henan, Çin
Ölüm:
Zhou Dynasty

Okurlar

511 okur beğendi.
2.833 okur okudu.
68 okur okuyor.
1.643 okur okuyacak.
30 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Herkes nasıl da her şeyi biliyor. Bir tek ben yeni doğmuş bebek gibi her şeyden bihaberim.
İş bankası yayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Çok kıymet verdiğim üç hazinem var; Sadelik, sabır ve merhamettir."
Olur :D
Işık saç, ama göz kamaştırma.
Sayfa 62 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
İyi olan insanda, sol taraf şeref yeridir.
İş BankasıKitabı okudu
"Kalpteki incelik 'Sevgi' aratır. Sözlerdeki incelik 'Güven' yaratır. Düşüncedeki incelik 'Derinlik' yaratır. Bunlara sahip olan 'İnsan' ise, Her zaman 'Kendini' aratır."
Lao Tzu
Lao Tzu
Az ve Öz - III
Önemli düşünürlerin hayatları, düşünceleri, nasihatları ve birçok faydalı bilgiler içeren bir dizin… *Felsefe severlere tavsiye niteliğindedir. **Kitap bağlantılarının yanına arka kapak yazıları eklenmiştir. 1.
İskenderiyeli Philo Judaeus - Tanrı'nın Bilgisine Ulaşmak Mutluluğun Kendisidir
İskenderiyeli Philo Judaeus - Tanrı'nın Bilgisine Ulaşmak Mutluluğun Kendisidir
(✍🏻 #219091211) 2.
Jacques Lacan - Her Anlama Bir Yanlış Anlamadır
Jacques Lacan - Her Anlama Bir Yanlış Anlamadır
(✍🏻 #219307029) 3.
Marcel Proust - Akıp Gider, Uzun Sürmez Mutluluğu Kötülerin
Marcel Proust - Akıp Gider, Uzun Sürmez Mutluluğu Kötülerin
(✍🏻
Reklam
TÜM FİLOZFLAR VE ESERLERİ (KRONOLOJİK SIRALAMA)
taslak 008 Pre-Sokratik Döneme Ait Eserler 1-Thales (625-545 MÖ) 2- Anaksimandros ( 610-546 MÖ) 3-Anaksimenes
Fragmanlar
Fragmanlar

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
120 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
Kitabın özünde insan temel alınmıştır. Cümleler derinlerde entelektüel bir yapıcı eleştiri barındırmaktadır. İlk kez okumuş olduğum yazarın eseri, klasik Çin edebiyatının en eski ve ünlü eseridir. Eser birçok sanatçıya ve şaire ilham olmuştur. Cümleler dönemin entelektüel şahsiyetleri tarafından yorumlanmış ve tartışma mevzusu olmuştur. Yazarın kurmuş olduğu cümlelerde, bilgi ve irfana dair çok güçlü bir kalem olduğunu anlayabiliyoruz. Öyle ki yıllar önce yazılmış olan bu eser, hâlâ daha günümüzde yorumlandığında anlam ve irfanından hiçbir şey eksilmediğini okuyucuya hissettiriyor. Öyle hassas ve değerli konulara değinmiş ki, hangi çağ olursa olsun geçerliliğini kaybetmeyeceğini düşünüyorum. Yazarın özellikle bahsettiği erdem konusundaki düşüncesine bakınca; belli erdemlere sahip olmakla etkileyicilik ve güç sahibi olmak arasında doğrudan bir ilişki olduğunu görüyoruz. O güne ait olan bu düşünceyi alıp günümüze uyarladığımızda, günümüz insanında erdemin az rastlanır bir özellik olduğunu da göz önünde bulundurarak, aynı değere ve güce günümüzde de sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Gene benim dikkatimi çeken ve günümüz toplumu için de söylenebilecek bir başka düşüncesinde; aşırılığı değil, sadeliğin hüküm sürdüğü bir toplumda insanların hırs, çekişme ve rekabetten uzak kalması gerektiğini ve böylelikle huzurlu bir toplumun sağlanabileceğini belirtiyor. Velhasılıkelam, eser üzerine söylenecek veya yazılacak çok şey var fakat kısa kesip bu güzel eseri okuyarak anlamanızı çok isterim. Keyifle okuyun... :)
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20171,753 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
8 saatte okudu
Tao : Yol , Te : Erdem Ching : Kitap , öğreti anlamına geliyor. Yol ve Erdem MÖ 600 de kaleme alınmış.İlk defa 647 yılında sanskritçeye çevrilmiş.İnsanın yaşam ve huzur için doğanın bir parçası olduğunu kabul etmesini , uyumlu yaşamayı öğütlüyor.Kitabının bir bölümünde eylemsizliği öğütler. Eylemsizlikten kastı tembellik değil oluruna bırakmayı kasteder.Kitabın başka bir bölümünde ölüm ve yaşamdan bahseder. Hayatı yumuşak ve esnek , ölümü ise sert ve katı olarak bahseder.
Yol ve Erdem
Yol ve ErdemLao Tzu · Maya Kitap · 20181,753 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
18 saatte okudu
Taoizmin ana edebi eseri Lao-Tzu'nun Tao Te Ching adlı eseridir. Lao-Tzu'nun bu eserin tek yazarı olduğu hiçbir zaman kesinleştirilememiş. Öyle ki eserde metni oluştururken ya da tarihlendirirken yardım alındığına dair kanıt olabilecek herhangi bir diğer kişiye, olaya, yere ve hatta yazıya bile yapılan bir referans yok. Diğer yandan
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20171,753 okunma
Resim