Ludwig Wittgenstein

Ludwig WittgensteinTractatus Logico-Philosophicus yazarı
Yazar
8.7/10
233 Kişi
1.233
Okunma
520
Beğeni
29,9bin
Görüntülenme
''Yaşamın üstünde, beygir üstündeki kötü binici gibi oturuyorum. Hemen şimdi yere çalınmamamı da yalnızca atın iyi huyluluğuna borçluyum.''
Reklam
''Felsefe sorunlarının çözümü, masaldaki armağana benzer: büyü­lü şatoda büyülü bir şey gibi görünür, oysa dışarıda, gün ışığında bakıl­dığında, sıradan bir demir parçasından başka bir şey değildir.''
Mantık dünyayı kaplar: dünyanın sınırları aynı zamanda mantığın sınırlarıdır.
Hayatın anlamına, yani dünyanın anlamına Tanrı diyebiliriz.
Reklam
Gerçekten apokaliptik bir dünya görüşü, olayların kendini tekrar etmediğidir. Örneğin, bilim ve teknoloji çağının insanlık için sonun başlangıcı olduğuna; büyük ilerleme fikrinin, gerçeğin önünde sonunda bilineceği fikriyle birlikte bir yanılsama olduğuna; bilimsel bilginin iyi ya da arzu edilir hiçbir yanı olmadığına ve insanlığın bunu ararken bir tuzağa düştüğüne inanmak saçma değildir. İşlerin böyle olmadığı hiçbir şekilde belli değildir.
Tüm gezegen tek bir ruhtan daha büyük bir ıstırap içinde olamaz. İnanç - benim görüşüme göre - bu nihai ıstırapta bir sığınaktır. Bu ıstırap içinde kalbini daraltmak yerine açması için verilen kişi, kurtuluşun araçlarını kalbinde kabul eder.
Bir Tanrı'ya inanmak, hayatın anlamı hakkındaki soruyu anlamak demektir. Bir Tanrı'ya inanmak, dünyanın gerçeklerinin meselenin sonu olmadığını görmek demektir. Tanrı'ya inanmak, hayatın bir anlamı olduğunu görmek demektir.
Dilimin sınırları dünyamın sınırları anlamına gelir.
Reklam
Her neslin davranışlarının temelinde yatan iki zamansız itici güç: ait olma ihtiyacı ve önemli olma ihtiyacı.
Gerçekten de kelimelere dökülemeyen şeyler vardır. Kendilerini açığa vururlar. Bunlar mistik olan şeylerdir.
Birine anlamadığı bir şeyi söylemek anlamsızdır, hatta bunu anlayamayacağını da ekleseniz bile.
Biz uykudayız. Hayatımız bir rüya. Ama bazen uyanırız, sadece rüya gördüğümüzü bilecek kadar.
Resim