Mary Wollstonecraft

Mary WollstonecraftKadın Haklarının Gerekçelendirilmesi yazarı
Yazar
8.6/10
358 Kişi
1.571
Okunma
187
Beğeni
11,3bin
Görüntülenme

Mary Wollstonecraft

1.571 okunma, 187 beğeni - Mary Wollstonecraft kitapları, eserleri, Mary Wollstonecraft kimdir, öz geçmişi, Mary Wollstonecraft nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Mary Wollstonecraft sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Mary Wollstonecraft (27 Nisan 1759 - 10 Eylül 1797), İngiliz yazar, filozof ve kadın hakları savunucusu. Mary Wollstonecraft yedi çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak Londra'da doğdu. Dokumacıyken çiftçiliğe yönelen ama başarılı olamayan babası, şiddet düşkünü bir adamdı ve sonunda da alkole sığınmıştı. Kız çocukları okula gönderilmediği için okuma yazmayı yaşlı bir kahyadan öğrenen Mary, o dönemde kız çocuklarının ge çimlerini sağlamaları için tek geçerli yol olan evlenmeye sıcak bakmadığı için evden ayrıldı. O zamanlar kadınlara açık olan meslek ya da uğraşların hemen hepsine el attı: zengin kişilere çeşitli gezi ve etkinliklerinde ücret karşılığı refakat etme, mürebbiyelik, öğretmenlik, okul müdireliği, toplumsal eleştiri ve roman yazarlığı. Çocuk bakıcılığı yaptığı dönemde yazdığı Mary adlı uzun hikaye ve Kız Çocukların Eğitimi adlı kitabı ünlü yayınevi Fleet - Street tarafından basılır. Yayıncı Joseph Johnson, fikirlerinden ve özgürlük anlayışından etkilendiği Wollstonecraft'ı yayınevinde editör olarak işe alır. Kendi kendine Fransızca, Almanca ve İtalyanca öğrenen Wollstonecraft genelde tercüme yapmaktaydı. 1790'da otuzbir yaşında iken birdenbire üne kavuştu. Fransız Devrimine karşı olan felsefeci ve politikacı Edmund Burke'e karşı "İnsan Haklarının Korunması" başlıklı bir yazı yayımladı ve bu olay sonrasında kendisine Jüponlu Sırtlan lakabı takıldı. İki yıl sonra, 1792'de Fransız devlet adamı Talleyrand'a ithaf ettiği Kadın Haklarının Savunması adlı kitabını yayınladı. Altı haftada yazdığı bu kitabında İnsan Hakları Bildirgesi'ni temel almakta, görüş ve düşünceleriyle Fransız devriminin görev ve amacına hizmet etmektedir. "Kadının ufkunu genişleterek güçlendirin aklını; körü körüne itaat sona erecektir; ancak, iktidar her zaman körü körüne itaate ihtiyaç duyduğundandır ki zorbalar ve şehvet düşkünleri, haklı olarak karanlıkta tutmaya çalışırlar kadını; çünkü bunlardan birincisinin tek istediği bir köledir, ikincisinin istediği ise elinde tutacağı bir oyuncak." Daha önce de böyle düşünen pek çok kadın olsa da bu ve daha pek çok görüşü Kadın hakları'nın savunulmasında bu kadar açık ve dolaysız bir şekilde ve daha da önemlisi yüksek sesle söyleme cesaretini ilk defa Wollstonecraft göstermiştir. 1795'de yayımcısı aracılığıyla tanıştığı ve dönemin çok satan kitaplarından olan "Siyasi Adalet"in yazarı William Godwin'le evlendi ve 1797'de, ikinci kızının ( Frankenstein'nin yazarı Mary Shelley) doğumundan on gün sonra öldü. Kitaplarından bazıları şunlardır; - Kız Çocuklarının Eğitimi Hakkında Düşünceler - Kadın Haklarının Savunulması - Fransız devrimi Hakkında tarihsel ve Ahlaksal Görüşler
Unvan:
İngiliz yazar, filozof ve kadın hakları savunucusu.
Doğum:
Londra, İngiltere, 27 Nisan 1759
Ölüm:
Londra, İngiltere, 10 Eylül 1797

Okurlar

187 okur beğendi.
1.571 okur okudu.
155 okur okuyor.
2.325 okur okuyacak.
135 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kadınlar özellikle size diyoo
kadınlara kraliçeler gibi davranılması onların öylesine başını döndürüyor ki , bu çağın davranış biçimi değişmedikçe ve daha akılcı temellere oturtulmadıkça , onları kendini küçük düşürerek elde ettikleri bu haksız gücün bir lanet olduğuna ve yalın ama gerçek duyguların sağladığı tatmin duygusunu yaşamak istiyorlarsa , doğaya ve eşitliğe dönmeleri gerektiğine inandırmak mümkün olmayacaktır ..
Erkeklerin çoğu, kadınların kendi kendilerini yönetecek kadar akıl sahibi olmalarını, dünya sahnesindeki yerlerini almalarını istemez.
Sayfa 114 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
çokiyi
Bir yoldan diğerine geçebileceğinizi sanıyorsanız, bunu yolunuzu kaybetmeden yapabileceğinizi sanmamalısınız.
Sayfa 169 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Bir varlığı bir başka varlıktan üstün kılan hangi edinilmiş özelliktir? Hep bir ağızdan yanıt verebiliriz: Erdem.
Muhteşem!
Kadınlara kraliçeler gibi davranılması onların öylesine başını döndürüyor ki, bu çağın davranış biçimi değişmedikçe ve daha akılcı temellere oturtulmadikça, onları kendini küçük düşürerek elde ettikleri bu haksız gücün bir lanet olduğuna ve yalın ama gerçek duyguların sağladığı tatmin duygusunu yaşamak istiyorlarsa, doğaya ve eşitliğe dönmeleri gerektiğine inandırmak mümkün olmayacaktır.
Sayfa 33
Kitap önerileri içeren bilinçlendirici okuma rehberleri
Alıntılarla Yaşıyorum adlı YouTube kitap kanalımda bütün kitaplarını okuduğum yazarlar için detaylı okuma rehberleri paylaşıyorum. Daha çok arkadaşın bu bilgilerden faydalanabilmesi için paylaşabilirsiniz. ⬇️⬇️ İlk romanım
Kimlink
Kimlink
'i edinmek isterseniz:
Reklam
"Kendi ekmeğini emeği ile kazanan bir kadın, ne denli gerçek olursa olsun, güzelliğine bağımlı bir kadından çok daha saygındır. "
Mary Wollstonecraft
Mary Wollstonecraft

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
288 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi
Bir feminist olarak, bu çalışmanın kuşkusuz çığır açıcı olduğunu kabul ediyorum ve Shelley'nin önerdiği ve tartıştığı şeylerin çoğuna katılıyorum. Ancak, yazıdan dolayı kesinlikle okumaktan nefret ettim. Çok yoğun ve içinden geçmek çok zor. Bitirdiğim için mutluyum. Ben kelimelerle değil şeylerle ilgileneceğim!" Mary Wollstonecraft, Kitabın en başında, okuyuculara ortalığı karıştırmak için burada olmadığını işaret ederek, doğrudan kadın ve haklarının rasyonel bir savunmasına dalıyor. Nüfusunun yarısının eğitimden ve akıldan yoksun bırakılmasının ve bunun yerine aşırı büyümüş çocuklar gibi davranılmasının, en güzel türden köleliğe kilitlenmesinin insanlığın umutsuzluğu olduğunu söylüyor "Bebeklikten itibaren güzelliğin kadının asası olduğu öğretildi, zihin kendini şekillendiriyor. vücuda ve yaldızlı kafesinin etrafında dolaşan, yalnızca hapishanesini süslemeye çalışır."
Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi
Kadın Haklarının GerekçelendirilmesiMary Wollstonecraft · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,558 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
"İnsan eğitimle doğmaz; ama eğitimle yaşar."
Neden "kadın hakları" başlığı altında, kağıt üzerinde geçerli maddelere ihtiyaç duyuyoruz? İnsan hakları kanun maddelerinin, kadın haklarını da kapsaması gerekmiyor mu? Kadınlar da insan türünün birer ferdi değil mi? İnsanoğluna normalde yapması gereken şeyleri yaptırtmak için yasalar getiriliyor. Sizce de bu çok saçma değil mi? Cinsiyet
Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi
Kadın Haklarının GerekçelendirilmesiMary Wollstonecraft · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,558 okunma
288 syf.
9/10 puan verdi
Bir kadın çizeceksin
Yıllardır süregelen bir şeydir kadının ikinci plana atılması. Bu neredeyse tüm toplumda vardır. Çoğunlukla dinden dolayı olduğu, dinlerin kadınları köleleştirdiği söyleniyor. Peki ya bu bakış açısıyla bakarsak din bir tek kadınları mı köleleştirmiştir? Herhangi bir inancı olmayan (ki bu tamamen mümkün gözükmemekle birlikte) topluluklarda, kadın
Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi
Kadın Haklarının GerekçelendirilmesiMary Wollstonecraft · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,558 okunma