Masakazu Yamazaki

Masakazu YamazakiJapon Kültürü yazarı
Yazar
7.9/10
8 Kişi
18
Okunma
0
Beğeni
1.082
Görüntülenme

Hakkında

Masakazu Yamazaki bir Japon yazar, edebiyat eleştirmeni ve filozoftu. Kyoto'da doğan Yamazaki, II. Dünya Savaşı sırasında Mançurya'da büyüdü. Kyoto Üniversitesi'nde estetik ve sanat tarihi alanlarında yoğunlaşarak felsefe okudu. Kyoto'daki eğitiminden sonra 1965'ten 1967'ye kadar Yale Üniversitesi'nde eğitim gördü ve burada da ders verdi. Japonya'ya döndükten sonra Kansai Üniversitesi'nde ve emekli olana kadar Osaka Üniversitesi'nde ders verdi. 1972'de Minoru Betsuyaku ile birlikte Te no Kai tiyatro topluluğunu kurdu ve burada Fune wa Hosen yo ve Mokuzō Haritsuke oyunlarını yazdı. Yamazaki'nin en tanınmış oyunu Zeami, Noh tiyatro türünün kurucusu Zeami Motokiyo'ya adanmıştır. Bu oyun için 1963'te Kishida Drama Ödülü'nü kazandı. 1975'te Yamiagari no Amerika için Mainichi Shuppan Bunka Shō'yu kazandı. 1984'te Oedipus shōten için Yomiuri Ödülü ve Yawarakai kojinshugi no tanjō için Yoshino-Sakuzō Ödülü'ne layık görüldü. 2006'da Kültürel Liyakat Kişisi seçildi ve 2011'de Japon Sanat Akademisi Ödülü'nü aldı. Yamazaki, 19 Ağustos 2020'de 86 yaşında Hyōgo Eyaletinde öldü.
Tam adı:
山崎 正和
Unvan:
Yazar
Doğum:
Kyoto, Japonya, 26 Mart 1934
Ölüm:
Hyōgo ili, Japonya, 19 Ağustos 2020

Okurlar

18 okur okudu.
36 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir bireycilik geleneğine rağmen, Japonya gerçekte asla Batıda görülen tarzda bireyci bir toplum olmadı. Modernleşmenin başlamasıyla beraber, Batıdan farklı olan özellikleri daha belirgin hale geldi. (...) diğer ülkelerde görülmeyen aile ruhu, modern Japon toplumunun özünü oluşturan şirketlerin yapısında, faaliyetlerinde, yönetiminde ve hükümet organlarında göze çarpar.
Sayfa 68 - Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi - Çeviren: Oğuz Baykara - I. Basım: Ağustos 2010Kitabı okudu
Özellikle büyük felaketlerle yüz yüze gelince insanlar hemen tarihe ve efsanelere sarılarak, kendi­lerine manevi destek arar.
Sayfa 17 - Boğaziçi üniversitesi
Reklam
Ruhsal karmaşa içinde olan insanlar, başka bir kültürle ani bir etkileşim içine girdiklerinde genellikle, ya kendi kül­türleri konusunda aşırı özgüven duymakta ya da tamamen aşağılık kompleksine kapılmaktadırlar.
Sayfa 19 - Boğaziçi üniversitesi
"Zeami, bu konuya ilişkin fikirlerini şöyle ifade eder: "Kendi oğlunuz bile olsa, sanatı yeteneksiz ellere teslim etmemek gerekir." Bu, yeteneğe verilen önemi göste­ren bir felsefeddir. Zeami bununla ilgili olara k "Bir ie kendi kendine ie olma özelliğini kazanamaz , kazanabilmesi için ie'nin uygun bir halefe devredilmesi gerekir; insan da böyle­dir, insan kendi kendine insan olamaz , bilgiye sahip olduğu müddetçe insan olur," demiştir."
...modern birey, bu özgürlük uğruna, geleceği fethetmek için bugünü bir vasıta olarak kullanmakta, hem kendini hem de başka insanları emellerine alet etmektedir. Bunun sonucu olarak da, modern insan, gününü dolu dolu yaşayabileceği bir mekandan kendini yoksun bırakarak hayattan alacağı zevki sürekli ertelemekte ve hayatın yaşamaya değer olduğu hissi­ni kaybettiğinden dolayı acı çekmektedir.
Sayfa 132 - Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi - Çeviren: Oğuz Baykara - I. Basım: Ağustos 2010Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok