Mehmed Zahid Kotku

Mehmed Zahid KotkuNefsin Terbiyesi yazarı
Yazar
Derleyen
9.6/10
894 Kişi
1.723
Okunma
432
Beğeni
19,8bin
Gösterim

Mehmed Zahid Kotku Kimdir?

Mehmed Zahid Kotku (1897, Bursa - 13 Kasım 1980, İstanbul), İslam âlimi, yazar, din adamı, vaiz, Nakşibendi şeyhi. Yaşamı Ailesi Şirvân'a bağlı, eski bir hanlık merkezi olan Nuha'dandır. Kafkasya'da bir dağ eteğinde bulunan ve ipekçiliği ile meşhûr olan bu yöreden Osmanlı-Rus Harbi sırasında Anadolu'ya 1297`de göç eden Müslümanlarla gelmişlerdir. Bursa'ya geldiğinde henüz 16 yaşında olan babası İbrahim Efendi, Bursa Hamza Bey Medresesinde tahsil görüp çeşitli yerlerde imamlık yapmıştır. 1929 yılında vefat etmiştir. Annesi Sabire Hanım da Mehmet Zahid Hocaefendi henüz 3-4 yaşlarında iken vefat etmiştir. İlk ve orta öğretimini Bursa'da tamamladı. 1.Dünya Savaşı sebebiyle 18 yaşında askere çağrılmış, Suriye cephesinde uzun yıllar askerlik yapmıştır. Ağabeyi Ahmet Şakir Efendi de Kudüs ve Çanakkale cephelerinde savaştıktan sonra 28 yaşında cephede hastalanarak şehit olmuştur. Askerden döndükten sonra İstanbul'da dini toplantılara katılmaya başladı. Gümüşhanevi Dergahında Ömer Ziyaüddin ed-Dağıstanî'nin öğrencisi oldu. Çeşitli yerlerde imamlık ve hatiplik yaptı. Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılmasından sonra Bursa'ya döndü ve 1952 yılına kadar orada kaldı. İskenderpaşa Cemaati İstanbul'a döndükten sonra çeşitli camilerde ve son olarak İskenderpaşa Camii'nde imamlık ve hatiplik yapmaya başladı. Çevresince çok sevilen ve vaazları ilgiyle izlenen Kotku'nun tebliğ misyonu cemaati mensuplarınca benimsenerek cemaate dönüştü. Böylece başlayan İskenderpaşa Cemaati adını vaazların başladığı İskenderpaşa Camii'nden aldı. Ölümü Mehmed Zahid Kotku'nun Süleymaniye Camii'nin haziresindeki mezarı. Mehmet Zahid Kotku kalmak üzere 1979 yılında gittiği, Hicaz'dan 1980 yılında ağır hastalıkları sebebiyle geri dönmüş, 13 Kasım 1980'de vefat etmiştir. 14 Kasım 1980 günü Süleymaniye Camii'nde çok kalabalık bir topluluğun eşliğinde kılınan cenaze namazının ardından Süleymaniye Camii haziresine defnedilmiştir.
Unvan:
İslam Âlimi, Yazar, Din Adamı, Vaiz, Nakşibendi Şeyhi
Doğum:
Bursa, 1897
Ölüm:
İstanbul, 13 Kasım 1980

Okurlar

432 okur beğendi.
1.723 okur okudu.
144 okur okuyor.
1.342 okur okuyacak.
55 okur yarım bıraktı.

Mehmed Zahid Kotku Derlediği Kitapları

Tümünü gör

Mehmed Zahid Kotku Sözleri ve Alıntıları

Tümünü gör
~~ Zira helale haram , harama helal demek küfürdür; buna dikkat lazımdır.
~~ Cennette altından bir amud -Sütun, direk vardır. üzerinde zebercedden kurulmuş şehirler vardır. Gökteki parlak yıldızların yeryüzünü aydınlattığı gibi, o şehirler de ehl-i cenneti aydınlatırlar. Cennetteki bu yer , sırf Allah rızası için birbirlerini sevenlere vaadolunmuştur. ~~Hadis-i Şerif ~~
Biz dinimize ve din hocalarımıza kıymet vermedikçe ne yapsak boşunadır. Çünkü dünya her gün şiddetini artırmakta, zamanlar değişmektedir. Değişmeyen dindir.
Sayfa 146 - Server YayınlarıKitabı okudu
" Gönüllere verilen dua iştiyakı , onlara verilecek ihsanlardan daha mühimdir. DUA huzuru celbeder. Hak kapısında bekleyip durmak , halk ile meşgul olmaktan efdaldir."
"Her kim bir zalime, zalim olduğunu bildiği halde yardım ederse muhakkak İslam'dan çıkar." Hadisi Şerif(Taberani, Deylemi...)
Sayfa 108Kitabı okudu

Mehmed Zahid Kotku İletileri

Tümünü gör
Her Müslümanın Okuması Gerektiğini Düşündüğüm Kitaplar ve Yazarlar
Arkadaşlar her Müslümanın okuması gerektiğine inandığım kitapları paylaşmak istedim.Hem sizinde belki önerebileceğiniz ekstra kitaplar ve ekleyebileceğiniz yazarlarda olabilir.Sizden de bu yüzden öneriler bekliyorum.Ayrıca listedeki kitap ve yazarlardan okuduğunuz kitaplar varsa içinde olumlu ya da
Herkese selamün aleyküm, Aranızdan bir kişiye aşağıda yer alan bir eseri hediye etmek istiyorum. Yapmanız gereken tek şey eseri yorumlarda belirtmektir, hayırlı olsun herkesler için şimdiden :) Açıklanma Tarihi: 9.11.2023 Eserler: 1)
Kemalizm ve Mâturîdîlik
Kemalizm ve Mâturîdîlik
2)
İstikbal İslamındır
İstikbal İslamındır
3)
Aile Saadeti
Aile Saadeti
4)
Kalbin Halleri
Kalbin Halleri
5)
Mezhep Meselesi ve Fıkhi İhtilaflar
Mezhep Meselesi ve Fıkhi İhtilaflar
6)
Yürüyelim Seninle İstanbul'da
Yürüyelim Seninle İstanbul'da
7)
Şarkısızın Şarkısı
Şarkısızın Şarkısı
8)
Bir Adam Girdi Şehre Koşarak
Bir Adam Girdi Şehre Koşarak
9)
Osmanlı Vakıf Hukukuna Giriş: Ahkam-ı Evkaf
Osmanlı Vakıf Hukukuna Giriş: Ahkam-ı Evkaf
10)
Haklar ve Vazifeler
Haklar ve Vazifeler
11)
Hanımefendi! Tesettür Ederim...
Hanımefendi! Tesettür Ederim...
"Seçim zamanı kullandığımız reyler bizim hangi tarafın adamı olduğumuzu açıkça göstermektedir. Hiçbir Müslüman açlıktan öleceğini bilse bile, bir Allahsıza, bir dinsize, bir masona ve bir caniye katiyyen rey veremez ve onların tarafını tercih edemez."
Mehmed Zahid Kotku
Mehmed Zahid Kotku

Mehmed Zahid Kotku Yorum ve İncelemeleri

Tümünü gör
1544 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
153 günde okudu
Tasavvufi Ahlak
Daha önceden bildiklerimi hatırlatan ama bilmediğim bircok bilginin de olduğunu farkettiren muhteşem bir eser. Daha önce neden okumadım diye çok hayiflandim. Bazı cümlelerin üzerinde dakikalarca tefekkur ettim. Öğrendiklerimi unutmamak ve uygulayabilmek duası ile... Not:Bazı bölümleri - Arapça Osmanlıca kelime bilmedigim için- okurken çok zorlandım. Telefondan kelime anlamlarini araştırarak okudum.
Tasavvufi Ahlak
Tasavvufi AhlakMehmed Zahid Kotku · Server Yayınları · 201769 okunma
400 syf.
9/10 puan verdi
İlmi okumalara yeni başlayan arkadaşlarım ilk sıralarda okumanızı tavsiye etmiyorum zira eser çok güzel çok feyizli olmakla beraber bir hoca eşliğinde ders niteliğinde işlenecek bir eser. Kitabın içerisinde bilinmeyen kelimelerin manası verilmiş bu okuyucuya çok yardımcı oluyor. Alim bir zatın eseri tabii ki okunmalı ders niteliğinde işlenmeli.
Nefsin Terbiyesi
Nefsin TerbiyesiMehmed Zahid Kotku · Server İletişim · 2019409 okunma
400 syf.
·
Puan vermedi
·
35 günde okudu
Kendini Bilen Nefsini Bilir
Bu kitapla ilgili söylenecek, araştıralacak, düşünülecek, tefekkür edilecek pek çok konu vardır. Bana göre bu konulardan birincisi ve toplumumuzda bu konunun çok az karşılığı olduğunu düşündüğüm konuyu kitabın son sayfalarından bir alıntı ile açıklayalım. "Bizim de vazifemiz, başkalarının hata ve kusurlarını görerek onları ayıplamak değil, bilakis hata ve kusurlarını örtmek ve kendi hatalarımızı görerek onların ıslahına gayret etmektir." Niyetimiz nefsin terbiyesi ise, salih bir kul olmak ise, iyi bir insan olmak ise her daim kendimize! Söz ve davranışlarımıza bakmamız, hatalarımızı tekrar etmemeye, onları ıslah etmeye gayret etmemiz gerekir. Nefsi terbiye yolunda benim anladığım: Sağlam İTİKAT İhlaslı ve devamlı İBADET Ömrü hayatınca GÜZEL AHLÂK
Nefsin Terbiyesi
Nefsin TerbiyesiMehmed Zahid Kotku · Server İletişim · 2019409 okunma