Mehmet Altan

Mehmet AltanKent Dindarlığı yazarı
Yazar
7.6/10
134 Kişi
522
Okunma
38
Beğeni
5,2bin
Görüntülenme

Mehmet Altan Sözleri ve Alıntıları

Mehmet Altan sözleri ve alıntılarını, Mehmet Altan kitap alıntılarını, Mehmet Altan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
2008 yılında Diyarbakır 'da bir ilçe yeni yaptığı beş parktan birine "Berfin" adını vermiştir.Ama valilik bölücülük yapacağı endişesiyle bu ısmin kullanılmasını yasaklamıştı. ... ... -Bu Isim Ne Anlama Geliyordu? Kar tanesi anlamına geliyordu.Sistem 'kar tanesi' anlamına gelen bir ısmin ülkeyi bölmesinden korkuyordu. Aslında bu zihniyet ülkeyi zihinlerde böldü bugüne kadar.
Cumhuriyet kendi mağdur ettiği kitlelerin en doğal haklarını verirken bile gram gram veriyor.
Reklam
ABD deniz kaplumbağalarının neslini korumak için kaplumbağa yumurtalarını özenle NASA'ya taşırken, biz insanlarımızı harcıyoruz.
Modern misiniz yoksa çağdaş mı?
Ancak, ülkenin "laiklik devrimini" yapması, bireylerin "çağdaş değerleri" sahiplenmesi anlamına gelmiyor. Devletin "modern anlamdaki yapılandırıldığını söylemek, toplumdaki insanların"birey" haline gelmesini sağlamıyor. Devlet örgütlenmesi modernleşiyor ama bu çağdaş bireylerin doğmasına, toplumun bu anlamda çağdaşlaşmasına yetmiyor. Hilmi Yavuz bunu şöyle açıklıyor: "Fesin yerini şapka almasının, kafanın içini değiştirmeye yetmemesi bundandır."
Sayfa 131 - Birey yayıncılıkKitabı okudu
Biz modern çağin ne anlama geldiğini Batının anladıği gibi anlayamadık. Halbuki batı sisteminin bugünkü seviyesine gelmesinin en önemli nedeni ve buna uygun bir hayat kurmasının nedeni, üretim ve tüketim sürecinde yol almasından kaynaklanmıştır. Üretmeyen bir adam kendini fark edemez ve anlayamaz...
Osmanlı'dan Cumhuriyete geçildi ama, anlaşılan padişahın mutlak ve keyfi egemenliğini bugünkü devlet yapılanması devraldı. Halk gene tebaa olarak kaldı.
Sayfa 115 - Birey yayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Türkiye'de hukuk üretilememesinin iki önemli nedeni olduğunu düşünüyorum: İlk olarak dininin felsefî derinliğini kavrayabilecek bir yapıdan gelmiyoruz. Çünkü dinin anlaşılmasına, öğretilmesine ve çağın sorunlarına nasıl çözümler üretebileceğine ilişkin yorumlar yapılmasına izin verilmemiş. Aynı durum bugün tüm müslüman dünyası için de geçerli.
En az okuyan ama en çok yazar hapseden bir ülke burası...
Sayfa 71 - Birey yayıncılıkKitabı okudu
İttihat ve terakki gibi devlet içi çeteleşmeleri meşrulaştıran hastalıklı geçmişimiz var.
Şapkalar,şortlar,lastik ayakkabılar,tişörtler aynı;insanlar farklıdır.
Reklam
Modernleşme sürecinde Batı'yı model alırken, Batılı gibi olma şekilciliğinde kendi varlığımızı inkâr ettik. Oysa bizim dinimizle, mezhebimizle, ırkımızla bir problemimiz yoktu. Yaşadığımız sorunlar bunlardan kaynaklanmıyordu. Dolayısıyla doğal halimizi, tavrımızı, özelliklerimizi inkâr etmeye gerek yoktu. Batılı olmak için Batılı gibi davranmak değil, Batı usulü bir üretime sahip olmak gerekiyordu, fakat bu algılanamadı.
Sayfa 89 - Timaş Yayınları. VI. Baskı, Ocak 2011: İstanbul.Kitabı okudu
Cahit Sıtkı Tarancı "desem ki" başlıklı şiirinde:
"...İnan bana sevgilim inan, Evimde şenliksin, bahçemde bahar; Ve soframda en eski şarap..."
Sayfa 83 - Hemen KitapKitabı okudu
Neruda'ya postacı şöyle der:
"Şiir, yazanın değil, ihtiyacı olanındır. Şiire en çok ihtiyacı olanlar ise aşıklardır. Acının ve mutluluğun kenarında duranlar."
Sayfa 7 - Hemen KitapKitabı okudu
"... siyaset yönetenin, toplumsal sorunlar ise yönetilenin konusu."
423 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.