Metin And

Metin AndBaşlangıcından 1983'e Türk Tiyatro Tarihi yazarı
Yazar
Derleyen
8.8/10
65 Kişi
325
Okunma
30
Beğeni
3.857
Görüntülenme

Hakkında

17 Haziran 1927’de İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra yüksek lisans yapmak için önce Londra’ya, daha sonra bale, opera ve tiyatro eğitimi için Rockefeller Vakfı bursuyla New York’a gitti. Yazı hayatına 1954 yılında edebiyat, opera ve bale eleştirmenliği ile başlayan And, Ulus gazetesinde 15 yıl boyunca tiyatro eleştirileri yazdı. AyrıcaForum, Değişim, Dost, Türk Dili dergisi dergilerinde yazıları yayınlandı. Kuruluşundan itibaren Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya FakültesiTiyatro Bölümü’nde (DTCF Tiyatro Bölümü) otuz yılı aşkın süre ile öğretim üyeliği yaptıktan sonra 1994’te emekli oldu. Sonrasında Boğaziçi Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde üçer yıl "Kültür Tarihi" dersleri verdi. Milliyet ve Vatan gazetelerinde yazıları yayımlandı. And, bazıları yabancı dillerde olmak üzere 50 kadar kitap, 1500 kadar bilimsel inceleme, tanıtma-eleştiri yazısı ve ansiklopedi maddesi kaleme aldı. Metin And, Türk Dil Kurumu Bilim Ödülü (1970), Türkiye İş Bankası Bilimsel Araştırma Ödülü (1980), Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü (1983), Fransa Hükümeti’nin "Officier de l’ordre des Arts et des Letres" nişanı (1985), İtalya Cumhurbaşkanı’nın Şövalyelik nişanı (1991), Türkiye Bilimler Akademisi Hizmet Ödülü (1998) gibi ödül ve nişanlar aldı.
Unvan:
Türk Bilim Adamı, Yazar, Performans, Tiyatro, İllüzyon Sanatı ve Sanat Tarihi Araştırmacısı ve Hukukçu
Doğum:
İstanbul, 17 Haziran 1927
Ölüm:
Ankara, 30 Eylül 2008

Okurlar

30 okur beğendi.
325 okur okudu.
28 okur okuyor.
346 okur okuyacak.
10 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tanrı'yı arayan, kendini bulur.
Kuşlar toplanıp kendilerine bir padişah gerektiğine karar verirler. Hüthüt kuşu onlara akıl verir; zaten bir padişahları bulunduğunu, onun kuşlara çok yakın olduğunu, onların ise ona çok uzak olduğunu anlatır. Bu da Simurg'dur (sözcük anlamı "otuz kuş"). Önce çeşitli özürler ileri sürerlerse de sonra Hüthüt'ü kendilerine kılavuz seçerek Simurg'u bulmak üzere yola çıkarlar. Yolda Hüthüt onların her türlü karşı koymalarını, çıkardıkları sorunları sabırla çözer. Bu arada konuyla ilgili hikâyeler anlatır. Bunların çoğu evliyalar, peygamberlerle ilgili öykülerdir. Kaf Dağı'nda yedi vadiyi aştıktan sonra oradaki Simurg'a ulaşacaklardır. Bu zor ve çetin yolda kimi açlıktan, susuzluktan, kimi hastalıktan, kimi yolunu saptırdığından yüzlerce kuştan yalnızca otuz kuş kalır. Sonunda Simurg'da gözükenin kendileri olduğunu anlarlar. Yani Simurg aslında kendileridir. Bir başka deyişle Tanrı'yı arayan kendini bulur.
Reklam
“anadolu bir ana kaynak ülkedir. bugün avrupa köylüsünün oynadığı oyun­ların, dramatik gösterilerin de önemli bir kesimi anadolu’dan çıkmıştır.”
“domuz, islam ön­cesi orta asya’da çok önemli bir hayvandı. şamanlıkla çok yakından ilintisi vardır. örneğin kırgızlar’da, şaman, çeşitli hayvanlar arasında domuzun sesini de taklit ederdi. sibirya’da goldlar’da domuz kanını yalnız şamanlar içebilirdi.”
Yerlisi
1567'de alınan bir Divan kararıyla Rumeli ve Anadolu'dan İstanbul'a gelen halkın başıboş dolaşmaması için belirli bir biçimde kaydedilmesi ve İstanbul'un yerli halkı olarak benimsenmesi için kentte en az beş yıl yaşamış olması gerekiyordu.
İstanbul
Istanbul'da kentin temizliğinden sorumlu bir Bokçubaşı vardı. Herkesin evinin önünü temiz tutmasını, kışın evlerin önünün çamurdan aranmasını, kimsenin sokaklara çöp atmamasını, çöpün sokaklarda birikmemesini sağlar ve denetlerdi. Emirlerine karşı gelenler para ya da hapis cezasına çarptırıldı.
burcum aslan
Bunda Güneş çok etkili olduğundan Burc-ı şîr de denilir. Hz. Ali'nin de aslanla ilgili çeşitli adları (Esed-ullah, Esed-ullahi'l-galip gibi) vardır, bu burçla Hz. Ali arasında bir ilişki kurulur. İçinde yirmi yedi, dışında beş yıldız bulunur. Yıldızlarından birinin adı Tarf, dört yıldıza Cebhe, birine Zübre, bir başkasına Zanebü'l-esed ya da Sarfe denilir. Kamer, Esed burcuna gelince işe başlamak, padişah görmek, ulu kişilere dertlerini söylemek, düşman üzerine gitmek, savaşmak, savaş araçları hazırlamak, tılsım yazmak, yemin etmek olumlu yorumlanmıştır. Minyatürlerde çoğunlukla aslanla gösterilir.
Metin And
Metin And
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
10/10 puan verdi
·
29 günde okudu
Türk Tiyatrosu İçin Bir Rehber
Türk tiyatrosu için rehber niteliğinde bir kitap diyebilirim. Metin And da bu kitabın oldukça özet olduğunu başlarda belirtmiş. Türk tiyatrosunun her dönemini ana hatlarıyla ele almış. Kitap temelde iki bölüme ayrılıyor. İlk bölümde geleneksel Türk tiyatrosunu görüyoruz. Bu bölüm de kendi içerisinde köylü tiyatrosu geleneği ve halk tiyatrosu
Türk Tiyatro Tarihi Başlangıcından 1983'e
Türk Tiyatro Tarihi Başlangıcından 1983'eMetin And · İletişim Yayınevi · 201960 okunma
478 syf.
9/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Bu dünya zıll-i hayaldir bilmeyene bilmek muhal
"Dünyada ve Bizde Gölge Oyunu", adından da anlaşılabileceği üzere çok kapsamlı bir kaynak. Metin And, bu ve benzeri alanlardaki engin bilgisini de kullanarak gölge oyununun tarihçesini, görüldüğü coğrafyalardaki vaziyetlerini, yapısını, işlevlerini anlatıyor; Asya'da, Akdeniz ve Avrupa'da, nihayet bizde gölge oyununa dair bilgiler veriyor. Açıkçasını söylemek gerekirse kitabın bilhassa Asya'da gölge oyununu anlattığı kısımlar, Asya dillerinin bize oldukça yabancı oluşundan ve Metin And'ın meseleyi çok detaylı ve (doğal olarak) incelenen kültürlerin dillerine ait kavramları kullanarak anlatmasından ötürü yer yer okurun zihnini zorluyor, beni bir okur olarak zorladı en azından. Ancak Asya faslını bitirip Akdeniz'e geldiğimde daha canlı, daha tanıdık şeylerle karşılaştım, yine aynı seviye teferruat olmasına rağmen okumaktan keyif aldım. Kitaba alınan Karagöz oyunu örnekleri, çizimler de okumanın keyfini başka bir boyuta taşıdı. Alanı için sağlam ve teferruatlı bir kaynak. Herkese değil, meraklısına tavsiye edilir.
Gölge Oyunu
Gölge OyunuMetin And · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 19771 okunma
80 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Metin And, Türk folkloru ve özellikle de seyirlik oyunlar üzerine uzman bir bilim insanı. Oyun ve Bügü isimli kitabı alanın temel referanslarından birisi. Meramını ise kendi sözleriyle şöyle aktarıyor: "İnsanlar doğadaki kötü sonuçları önlemenin kendi eline baktığına inanmış, büyü sanatıyla mevsimin gelişini geciktirebileceğini veya öne alabileceğini sanmıştır." Bu büyü, bazen tılsımlı olduğuna inanılan sözlerle, bazen tekrara dayanan bazı hareketlerle, bazen kurbanlarla, bazen de oyunlar üzerinden yapılmaya çalışılmıştır. Dionisos ve Anadolu Köylüsü kitabında da Anadolu'da oynanan bazı oyunlar üzerinden Dionisos kültüne dair izler bulunabileceğini, bu oyunların altında doğaya hükmetme, onu Dionisosçu biçimde efsunlama durumlarını barındırabileceğini savunuyor. Ayrıca çalışmanın bu alanda ilk olduğunu, sonrasında bu konuyu çalışmak isteyenlere de kapı aralayacağını ifade ediyor. Sadece bazı oyunları derlemek ve onları ortaya çıkaran düşünce biçimlerini tartışmak bile benim için başlı başına kıymetliyken, mitolojik bir geçmişin günümüze ne biçimlerde sirayet ettiğini göstermek, oldukça ilgimi çekti. Lakin yazarın yazım dilini pek sevemedim. Oyunları çok hızlı biçimde aktarıyor, kafamda çoğunu canlandıramadım, ayrıca yorum kısmında da yeterince derinleşmeden geçtiğini düşünüyorum. Kitap genel olarak bir elyazması kıvamında, ancak alana özel ilgi duyan okuyuculara önerebilirim sanırım.
Dionisos ve Anadolu Köylüsü
Dionisos ve Anadolu KöylüsüMetin And · Elif Yayınları · 196247 okunma