Mevlana Şibli Numani

Mevlana Şibli NumaniMuhammedi Ahlak yazarı
Yazar
9.4/10
50 Kişi
194
Okunma
35
Beğeni
4.816
Görüntülenme

Hakkında

Hindistanlı Edebiyatçı ve tarihçi olan Muhammed Şibli Nu'mani, 1857 yılında A'zamgarh şehrine yaklaşık 13 km. uzaklıkta bulunan bir köyde doğmuştur. Babası Şeyh Habibullah varlıklı bir avukat idi. Şibli babasının evinde, meşhur alim Çirayiyakut'lu Muhammed Faruk'un nezaretinde İslami ilimleri öğrendikten sonra, Rampur'da Mevlevi İrşad Hüseyin'in yanında fıkıh araştırmalarını daha ileriye götürdü. 1872'de Lahor'a giderek burada büyük bir Arapça uzmanı olan Prof. Feyz el-Hasan'ın yanında kendisini Arap Edebiyatına vakfetti. Lahor'dan dönüşünde Sabarapur'lu Mevlevi Ahmed Ali'nin yanında hadis ilmi tahsil etti ve sonra Deoband'a döndü. 1880'de avukatlık imtihanına girerek bir süre Azamgarh ve Basti'de avukatlık yaptı. Kısa bir süre Azamgarh idari bölgesinde katiplik ve Eminlik görevi yaptıktan sonra ticaretle meşgul oldu. Ancak bu işlerin hiçbiri onun ideallerine uymuyordu. Şibli, eğitimine devam etmekte olan kardeşinin yanında Aligarh'ta bulunduğu sırada Sir Seyyid Ahmed'e takdim edildi, o da kendisine Collegiate School'da bir hocalık verdi ve az zaman sonra onu Arapça ve Farsça profesörü tayin etti (1 şubat 1882). Sir Seyyid ile kurduğu bu temasın genç adamın edebi faaliyeti üzerinde çok önemli etkisi oldu ve hayatının geçmiş yıllarında toplamış olduğu bilgi hazinesini faydalı kılmayı öğrendi. 1892'de edebi ve kültürel durumu incelemek için bir seyahata çıktı ve İstanbul, Beyrut, Kudüs, Kahire ve diğer bazı şehirleri ziyaret etti. 1896'da Haydarabad Nizamından bir tahsisat aldı ve 1898'de profesörlükten istifa etti. Haydarabad'da Ulum-u Fünun kısmının müdürü (Nisan 1901), sonra da Lahnau'da Nedvetü'l-Ulema'nın Darü'l-Ulum'unun katibi (1805-1913) oldu, daha sonra bir süre için Encümen-i Terakki-i Urdu'nun katibi oldu. 1914'te vefat etti. Vefatından hemen sonra talebesi A'zamgarh'ta onun hatırasına bir kütüphane ve bir yayınevi ile donatılmış Darü'l-Musannifin'i kurdular. Bu kurum aylık olarak Maarif adlı bir dergi çıkardı.
Tam adı:
Allame Şibli Numani
Unvan:
Hindistanlı Yazar, Avukat, Tarihçi, Gezgin ve Filozof
Doğum:
Azamgarh, Hindistan, 3 Haziran 1857
Ölüm:
Azamgarh, Hindistan, 18 Kasım 1914

Okurlar

35 okur beğendi.
194 okur okudu.
13 okur okuyor.
167 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Türklerde her şeye siyasî bir gözle bakmak enteresan bir prensiptir.
Sayfa 114Kitabı okudu
Hz. Peygamber'in (sav) huzurunda konuşmak isteyenlere söz hakkı şan, şeref, soy, makam ve zenginliklere göre değil; sahip oldukları ilme ve güzel ahlaka göre verilirdi.
Reklam
"Ey Ömer! İstemez misin dünya onların, ahiret bizim olsun!.." **Efendimiz (sav)
Mademki hepsini ele geçiremedim, öyleyse ben de hepsinden vaz geçiyorum" denemez.
Hz. Ömer (r.a.) daima “Benim kusurlarımı bana bildiren şahıslardan Allah razı olsun” derdi.
Genç Seyyahlar İçin Okuma Listesi
[Bu liste, yazarı gazeteci seyyah olan
Adem Özköse
Adem Özköse
'nin
Rotamız Alem-i İslam
Rotamız Alem-i İslam
isimli kitabından alınarak tüm okurların yararlanabilmesi için paylaşılmıştır.] > İbn Battuta Seyahatnamesi, Ebu Abdullah Muhammed İbn Battuta Tanci > Endülüs'ten Kutsal Topraklara,
İbni Cübeyr
İbni Cübeyr
>
Brezilya'da İlk Müslümanlar
Brezilya'da İlk Müslümanlar
,
Bağdatlı Abdurrahman Efendi
Bağdatlı Abdurrahman Efendi
> Âlem-i İslâm,
Abdurreşid İbrahim
Abdurreşid İbrahim
>
Anadolu Suriye Mısır Seyahatnamesi
Anadolu Suriye Mısır Seyahatnamesi
,
Mevlana Şibli Numani
Mevlana Şibli Numani
>
Mekke'ye Giden Yol
Mekke'ye Giden Yol
,
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
"el-EMİN"
Resul-i Ekrem, peygamberlerin sonuncusu, Allah tarafından gönderilen elçilerin en değerlisi ve Allah'ın en sevgili kulu... Efendimiz (sav), bütün güzellikleri, ahlakı, edebi, ilmi, azameti, sadeliği, yüceliği ve kusursuzluğu kendinde toplamış örnek insan... Hz. Peygamber hayatının her evresinde güzel ahlakıyla , tek bir zümreye , millete topluluğa değil, tüm insanlığa en iyi rehber, en iyi kılavuz olmuştur. Ve bu özellikleriyle biz ümmetine hayatımız boyunca yol haritası olarak kullanabileceğimiz bir kaynak bırakmıştır: Muhammedi Ahlak. Muhammedi Ahlak yalnızca bir tamlamadan , kitap başlığından ibaret değil . Efendimizin duruşu , düsturu, örnek ahlakı, çeşitli durumlar karşısındaki tutumu ve hayatından kesitlerdir. Kitapta, çeşitli olaylar, durumlar, rivayetler ve hadisler ışığında Efendimizin erdemleri çeşitli konu başlıkları altında örneklendirerek işlenmiş. Anlatımı çok sade , okuması keyifli , her sayfasında hayret edeceğiniz kıssalardan oluşuyor eser. Yazar hakkında pek bir bilgim yoktu fakat biraz araştırdığımda çoğu eserinin Efendimiz ile ilgili olduğunu ve bu konuda da ilim sahibi bir insan olduğunu fark ettim . Yazarın diğer eserlerini okumak isterim elbette fakat şundan eminim ki bu eserini tekrar tekrar okumak isteyeceğim. Herkese İYİ KİTAP, okumalar :)
Muhammedi Ahlak
Muhammedi AhlakMevlana Şibli Numani · Timaş Yayınları · 201438 okunma
704 syf.
·
Puan vermedi
·
23 günde okudu
Siyer
İçeriği ve muhtevası bakımından en duyurucu siyer kitabı olduğunu belirtmek isterim. Müellif eserinde Efendimizin (s.a.s)' e yönelik, batılı oryantalist yada ya yazarların iftira ettikleri konuları da açıklaması ve yanlışları ortaya çıkarması eserin kalitesini daha da arttırmış. Efendimize salavat ve selâm olsun.
Son Peygamber Hz. Muhammed
Son Peygamber Hz. MuhammedMevlana Şibli Numani · İz Yayıncılık · 201034 okunma
716 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
98 günde okudu
Son peygamber
Eser Hintli Alim Şibli Numani tarafından 1912 yılında yazılmaya başlanmış. iki cilt olarak hazırlanan eser bu baskıda tek kitap haline getirilmiş kitap içinde iki cilt olarak ayrılmıştır. Bu eser den önce Ramazan El Buti'nin Fıkhus Sıyre, İbrahim Sarıçam Hz. MUHAMMED ve Evrensel Mesaj ve Salih Suruç 'un Peygamberimizin hayatı kitaplarını okudum. Yazar eseri hazırlarken kılı kırk yarmış tabiri caizse. Eser ; 1.cildi Giriş ve Dört bölümden oluşmaktadır. 2.cildi 5 bölüm ve indeksten oluşmaktadır. Son Peygamber olduğuna iman ettiğimiz Resulullah Efendimizi tanımak için okunması gereken bir eser. Esere daha detaylı inceleme yazılabilir ve sayfalarca olabilir ama buna ne ilmimiz yeter ne bilgimiz bu eseri bize ulaştırdığı için Allah razı olsun demekle iktifa etmek gerek. Rabbim kendine layık kul, Rasulune layık ümmet olmayı nasip etsin. Eylemleri ve Söylemleri bir olan Kullarından eylesin.
Son Peygamber Hz. Muhammed
Son Peygamber Hz. MuhammedMevlana Şibli Numani · İz Yayıncılık · 201034 okunma