Mevlüt Uyanık

Mevlüt UyanıkBilginin İslamileştirilmesi ve Çağdaş İslam Düşüncesi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
8.8/10
17 Kişi
91
Okunma
20
Beğeni
3.377
Görüntülenme

Mevlüt Uyanık

91 okunma, 20 beğeni - Mevlüt Uyanık kitapları, eserleri, Mevlüt Uyanık kimdir, öz geçmişi, Mevlüt Uyanık nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Mevlüt Uyanık sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Prof. Dr. Mevlüt Uyanık, Türkiyeli felsefeci ve yazar. Hayatı Çorum ili, Sungurlu ilçesinde 1962 yılında doğan Uyanık, ilk ve Orta öğrenimini aynı ilçede tamamlamıştır.(1980) Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini 1985 yılında bitirdi. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde araştırma görevlisi olmuş ve “İslam Akaidinde Karşıt Fikir Kavramı”, (İbn Teymiye Örneği) isimli tezi ile yüksek lisansını, (1989); “Çağdaş İslam Düşüncesinde Bilginin İslamileştirilmesi Kavramı” konulu tezle doktorasını tamamlamıştır. (1994). 1995 yılında Gazi Üniversitesi Çorum İlahiyat Fakültesinde Yrd. Doç. Dr. olarak atanan Uyanık, 2000 yılında İslam Felsefesi anabilim dalında doçent, 2009 yılında profesör olmuştur. Halen Çorum'da Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesidir.
Unvan:
Türkiyeli Felsefeci ve Yazar
Doğum:
Çorum, 1962

Okurlar

20 okur beğendi.
91 okur okudu.
9 okur okuyor.
69 okur okuyacak.
7 okur yarım bıraktı.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İslam'ın doğru anlatılma ihtiyacı olduğunu zannediyorum, aşırı müdafaaya ve makyaja ihtiyacı olduğunu değil. Eğer biz doğru anlatabilirsek, İslam kendisini en iyi şekilde müdafaa eder ve sahip olduğu tabii güzellik, insanları kendisine cezbetmek için yeterlidir.
Sayfa 21 - Fecr YayınlarıKitabı okudu
Sabit olan ebediyen her zamanda, her mekanda ve her durumda sabittir.
Sayfa 96 - Fecr YayınlarıKitabı okudu
Bu Batı metodolojisinin ilk önemli eksikliğidir. İnsanın diğer boyutu olan ahlak ve ruhunun yok sayılması, bunları besleyen dini ve geleneksel değerlerin belirleyiciliğini görmezden gelmek demektir. Batı'nın bilimsel metot diye evrensel kılmaya çalıştığı yöntemle, İslam toplumunu tahlil etmesi, üstelik bunu da onu "İslami " kılan manevi unsurları soyutlayarak yapması, müslümanlar arasındaki zihni kırılmanın ilk belirtisidir.
"Elde ettiğimiz bilgi birikimi ile Kur'an ve Sünnet'i yorumlayışımızdan ortaya çıkan bakış açısına İslami çerçeve denir." İslami çerçeveye sahip olarak üretilen bilgiler İslami'dir, ama Kur'anla özdeşleştirilemez ilkesi, mutlakçı ve tekçi bakış açılarının devre dışı kalmasını sağlayarak, Müslümanlara büyük bir zihinsel esneklik ve düşünce hürriyeti sağlayacaktır.
Sayfa 126 - Ankara Okulu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kitap Ve Kalem
Bugüne kadar yayınlamış olduğumuz telif ve tercüme kitap çalışmalarımız, dostlara selam, çalışmaya ve güzel insanlarla yoldaşlığa devam... #kitaptavsiyesi #kitap #felsefe #ilahiyat #psikoloji
İlimlerin Sayımı
İlimlerin Sayımı
Tedbiru'l-Mütevahhid Bireysel Yönetim Okumaları
Tedbiru'l-Mütevahhid Bireysel Yönetim Okumaları
İslam Felsefesi Giriş
İslam Felsefesi Giriş
Tanımlar Kitabı
Tanımlar Kitabı
Faslu’l-Makal  Felsefe ve Din Uyumu
Faslu’l-Makal Felsefe ve Din Uyumu
Kitabu’n-Nefs
Kitabu’n-Nefs
Yeni Kitabımız Çıktı
YENİ!!! Mevlüt Uyanık hocamızla beraber gençlere yönelik kaleme aldığımız Kutadgu Bilig çalışmamız bugün geldi. Umarız, Kutlu Bilgiyle yürüyerek işi ehline vermenin, hayata değer katmanın, iyinin ve güzelin peşinde olmanın değerini daha iyi anlamamız noktasında bir katkı sağlar. Kitabın Türk Dili ve Edebiyatı açısından son okumasını yapan Hayrettin Çiğnitaş hocamıza, yayın aşamasındaki katkıları için Post Yayıncılık ve Hayri Ataş hocamıza tekrar teşekkür ederiz...
Aygün Akyol
Aygün Akyol
Mevlüt Uyanık
Mevlüt Uyanık

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
%9 (30/311)
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Nitelik İnsanın
Felsefi düşünceyi düşünmeyi bize salt düşünmek için değil sadece görünen her nokta bile arkası devamı niteliği nesnelliği vardır muhakkak bunu herkes en basitinden anlayabilir. Herkes akıl mantık sahibi düşüncelerinizi yansıtan için bu kitap çok mantıklı... iyi okumalar
Felsefi Düşünceye Çağrı
Felsefi Düşünceye ÇağrıMevlüt Uyanık · Elis Yayınları · 200310 okunma
Reklam
232 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
39 günde okudu
Bilginin İslamileştirilmesi kavramının detaylı olarak incelendiği bu kitapta ; Öncelikle İslam toplumunun başladığı ilk günden itibaren nasıl bir gelişmeyle devam ettiğini ve her dönem farklı kültürel kimliklere girdiğini ve yenilenerek geliştiğinden dem vuruyor. Lakin Koskoca İslam medeniyeti de ister istemez beşeri etkenlerle 17. yüzyıldan sonra sömürülmeye başlanıyor. ( İslam değil İslam'ı yaşadığını sanan toplumlar ! ) Özellikle Ortadoğu. Ekonomik nedenler bu sömürülmenin başında geliyor tabi ki. Velhasıl, İslam'ın modernleştirilmesi çalışmaları başlanıyor ve en önemli temsilcisi İsmail Raci Faruki. " Bilginin İslamileştirilmesi " kavramını açıklayan bu teori "modern düşüncenin doğru hususlarını, Kur'an-ı Kerim, sünnet ve sahih geleneksel düşüncenin verileri ile birleştirerek şekillendirmek ve bir kalıba dökmektir " ile tarif edilirken bir çok âlim tarafından türevleri ileri sürülüyor ve eleştiri de alıyor pek muhtemel. Fakat aydınlatıcı bulduğum modernleşme ilkeleri; öncelikle eğitim sisteminde temelden tevhid ve hakikat eğitiminden sonra beşeri bilimlerin verilmesi ve böylelikle toplumumuzda İnaç bütünlüğü ile kişiler yetiştirilirse zaten ele alınan her bilim islami bir bilim olarak değerlendirilecektir. Buna örnek olarak da " müslüman bilim adamının, kevni düzeni akıl yoluyla elde ettiği bilgi ile vahiylerden elde ettiği bilgiler arasında hiçbir fark yoktur. Çünkü her ikisinin yazarı da Allah'tır. " Yani bilgiler vahiy ve bilimsel bilginin uzlaşmasıyla islamileştirilir...
Bilginin İslamileştirilmesi ve Çağdaş İslam Düşüncesi
Bilginin İslamileştirilmesi ve Çağdaş İslam DüşüncesiMevlüt Uyanık · Ankara Okulu Yayınları · 201442 okunma
888 syf.
·
Puan vermedi
İslam Felsefesin Giriş
İslam Felsefesi tarihine dair giriş olarak tasarladığımız bir çalışmadır. Kitabı gören dostlarımız bu eserin hacim olarak Girişin ötesinde olduğunu vurguluyorlar. Fakat şu şekilde ifade edebilirim. Bu eser, sahaya ilgi duyan belli bir alt yapı sahibi olmak isteyen dostlar için temel tartışma konularını problematik olarak vermektedir. Konuların dağılımına bakıldığında ilk olarak İslam Felsefesi ifadesinin anlam ve tutarlılığından başlayarak, Mantık, bilgi felsefesi, Bilim Tarihi ve Felsefesi, Varlık Felsefesi, Siyaset Felsefesi sahalarındaki birikim analiz edilmektedir. Bu ileriye dönük okumaları destekleyici bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor. Öncelikle tematik okuma, sonrasında İslam Felsefesi Teşkkül Dönemini kendi içinde, İslam Felsefesi Tenkid dönemini kendi içinde, en sonunda da her bir filozofu kendi sistematiği içinde ele alarak devam ediyor. Sonrasında akademik çalışma aşamasına gelinmiş oluyor. Bu aşama sorunların tespiti ve çözümüne yönelik bir farkındalığı da kazandırmış oluyor.
İslam Felsefesi Giriş
İslam Felsefesi GirişMevlüt Uyanık · Elis Yayınları · 20212 okunma