Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Necla Arat

Necla AratFeminizmin ABC'si yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
7.8/10
31 Kişi
157
Okunma
8
Beğeni
2.553
Görüntülenme

Necla Arat

157 okunma, 8 beğeni - Necla Arat kitapları, eserleri, Necla Arat kimdir, öz geçmişi, Necla Arat nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Necla Arat sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe-Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi. Doktorasını aynı fakültenin Felsefe Bölümü'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde doçent ve profesör olarak öğretim üyeliği yaptı. Sistematik Felsefe Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttü. Kurucusu olduğu Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin Müdürlüğü ile Kadın Çalışmaları Kürsüsünün Başkanlığı görevlerinde bulundu. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çağdaş Eğitim Vakfı, ANAÇEV, Türk Kadınlar Konseyi, Felsefe Derneği, Öğretim Üyeleri Derneği ve Kadın Araştırmaları Derneği gibi kuruluşlarda kurucu üye oldu. İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği'nin kurucu başkanı olup, koordinatörlüğünü üstlendi. Kadın Araştırmaları dergisinin editörlüğünü yaptı. Basılı 14 kitabının yanı sıra, çevirileri ve birçok bilimsel makalesi yurtiçi ve dışı yayınlarda yer aldı. 23.Dönem İstanbul milletvekili ve 23. Dönem'de APA Türk Grubu Üyesidir. Evli ve 3 çocuk annesidir.
Unvan:
Türk siyasetçi, yazar
Doğum:
İstanbul, 5 Ocak 1940

Okurlar

8 okur beğendi.
157 okur okudu.
3 okur okuyor.
104 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Kendi bedenine yabancı yetiştirilen kadın, bir şekilde kendi cinsel potansiyelini tanıma konusunda da tembel davranmaktadır. Eşinin damgalamalarının etkisinde kalarak kendisini keşfetme sorumluluğunu yine ona bırakır.
Kadınların aynı anda hem iyi hem kötü, hem kutsal hem bayağı, hem melek hem şeytan, hem namuslu anne/eş hem de fahişe oldukları öne sürülür. Ama bütün çelişkilerine karşın bu klişelerin ortak bir özelliği vardır, o da kadını erkeğe göre ve erkeğin bakışaçısından tanımlaması, kadını kendi namus ve şerefinden sorumlu olamayacak, özerklikten yoksun bir nesne olarak görmesidir
Sayfa 94
Başlangıçta eşler ne kadar genç ise, evliliğin dengeli ve başarılı yürümesi olasılığı o oranda azdır.
Ilişkiler ve cinsellik insana sevilmeye değer olduğunu yaşatır.
Erkek egemenliğinin kadınları denetlemek açı­sından başvurduğu çeşitli yöntemler vardır; bunlardan biri, kadınları "namuslu aile kadını" ile "orta malı fahişe" olarak ikiye bölmek ve her kadının her an ikinci kategoriye sokulabileceği tehdidini yayarak kadınları hizada tutmaktır.
Sayfa 94
Reklam
Estetik üzerine önemli başvuru kaynakları:
1.Baumgarten-Aesthetica 2.Kant-Yargı Yetisinin Eleştirisi 3.Hegel-Estetik Dersleri 4.Schiller-İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar 5.Benedetto Croce-Estetik 6.Terry Eagleton-Estetiğin İdeolojisi 7.Afşar Timuçin-Sorularla Estetik El Kitabı 8.Suut Kemal Yetkin-Estetik Doktirinler 9.İsmail Tunalı-Marksist Estetik 10.Estetik ve Politika 11.Georg

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
104 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitap gayet anlaşılır bir biçimde yazılmış. Konuya giriş kitabı olarak okunabilir. Gerek cinsiyetçi Platon'dan, Rousseau'dan, Locke'dan; gerekse kadın hakları konusunda önemli çalışmalara imza atmış Mary Wollstonecraft'dan, John Stuart Mill'den, Beauvoir'dan ve daha birçok önemli insandan da bahsedilmiş. Çok geniş bir süreçten bahsedildiğinden farklı dönemlerde, farklı coğrafyalarda feminizmlerin nasıl başladığı, şekillendiği ve değişime uğradığı da güzel anlatılmış. Türkiye'de bahsedilen tarihin, diğer ülkelerdeki tarihe nazaran yakın olması, okurken içimi biraz burktu. Ayrıca çok fazla isim ve kitaptan bahsedilmiş ve bunlar da araştırılarak daha fazla bilgiye ulaşılabilir. Örneğin kaynakçasında gördüğüm Yaprak Zihnioğlu tarafından yazılan Kadınsız İnkılap kitabında, 1920lerde kadınlara seçme ve seçilme hakkı resmi olarak tanınmamışken bu amaçta çalışmalar yapan Nezihe Muhiddin'den bahsediyor. Merakla listeme eklediğim bir kitap oldu.
Feminizmin ABC'si
Feminizmin ABC'siNecla Arat · Say Yayınları · 201097 okunma
203 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Merhaba siz güzel insanlar, Bu kitabı okumadan önce William Shakespeare ve Orhan Pamuk gibi yazarların bir takım eserleri okumanızı öneriyorum.. Kitap Türk ve dünya açısından kadına olan bakış açışını anlatmaktadır. Türkiye ve İslam Ülkelerinde ki kadınların yaşamını ele almıştır. Sizlerin de okumanızı farklı bir bakış kazanmanızı tavsiye ediyorum. Kitap Türkiye'nin güncel konularını yansıtıyor...bu toplumun kadınları artık ister özel ister kamusal olsun, tüm sorunlarla. . . O kadar ki çoğu kez gündemi de belirliyorlar. Gündeme bile gelmiyorlar.. Sessiz çığlıkları hep duyuluyor.. "Şeriat devletine, imam nikâhına, çokeşliliğe Hayır!" derken, Türk Medeni Kanunu'nun daha çağdaş ve imzaladığımız uluslararası sözleşmelere uygun bir kanuna dönüşmesi için sürekli çaba gösterirken: çağdaş eğitimin çağdaş bir Türkiye'nin anahtarın olduğunu vurgularken: temiz toplumun temiz siyaset için, yani çocuklarına güzel bir gelecek bırakmak için çiçeklerle meydanları doldururken kadınlar hep ön saftalar.
Kadınların Gündemi
Kadınların GündemiNecla Arat · Say Yayınları · 19976 okunma
104 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Türkiye'nin ilk kadın sorunları araştırma ve uygulama merkezinin kurucusu, eski CHP milletvekili Necla Arat'ın Feminizmin kısa tarihçesini anlattığı kitap. Bu kitabı almadaki en büyük amacım feminizmin tarihiyle ilgili internetten okuduklarımı objektif bir şekilde yazılmış, basılı halini elimde tutmaktı. Kitabın çok büyük kısmı bu beklentimi karşıladı. Sadece önsözde -doğal olarak- yazar çokça kendi fikirlerini aktarıyor. Kitabın asıl içeriği tarih boyunca söylenenler, yazılanlar, yapılanlar. Bu kısımlarda zaman zaman yazarın görüşleri hissedilse de bir önyargı oluşturmadığını düşünüyorum. Bu fikir empoze etme tarafına bu kadar çok takılmamın sebebiyse gerçekten önyargılı olmadan kadın hakları gibi hayati bir mevzuyu savunmak istemek. Radikal feministler, İslamcı feministler vs derken çokça gruba ayrıştırılmış bu feminist harekette asıl amacimizi unutmayalım istiyorum. En faydalı bulduğum bölüm kitabın son kısmı Türkiye'de Feminizmin ABC'si oldu. Bilinen birçok bilgiyi ve olayı tek yere toplamış olması açısından faydalı buldum ve beğendim. Özellikle son sayfalardaki kronolojik sıralanmış maddeler çok iyiydi. Kitap 90 sayfa kadar. Gerçekten kısaca, kafa karıştırmadan, herkesin anlayabileceği bir dille yazılmış çok güzel bir kitap olmuş.
Feminizmin ABC'si
Feminizmin ABC'siNecla Arat · Say Yayınları · 201097 okunma