Nicholas Werth

Nicholas Werth1917 Rus Devrimi yazarı
Yazar
9.5/10
2 Kişi
22
Okunma
1
Beğeni
1.298
Görüntülenme
1885'ten beri, yılda ortalama %5'i bulan bir kalkınma hızına ulaşan Rus ekonomisi dev adımlarla ilerliyor. Dünyanın ilk tahıl üreticisi ve ilk tahıl ihracatçısıdır Rusya. 1890'dan beri, dökme demir ve petrol üretimi iki katına çıkmıştır.
Sayfa 14 - 1. baskı - Ağustos 2003
Hemofilili oğlu Aleksey'in uzun süre yaşama şansı pek az olduğundan, Çar, yerini kardeşi Grandük Mihail'e bırakmak üzere tahttan çekilir.
Reklam
Büyük Grev Dalgaları'nın birkaç gün içinde üç yüzyıllık bir imparatorluk yönetiminin çöküşüne gelip dayanacağını henüz hiç kimse kestirememektedir.
Sayfa 26 - 1. baskı - Ağustos 2003
Şubat Devrimi'nin "barışçıl bir devrim" olduğu fikri en kalıcı liberal mitoslardan biri olmuştur. Aslında, "Şubat günleri"ndeki ölü sayısı," Ekim günleri"nde ölenlerin sayısından çoktur.
1919 Eylülü'nün başından Ekim ortasına dek, altı hafta içinde siyasi polis örgütü Tcheka 10-15.000 arası "burjuva rehineyi" yargılamadan infaz etmiştir.
19 Şubat 1917'de Petrograd yetkilileri karne sistemine geçildiğini duyurur. ... Düşmana para için uşaklık eden bir iktidarla, fiyat arttırmak için mal stoklayan "Yahudi ya da Alman karaborsacı vurguncularla" ilgili söylentiler almış yürümüştür.
Sayfa 26 - 1. baskı - Ağustos 2003
Reklam
Şubat Grevleri Ekim Devrimiyle, Çarlığın Tabutuna Son Çiviyi Çakar
23 Şubat 1917 Perşembe "Uluslararası Kadınlar Günü" onbinlerce kadın -öğrenci, işçi- şehrin merkezine doğru, ... "Ekmek!" diye hep bir ağızdan bağırarak ilerliyorlar. "Kahrolsun Çar!" sesleri de duyuluyordu bir yandan. ... Ertesi gün, 24 Şubat Cuma, ülkenin her yerinden gelip greve katılan yaklaşık yüz elli bin işçi, ışıltılı bir havada şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. O gün için Çar'dan ses çıkmadı. 25 Şubat 1917 Cumartesi, genel greve gidildi ve gösteriler daha da siyasî bir görünüm aldı. "Ekmek!" diye bağırılıyor, hep bir ağızdan "Kahrolsun Çar!", hatta "Kahrolsun Savaş!" sesleri sıklaştı. Aynı gece 20:30 sıralarında bölge kumandanı General Habalov, Çar II. Nikolay'dan bir telgraf alır. Çar; "Şehirdeki ayaklanmaların, ertesi güne kalmadan, en ağır bir biçimde de olsa sona erdirilmesi"ni emreder. 26 Şubat Pazar sabahı, şehrin merkezi askeri kışla havasındadır. Atlı Kazak polislerin ve özel kuvvetlerden oluşan askeri birliklerin oluşturduğu kordonlar bütün stratejik noktalara yerleştirilir; devriyeler sıkılaştırılarak sokaklarda bekçiler kol gezer; bulvarlar üzerinde makineli tüfekler ve askeri toplar hazır halde bekler. Öğleye doğru, gösteri yapmak için ardarda sıralar halinde yüzbinlerce işçi korkusuzca bir kez daha şehir merkezine yönelir, binbir güçlükle meydana varabilen binlerce işçinin üzerine Çar'ın güvenlik kuvvetleri ve milisleri tarafından ateş açılır. Yüzlerce işçi ağır bir biçimde oracıkta can verir.
Sayfa 30 - 1. baskı - Ağustos 2003
“Sevgilim, ne korkunç bir dönemden geçiyoruz! Tanrı taşınamayacak kadar ağır bir haç yükledi omuzlarına. Durum düzeliyor gibi. Sen kararlı ol yeter sevgilim. Otoriter görünmelisin: Ruslara gereken bu. İyiliğini gösterdin. Şimdi de yumruğunu hissetsinler!” Çariçe Aleksandra'dan Çar II. Nikolay’a 24 Şubat 1917
Sayfa 25 - 1. baskı - Ağustos 2003
"Savaş, Devrime Verilmiş En Güzel Hediyedir" / V.İ. LENİN
Rus İmparatorluğu'nun 1 Ağustos 1914'te Fransa ve Britanya'nın yanında savaşa girişiyle, üç yüzyıllık bir hanedanın mutlak egemenliğine son veren Şubat 1917 Devrimi arasında iki buçuk yıl var. ... Tarihte ne müthiş bir hızlanma!
Sayfa 13 - 1. baskı - Ağustos 2003
Ekim ütopyaları ve yanlış anlamalar
Birkaç ay içinde, Polonyalılar, Finlandiyalı ve Ukraynalılar, Ermeniler ve Azeriler bağımsızlıklarını ilan ederler. Lenin geri adım atmak zorunda kalır: "Boşanma hakkı boşanma zorunluluğunu getirmez", diyecektir.
Sayfa 124Kitabı okudu
Reklam
"Beş Şanlı Gün" yaşanırken, devrimin büyük liderlerinin hiçbiri Petrograd'da değildir. Hepsi sürgündedir; Bolşevik Lenin Fransa'da, Menşevik Martov İsviçre'de, Menşevik Troçki Amerika'da, Sosyalist Parti lideri Çernov Fransa'da, Menşevik İrakli Tseretheliy, Fedor Dan ve Bolşevik Stalin ise Sibirya'dadır.
Sayfa 35 - 1. baskı - Ağustos 2003
Alman sosyal-demokrat yönetici Liebknecht, Kanlı Çar II. Nikolay dönemi için şöyle yazar: "Hâlâ tamamlanmamış bir istatistik şunları ortaya koyuyor: 1906 ve 1910 yılları arasında 5737 kişi 'siyasî suçtan' ölüme mahkûm edilmiş ; 3741 kişi infaz edilmiş. Bu rakamları daha da korkunç bir hale getiren de Rusya'da 1825'ten 1905'e kadar toplam 625 siyasî suçlunun ölüme mahkûm edilip yalnızca 191'inin infazının gerçekleştirilmesi."
Sayfa 21 - 1. baskı - Ağustos 2003
Komünist Devrimi, Tekelci Kapitalistlerin Tekerine Çomak Soktu
Sovyet Sosyalist Hükümeti, güçlü halkların zayıf halkların kazanımlarını paylaşmak için yaptıkları bu paylaşım savaşını sürdürmenin insanlığa karşı işlenen en büyük suç olduğunu düşünüyor ve bu paylaşım savaşına, ayrım gözetilmeksizin, her halk için eşit koşullar içerisinde bir son verme kararını tumturaklı ifadelerle açıklıyordu.
Sayfa 123 - 1. baskı - Ağustos 2003
"General Kornilov'un darbesi olmasaydı, Lenin'de olmayacaktı" der, Kerensky.
Sayfa 90 - 1. baskı - Ağustos 2003
Şubat Günleri'nde, kitleler monarşi karşıtı duygularını alabildiğine serbest bırakır. Birçok çar heykelinin ya yerlerde sürüklendiği ya da kafalarının koparıldığı görülür. II. Nikolay'ın her yönetim biriminde bulunan portreleri indirilir ya da yakılır.
Sayfa 25 - 1. baskı - Ağustos 2003
Resim