Nijat Özön

Nijat ÖzönTürk Sineması Tarihi (1896-1960) yazarı
Yazar
Çevirmen
8.0/10
13 Kişi
81
Okunma
7
Beğeni
1.665
Görüntülenme

Nijat Özön

81 okunma, 7 beğeni - Nijat Özön kitapları, eserleri, Nijat Özön kimdir, öz geçmişi, Nijat Özön nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Nijat Özön sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Nijat Özön (d. 25 Aralık 1927, Beyoğlu, İstanbul - ö. 15 Aralık 2010, Ankara), Türk dilci, sinema tarihçisi ve çevirmen. İlk ciddi sinema dergisini çıkaran Özön, ilk sinema ansiklopedisini de yazmıştır. Nijat Özön, 25 Aralık 1927'de İstanbul Beyoğlu'nda yazın tarihçisi Mustafa Nihat Özön'ün oğlu olarak doğdu. 1952 yılına Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Aynı zamanda kütüphanecilik eğitimi de alan Özön İstabul'da bir dönem yayıncılık yaptı, daha sonra girdiği Anadolu Ajansı'nda 1981'deki emekliliğine kadar çalıştı. Dil çalışmaları yaptı, sözlük ve ansiklopediler çıkardı, çeviriler yaptı. 1960'lı yıllarda Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda sinema dersleri verdi. 1978'de Kültür Bakanlığı "Kültür Yüksek Kurulu" ve "Sinema Kurulu" üyeliğinde bulundu. İstanbul, Ankara ve İzmir film festivallerinde ödüller aldı. 1956'da Türkiye'de sinemayla ilgili ilk kapsamlı başvuru kitabı olan "Sinema Sanatı"nı ve sinema sanatını kuramsal ve estetik yönüyle ele alan ilk sinema dergisi olan "Sinema"yı o çıkardı ve Türkiye'nin "ilk sinema tarihçisi" ve "ilk sinema bilimcisi" olarak anıldı. Sinemada biçim ve estetiğe önem veren Özön sözünü sakınmayan dobra bir yazar olarak da tanınıyordu. Türk sinemasının geleceğini karanlık gören Özön bu konuda Halit Refiğ'le sert tartışmalara girmiş, ödüllü yönetmen Metin Erksan'ın Sevmek Zamanıfilmini batı özentisi bularak yerden yere vurmuştu. 1956'da, Halit Refiğ ile birlikte yayınladıkları "Sinema", "Kim" isimli dergilerde sinema üzerine yazıları çıktı. Vedat Türkali'nin sinema ile ilgilenmesinin arkasında yatan kişi olarak da bilinir. Bir süre aynı cezaevinde birlikte kalmaları Türkali'nin daha sonra ki dönemlerde sinemaya ilgi duymasını sağlamıştır. 15 Aralık 2010'da kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Dahiliye Yoğun Bakımı'nda hayatını kaybetti.
Unvan:
Türk dilci, sinema tarihçisi ve çevirmen
Doğum:
Beyoğlu, İstanbul, 25 Aralık 1927
Ölüm:
Ankara, 15 Aralık 2010

Okurlar

7 okur beğendi.
81 okur okudu.
3 okur okuyor.
86 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Geçiş çağının son rejisörü Orhon M Arıburnu edebiyat alanından sinemaya atlayan bir sanatçıydı. 1946'dan, oyuncu-rejisör olarak ilk filmini çevirdiği 1951 'e kadar, çoğu Kamil'in rejisörlüğünde, yarım düzine kadar filmde oynadı.
Sayfa 140 - Doruk Yayımcılık, 2010Kitabı okudu
Reklam
Bu arada Sovyetlerin yardımıyla Türk devrimiyle ilgili bir dokümanter hazırlanmaya başlandı; fakat Türk lnkılabında Terakki Hamleleri adını taşıyan bu film, ancak 1 93 ?'de piyasaya çıkabildi.
Sayfa 129 - Doruk Yayımcılık, 2010Kitabı okudu
1951'de, şair-ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun halk şairi Aşık Veysel'in hayatı üzerine hazırladığı senaryo, Nedim Otyam tarafından yüzüstü bırakılınca rejisörlüğü Metin Erksan'a verildi. Bir çiçek salgını sonunda küçük yaşta gözlerini kaybeden şairin hayatını filme almak, o vakit Ankara ve Istanbul'da kendisine yardım olsun diye yapılan jübilelerin uyandırdığı ilgi sonunda ve bu yardımı genişletmek düşüncesinden doğmuştu; yani bir çeşit "hayırseverlik" olacaktı. Bu pek sağlam olmayan çıkış noktasına rağmen, Eyuboğlu'nun, şairin doğduğu Sivralan köyündeki incelemeler sonunda hazırladığı senaryoyu çevirmek üzere Devlet Tiyatrosu'ndan iki yeni oyuncu -Aclan Sayılgan, Kemal Bekir-, İzmir'den yeni gelen Ayfer Feray, filmin türkülerini okuyacak Devlet Operası sanatçılarından Ruhi Su' dan meydana gelen birliğin Aşık Veysel'in köyüne gitmesi, gerçekçi bir köy filmi çevrileceği umudunu vermişti. Film 1952 sonunda tamamlandı, fakat sansürce geri çevrildi. Yapımcıların bir yıl süren uğraşmalarından sonra büyük kesintilerle 1953 sonunda piyasaya çıktı. Gerçekte sansürün filme itirazı, filmle doğrudan doğruya ilişkisi olmayan nedenlere dayanıyordu; bundan dolayı da yapılan değişikliklerin asıl filmde büyük aksaklıklara yol açtığı söylenemezdi.
Sayfa 174 - Doruk Yayımcılık, 2010Kitabı okudu
Sinema: "söyleyecek şeyleri olanların" anlatım aracı
Sinemanın "söyleyecek şeyleri olanların" anlatım aracıdır. Bugün sinema endüstrisi bulunan bütün ülkelerde, sinemanın teknik yönü artık tamamıyla "standanlaşmış"tır; iyi film de kötü film de aynı teknik işlemlerden geçerek meydana getirilmektedir. Bu durumda önemli olan, bu araçla bir şey söylemek, söyleyecek şeyi olmaktır. Oysa, bizim rejisörlerimizin hemen hiçbiri sinemaya böyle bir niyetle gelmemişlerdir. Sinemayı, geçim araçları arasında bir araç diye benimsemişlerdir. Nasıl söyleyeceklerini bilip bilmemeleri bir yana, her şeyden önce, bu araçla söyleyecek bir şeyleri yoktur. Bundan dolayı da, ortaya, "harcıalem" "routine" eserlerden, hiçbir kişilik taşımayan filmlerden başka bir şey konamamaktadır. Rejisörlerimizin büyük çoğunluğunda her vakit rastlanan ortak özellik, anlatacak bir şeyi bulunmamak ve "sinema duygusu"ndan yoksun olmaktır.
Sayfa 198 - Doruk Yayımcılık, 2010Kitabı okudu
Renkli Sinema
Sinemada asıl anlamındaki renkli filmlerin 1936’da başlamasına karşın, yaygınlaşması 1950’den sonradır. O zamana dek sinemacı görüntülerini siyahtan beyaza dek uzanan gri ayırtıları (nüans) içinde düzenlemek zorundaydı.
Sayfa 12 - agora kitaplığı 2008Kitabı okudu
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
328 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 saatte okudu
Sinemanın Türkiye Hikayesi
Nijat Özön'un bu eseri alanında bir ilktir. Siyasal dönemlere göre ustaca sinemamızı kategorize etmiştir. Kimseden esirgemediği eleştirileri son derece yerindedir. Sanatı sanat çerçevesinden baktığı için kimsenin eksiğine ve yanlışına da siyasi körlük göstermediği her satırından belli olmaktadır. Yurdumuzda sinemanın nereden nereye geldiğini en iyi anlatan eserlerden biridir.
Türk Sineması Tarihi (1896-1960)
Türk Sineması Tarihi (1896-1960)Nijat Özön · Doruk Yayınları · 201032 okunma
323 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
Nijat Özön hem sinema dergileri çıkarmış hem de konusunda akademisyenlik yapmış bir yazar. Kitap bir filmi oluşturan unsurların hepsinden bahsediyor. sinema dilini öğretmeye çalışıyor, ancak elbette sinema kitaptan öğrenilmez sinema sinema seyredilerek öğrenilir ama geniş bir denizde insana pusula da gerekir, işte bu kitap sinema denizinde size iyi bir pusula olabilir. Kitabın bölümleri: Görüntü ve ögeleri Sinema Türleri Bir film nasıl incelenir
Sinema Sanatına Giriş
Sinema Sanatına GirişNijat Özön · Agora Kitaplığı · 200829 okunma