Nüket Esen

Nüket EsenModern Türk Edebiyatı Üzerine Okumalar yazarı
Yazar
Derleyen
7.9/10
11 Kişi
37
Okunma
9
Beğeni
2.150
Görüntülenme

Hakkında

1949’da İstanbul’da doğdu. Robert Kolej’i bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı’nda okudu. Aynı üniversitenin sosyoloji bölümünde yüksek lisans yaptı. Marmara Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nden Yeni Türk Edebiyatı dalında doktorasını aldı. Birçok makalesi yayımlandı. Türk Romanında Aile Kurumu (1990), Modern Türk Edebiyatı Üzerine Okumalar (2006), Hikâye Anlatan Adam: Ahmet Mithat (2014) adlı kitapları çıktı. Hazırladığı kitaplardan bazıları: Kara Kitap Üzerine Yazılar (1992), Ahbar-ı Asara Tamim-i Enzar (2003), Sabahattin Ali Mahkemelerde (2004), Merhaba Ey Muharrir! (2006), Orhan Pamuk’un Edebi Dünyası (2008). Halen Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesidir.
Unvan:
Türk yazar, akademisyen
Doğum:
İstanbul, 1949

Okurlar

9 okur beğendi.
37 okur okudu.
6 okur okuyor.
41 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Berna Moran’a göre, “yazara dönük biyografik eleştiri sanatçının kişiliği ile eserleri arasında sıkı bir bağ olduğu ilkesine dayanır. Bu ilke başlıca iki amaçla kullanılabilir. 1) Eseri aydınlatmak için sanatçının hayatını, kişiliğini incelemek, 2) Sanatçının psikolojisini, kişiliğini aydınlatmak için eserlerini bir belge gibi kullanmak…”
Reklam
Çok hoş bir anekdotmuş:D
Roman ve hikaye tarzı kurmacalara alışık olmayan, sadece gazete haberleri okumaya yeni yeni başlayan okur kitlesinin gerçek/kurmaca ayrımını yapmakta zorlandığı ortaya çıkıyor. (...) Ahmet Mithat romanlarındaki kahramanları öldürmesin diye tehditçiler, ricacılarla karşılaşırmış. Boğaziçi vapuru ile gelirken gazeteye yazdığı fıkraları ekseriya bu rica ve tehditlerden mülhem olarak değiştirmeye mecbur kalırmış.
Sayfa 45 - İletişim Yayınları
Evet, yazdıkları majör edebiyat eserleri değil, kendisi entellektüel değil, üst sınıftan değil, siyasi ve ahlaki seçimleri beğenilmeyebilir, bazı hallerine bakarak kaba olduğu bile söylenebilir. Ama yazar olmak, edebiyatçı sayılmak için neden bunlar şart olsun ki?
Sayfa 148 - İş Bankası Kültür Yayınları
Aradan 100 yıldan fazla geçti, biz de hala alışamadık:d
İsveç’teyken halkın kurallara uyma alışkanlığı Ahmet Mithat’ı hayrete düşürür ve hayran bırakır. Kalabalıkların kendiliklerinden düzenli davranmaları, zor kullanılmadan kurallara uymaları onun alışık olmadığı bir şeydir.
Sayfa 71 - İletişim Yayınları
Ahmet Mithat sanat eserleri üreten bir “edebiyatçıdan” dan çok, “avam” bir halk yazarı olarak ele alınmış, bunun dışında görmezden gelinmiştir.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
200 syf.
·
Puan vermedi
Ahmet Mithat Üzerine
Aslında bu kitap hakkında bir şey yazmayı düşünmüyordum çünkü adı yeterince anlatıyor kitabı. Ahmet Mithat’ın hayatından, düşüncelerinden ve eserlerinden bahseden özlü bir çalışma diyebiliriz. Ahmet Mithat hakkında kolay okunabilir, kılavuz niteliğinde bir kitap arıyorsanız rahatlıkla tavsiye edebilirim. Ahmet Mithat kim ve niye okuyalım
Hikaye Anlatan Adam: Ahmet Mithat
Hikaye Anlatan Adam: Ahmet MithatNüket Esen · İletişim Yayınevi · 20143 okunma