Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Oğuz Akay

Oğuz AkayAtatürk'ün Sofrası yazarı
Yazar
8.1/10
44 Kişi
169
Okunma
5
Beğeni
2.587
Görüntülenme

Oğuz Akay Sözleri ve Alıntıları

Oğuz Akay sözleri ve alıntılarını, Oğuz Akay kitap alıntılarını, Oğuz Akay en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
❝Atatürk'ü herkes anlayamadı ve anlayamazdı. Çok büyüktü.❞
Sayfa 236 - Truva Yayınları 2.BaskıKitabı okudu
❝Benim gözümde hiçbir şey yoktur, ben yalnız liyakat aşığıyım.❞
Sayfa 154 - Truva Yayınları 2.BaskıKitabı okudu
Reklam
Merhamet...
Bir yaz gecesi... Büyükada Yat Kulübünde, sofrasında ve karşısında oturuyordum. Bir Amerikan gazetesinde, meşhur bir kadın yazıcımızın neşrettiği hatıralardan bahsolunuyordu: Gazi'yi anlatan bu makalelerde bir "merhametsiz" kelimesi geçiyormuş. Bu "merhametsiz" sözü, onun, merhamet dolu kalbini merhametsizce yaralamıştı... Teessürden ürpermiş bir sesle : - Eğer, demişti, ben hayatımda ancak on beş kişiye merhametsiz olabildimse, bu, on beş milyon Türk'e olan sonsuz merhametimdendir.
Sayfa 201 - Orhan Seyfi Orhon ''Atatürk'e Ait Hatıralar", Akbaba Dergisi, Sayı. 254, 17 Kasım 1938, s.4Kitabı okudu
tıpkı ben. kendimin aynısı. (=
Atatürk, bir defa espriyi anlayan ve hakikaten espriye kıymet ve yön veren bir varlıktı. Bütün azametiyle... Onun için laf arasında, yahut bir hadise arasında geçen espri gerçeğin hüviyetini bozsa dahi, o esprinin yüzü suyu hürmetine hiçbir zaman sinirlenerek cevap vermezdi. Üstelik çok anlayış gösterirdi. Fevkalade hazzederdi.
Sayfa 505Kitabı okudu
İki Mustafa Kemal vardır; dediler, biri karşınızda oturan ben. Et ve kemik, fani Mustafa Kemal... İkinci Mustafa Kemal; onu "ben" kelimesiyle ifade edemem. O, ben değil , bizdir. O burada oturan sizler, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük mefkure (ülkü) için uğraşan münevver (aydın) ve mücahit (savaşçı) bir zümredir. Ben onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların tahassür (özlem) duydukları şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, cümlenizsiniz. Fani olmayan, yaşaması ve muvaffak olması mukadder olan Mustafa Kemal odur.
Sayfa 118Kitabı okudu
Atatürk'ün
Sevdiği şarkılardan birisi de "Yemenim turalıdır, sevdiğim buralıdır'' türküsü idi. Nedense bunu sık sık okurdu. Kim bilir belki de canlı bir hatırası vardır. Amma buna dair ağzından bir şey duymadım.
Reklam
Mustafa Kemal, 29 Ocak 1923 tarihinde Latife Hanım'la evlenirken, ilk defa bir kadın nikah masasında kendi iradesini kullanmıştı.
Sayfa 259 - alfa yayıneviKitabı okudu
Atatürk'ün sevdiği rumeli türküsü.
(Ankara) Müzik Öğretmen Okulunda talebe idim. Bir gece Çankaya Köşkü'ne, konser vermek için gitmiştik. Atatürk, koro ve solo olarak söylediğimiz garp (batı) müziği parçalarını çok beğen­mişti. Bir ara: - Ben de size bir Rumeli türküsü öğreteyim. Bu türkü, benim çocukluğumun, gençliğimin bütün hatıralarını taşır. Ben söylerken notasını yazabilir misiniz? buyurdular. Okul müdürü beni seçti. Kağıt kalem alarak Atatürk'ün yanına oturdum. Heyecandan kalbim çarpıyor, ellerim titriyordu. Büyük Atatürk, gözlerinden yaşlar akarak, içli ve güzel bir sesle: "Alıverin bağlamamı çalayım aman Çalayım da zari zari ağlayayım aman" Türküsünü söylüyordu. Bitirdiklerinde yazdığım notayı göster­dim. Yanındakilere: -İşte hakiki sanat budur arkadaşlar. Siz Mebus olursunuz, Ve­kil olursunuz, hatta Reisicumhur olursunuz. Fakat sanatkar olamaz­sınız... Bu çocukların kıymetini bilelim... dediler. Az sonra salon koro halinde Atatürk'ün yazdırdığı bu Rumeli melodisiyle çınlıyordu. -Nezihe Başsoy
Sayfa 373Kitabı okudu
Annesi Zübeyde Hanım, Osmanlı Devleti'nin bu bunalımlı döneminde Mustafa Kemal'i evlendirmek istemişti. Mustafa Kemal'in cevabı ise, "Anneciğim, ben vatanımla evliyim. Başka bir izdivaç yapmaya şu zamanda vaktim yok... Anne, bugün evlenmeden daha ehemmiyetli memleket işlerinin peşindeyim... Vatan varken insan kendisini düşünemez... "
Sayfa 43 - alfa yayıneviKitabı okudu
Milli mücadele yıllarında bir gün gazeteci Ahmet Emin (Yalman) Bey'e de " Bir aile bağının tesiri altında olan kimselerden devamlı memleket hizmetleri için hayır gelmez. Bunlar için böyle bağlardan azade atılgan adamlara ihtiyaç vardır," demişti.
Sayfa 43 - alfa yayıneviKitabı okudu
Reklam
Ademzade Ahmed Bey hatıralarını şöyle bağlıyor: "Hakikaten Keçiören ve Etlik bağları ağaç ve bağ bakımından çok kıymetli, şerefli iken; İslamların bulunduğu semti tercih etmelerini, milletine olan muhabbet ve sevgisinin icabı sayarım."
Sayfa 64 - alfa yayıneviKitabı okudu
Biz ilk önce bir "Türkler Tarihi"ne muhtacız. Bundan sonra yer yer kurdukları devletlerin tarihleri gelmelidir. -Mustafa Kemal Atatürk
İsmayıl Hakkı Bey, kendi din ve din eğitimi anlayışına göre şu cevabı verdi: "Din içtimai bir müessesedir. Realitede yaşamaktadır. Fakat devlet onu mekteplerinde öğretmeye mecbur değildir. Devlet terbiyesinin karakteri ancak milli olabilir. İnkılâp maarif müesseselerini laikleştirmelidir."
Sayfa 491 - alfa yayıneviKitabı okudu
Cumhuriyetimizi kuran Teşkilatı Esasiye de okundu. Birinci made şöyle idi: 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Türkiye Devleti'nin hükümet şekli Cumhuriyettir.'
Sayfa 457 - alfa yayıneviKitabı okudu
Bir akşam, Fikriye Hanım, gene şakır şakır yağan yağmurun altından geçti, Münih Garı'na geldi. Istanbul'a hareket eden trene bindi, titriyordu. Istasyona, kendisini uğurlamaya yalnız tek bir kadın gelmişti. Çünkü, onu, sanatoryuma gelişinde törenle karşılayıp kabul eden kadınlar Mustafa Kemal'in evlenmiş olduğunu haber alınca ondan yüz çevirmişlerdi.
Sayfa 412 - alfa yayıneviKitabı okudu
322 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.