Ömer Faruk Akün

Ömer Faruk AkünDivan Edebiyatı yazarı
Yazar
8.8/10
14 Kişi
99
Okunma
7
Beğeni
1.905
Görüntülenme

Hakkında

Ömer Faruk Akün (d. 5 Nisan 1926, İstanbul), edebiyat tarihçisi, yazar ve eski bir akademisyendir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. Yeni Türk edebiyatı üzerinde çalışmalarıyla tanındı. Nâmık Kemâl’in Mektupları ve Türk Dili Karşısında Türk Münevveri kitaplarının yazarıdır
Tam adı:
Prof. Dr. Ömer Faruk Akün
Unvan:
Edebiyat Tarihçisi, Yazar, Akademisyen
Doğum:
5 Nisan 1926

Okurlar

7 okur beğendi.
99 okur okudu.
4 okur okuyor.
13 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Mektep kitaplarında dil bir hamlede değiştirilmiş, mesuliyetten olduğu kadar, filolojik ehliyet ve zihniyetten de tamamıyla beri bulunan kimselerin kendi kafalarının, bilgisizlik ve zevksizliklerinin laboratuvarında yaptıkları, hiçbir ilmî kontrolden, ilmî münâkaşadan geçmemiş yüzlerce, binlerce kelime kullanılması, bellenilmesi mecburî bir devlet lügati haline getirilmiştir. Mekteplerde "arı dil kolları" kurdurulmuş, bu kollar yeni dil icad etmekle vazifelendirilmiş, bu kollarca arı dilin duvar gazeteleri çıkarılmıştır. Ve talebenin, yazılarında bu dili kullanmaları mecbur tutulmuştur. Bu işe şartlanmış hocalar, talebelerin bilgilerine ve seviyelerine göre değil, bu kelimeleri kullanıp kullanmadıklarına göre not vermişlerdir. Kıymetli ve çalışkan talebeler, bu kelimeleri istenilen ölçüde kullanmadıkları için muvaffakiyetsiz sayılmış, hattâ bu yüzden harcanmışlardır. Bütün bu faaliyet, maarif vekaletinin tavsiye ve himayesi altında sürdürülmüştür.
Sayfa 12 - KubbealtıKitabı okudu
Yıllar boyunca gittikçe artan bir kesâfetle zihinleri dilde, lûgatte şartlandırılmış olanların ise durumuna gelince: Bunlar, meselenin farkında değildirler. Türkçe'yi, gerçek Türkçe'yi zihinlerine aşılanan sözlerin dünyasından ibâret zannederler. Tabiî Türkçe'nin eserleri ile karşılaştıklarında ise bir yadırgama duygusunun içine düşerler; şartlandırıldıkları "sözcük" lerle örülü kekrek dili bunlarda bulamadıklarından yabancı ve eski bir şeyle temâsa gelmiş gibi rahatsızlık ve tatminsizlik duyarlar. Çünkü onlar, türeme bir zümre dilinin suni dünyası içinde kalmış. Türkçe diye böyle yapma bir dilin vehmine saplanmış olanlar, bu sicilsiz ve nesepsiz dili gerçek Türkçe sananlardır.
Sayfa 18 - KubbealtıKitabı okudu
Reklam
Öyle bir hâle gelinmiştir ki, bir anket yapılsa, "dâhi" edatını, soru ekini doğru şekilde yazan acaba kaç "okumuş" çıkar?
Sayfa 15 - KubbealtıKitabı okudu
En başta gelen, en sârî olan, dil züppeliği, arı dil snobizmidir. Bir kısım "aydın", modern görünmek, çağa ayak uydurmuş gözükmek psikozu ile tasfiyenin dilini, kendilerini alışılmıştan, eski sayılandan uzak, yeni ve ileri göstermeği sağlayan bir husûsî lehçe gibi benimsemiştir. Onda düşünce kofluklarını, fikir sathîliklerini bu moda lûgatin getirdiği kelimelerin cilâ ve örtüsü ile anbalanjlamak imkanını da görmüşlerdir. Bu lehcenin lûgatına sık sık baş vurmak, bilgi ve fikir boşluklarını kamufle etmekten başka, söylenen ve yazılanları yeni diye satmağa da yaradığından çok revaçta bir tutum olmuştur.
Sayfa 16 - Kubbealtı / arı dil = öztürkçeKitabı okudu
Bütün divan şiiri, işlediği duygu ve konulara toplu olarak bakılınca görüleceği gibi aşk konusu üzerine kurulmuştur.
dünyada sefa ile cefa birbirinden ayrı değildir.
Ömer Faruk Akün
Ömer Faruk Akün

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
184 syf.
·
Puan vermedi
·
57 günde okudu
ömer faruk akünün divan edebiyatı hakkındaki meşhur kitabı. özünde makale. gayet akademik bir dille yazılmış bilgilendirici bir kitaptı. aruz kısmında vezinin ayrıntısına girmemişti. ilgisi olanı sıkmaz altı üstü çizilerek okunabilir
Divan Edebiyatı
Divan EdebiyatıÖmer Faruk Akün · İsam Yayınları · 201393 okunma
184 syf.
8/10 puan verdi
Kaynak bir edebiyat kitabı. Edebiyatçılara tavsiye ederim.
Divan Edebiyatı
Divan EdebiyatıÖmer Faruk Akün · İsam Yayınları · 201393 okunma
·
Puan vermedi
Divan edebiyatı ya da daha isabetli tabirle klasik türk edebiyatı (s. 18) islamî bir devrin edebiyatı olmakla beraber (s. 20), islamî bir edebiyat olduğundan bahsetmek (yazar aksi görüştedir s. 148) pek mümkün değildir. Aksi yöndeki kanının sebebi bir çok şairin mutasavvıf olmamasına rağmen tasavvufi tabirleri kullanmaktan çekinmemesidir. (s. 152)
Divan Edebiyatı
Divan EdebiyatıÖmer Faruk Akün · İsam Yayınları · 201393 okunma
Resim