Osman Fikri Sertkaya

Osman Fikri SertkayaHüseyin Nihal Atsız/ Hayatı ve Eserleri yazarı
Yazar
Derleyen
9.0/10
10 Kişi
51
Okunma
10
Beğeni
2.218
Görüntülenme
179 syf.
·
Puan vermedi
Baht utansın!
Sanıyorum Akkan Suver'in toplama kitabından sonra Atsız hakkında kaleme alınmış ve biyografi olarak piyasaya sürülen ikinci eser bu olmalı ancak beklentimi karşıladığını söyleyemem. Niçin? Bakınız biyografik bir eser yazıyorsunuz ve kişinin tüm eserlerini hacmi küçük bir eser istediler diye incelemiyorsunuz bu pek tabii olabilir ama hacmi küçük diye bir biyografik esere yazarın kitaplarından 15-20 sayfa seçme diye koca koca alıntılar koyuyorsanız bu bir tezat olur. Sonra eğer bir dizgi hatası değilse Atsız'ın "Anlamayız hayatı felsefeyle ilimle" olan mısraını da "Anlamalıyız hayatı felsefeyle ilimle" olarak veriyorsanız hayatını yazdığınız yazarı çok basit bir şekilde tanımıyorsunuz demektir. Yer yer güzel çıkarımlar bulunsa dahi Türkçe estetiğine vâkıf olamamış zorlama bir dil kullanıldığına şahit oldum. Biyografi ülkemizde ihmâl edilmiş ve gerekli ilgiyi görememiş bir sahadır. Zoraki polisiye kadar, ucuz aşk romanı kadar biyografi ilgi görmüyor ve belki de bu yüzden Kültür Bakanlığının ön ayak olduğu biyografik eserlerde bile fâhiş hatalara rastlanabiliyor. Ne denir? Atsız'ın tabiriyle söyleyeyim: Baht Utansın!
Nihâl Atsız
Nihâl AtsızOsman Fikri Sertkaya · Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları · 198710 okunma
206 syf.
10/10 puan verdi
Osman Fikri bey öyle ki eli öpülesi adammış. Yerinde incelemeler, güzel tanımlar yapmış. Gayet iyi anlamış, anlatmış. Güzel güzel de kısaydı biraz hemen bitti. doyamadan. Daha yazılsa daha okunur. Ruh Adam'a sayfalar ayırmadan, Bozkurt'lar için ağıtlar yakmadan, Deli Kurt'a özenmeden bitmezdi. Nitekim yazmış yazabileceği kadarını, öz olmuş. Eline koluna sağlık. Kitapta geçen Atsız'ın kendisini eleştiren birine yazdığı yazı var. Okumanız şiddetle tavsiyedir. Mizahi bir dille, bilgiyle ezmiştir Atsız, eleştiren kişiyi. 'ZADE' DEĞİL ''OĞUL'' yazının adı :)
Hüseyin Nihal Atsız/ Hayatı ve Eserleri
Hüseyin Nihal Atsız/ Hayatı ve EserleriOsman Fikri Sertkaya · Ötüken Neşriyat · 201428 okunma
Reklam
206 syf.
·
Puan vermedi
Hüseyin Nihâl Atsız İstanbul’da 1905’te doğdu, 1975’te de öldü. Ömrünün 50 yılını Türklük ve Türkçülük düşüncesinin gelişmesi için harcadı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezuniyetinden sonra Ord. Prof. Dr. Mehmed Fuad Köprülü’nün asistanı oldu, ancak 1932’de üniversitedeki görevinden ayrılmak zorunda kaldı.Eserin ilk bölümünde ölümünden bu güne kadar Atsız hakkında yapılan faaliyetler anlatılmış, hakkında yazılan 22 kitabın künyeleri verilerek Atsız hakkında yapılacak çalışmalara yol açılmıştır. Atsız’ın hayat hikâyesi anlatılırken siyasî görüşlerinden daha fazla ilim adamı, yazar, şâir ve fikir adamı Atsız üzerinde durulmuştur.Roman, hikâye ve şiir yazarı Atsız altı roman yazmıştır.Fikir Adamı Atsız bölümünde onun Atsız Mecmua, Orhun, Ötüken dergileri başta olmak üzere çeşitli dergilere yazdığı makalelerin tam bir listesi ile bu yazılarından örnekler verilmiştir. Atsız fikir yazılarında ne dedi ise, dedikleri son 40 yıl içerisinde gerçekleşmiştir. Adeta bir falcı gibi geleceği okuyan bir fikir adamıdır.Eseri okuyanlar Türkçülük görüşünün önderi fikir adamı Atsız yanında, şâir, hikâye ve roman yazarı Atsız’ı ve ilim adamı Atsız’ı tanıyacaklar, çalışmalarını takdirle karşılayacaklar ve onu rahmetle anacaklardır.
Hüseyin Nihal Atsız/ Hayatı ve Eserleri
Hüseyin Nihal Atsız/ Hayatı ve EserleriOsman Fikri Sertkaya · Ötüken Neşriyat · 201428 okunma
Resim