Osman Ulagay

Osman UlagayTürkiye Kime Kalacak? yazarı
Yazar
6.7/10
24 Kişi
62
Okunma
6
Beğeni
1.531
Görüntülenme

Hakkında

Osman Ulagay, İstanbul’da sanayici bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Robert Kolej Lisesi’ni ve daha sonra Boğaziçi Üniversitesi’ne dönüşen Robert Kolej Yüksek Okulu’nun ekonomi bölümünü bitirdi. İngiltere’de, Manchester Üniversitesi’nde “Kemalizm ve Ulusal Kalkınma” konulu tez çalışmasıyla siyasal bilimler dalında master derecesini aldı. 1981’den itibaren Cumhuriyet, Sabah ve Milliyet gazetelerinde ekonomi sayfası editörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. Milliyet’teki köşesini 2010 yılında kendi isteğiyle bırakan Ulagay, halen Dünya gazetesinde haftalık yazılar yazıyor. Ulagay’ın yayınlanmış 15 kitabı bulunuyor.
Unvan:
Türk Ekonımist, Gazeteci ve Yazar
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 1943

Okurlar

6 okur beğendi.
62 okur okudu.
1 okur okuyor.
58 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kendi savunduğu görüşün militanı haline gelenler, farklı görüşü savunan herkesi hain gibi görüyor.
Sayfa 99 - Doğan Kitap
Türkiye'nin insan sermayesinin ve ente­lektüel birikiminin AKP'nin karşısına güçlü ve inandırıcı bir muhalefet çıkaramamasını kabul edemiyorum.
Reklam
Krizin yaklaşmakta olduğunu söyleyen genelde kötü kişi olur. Ancak kriz çıktıktan sonra ''yahu bu adamın bir bildiği varmış,'' denir.
Ülkenin yönetimini ele geçiren AKP ve yandaşlarının yanlış yapma ve tehlikeli maceralara kalkışma olasılığı, etkili bir muhalefetin bulunmadığı ortamda artar. Laikliği savunan kesim ancak eski ezberinden kurtulup yeni arayışlara yönelerek bu olasılığın gerçekleşmesini önleyebilir. Türkiye'nin giderek bir "AKP ülkesi" haline gelmesini istemiyorsak AKP'ye karşı gerçekçi bir alternatif yaratmak zorundayız.
Sayfa 94 - Doğan Kitap
AKP tabanını genişletip iktidarını sağlamlaştırırken kendini solda sayan partiler ve kişilere ne oldu? Onlar ne yaptı? • Merkez sağdaki partilerle koalisyona girerek onların yarattığı çıkmazlara ortak oldu, bu süreçte kendi kimliğini kaybetti. • Lider sultasına karşı çıkmayarak başarısız liderlerin görevde kalmasına göz yumdu, kadrolarını yenileyemedi. • Siyasal İslam'ın yaptığını yapamadı, kendi içinden solu dönüştürecek bir kadro çıkartamadı.
Sayfa 77 - Doğan Kitap
Tek adam’ların Sahte Cenneti
Trump‘ın Amerika’da vurgulamaya çalıştığı otoriter model toplumdaki farklılaşmaları kullanarak kutuplaşmayı artırmak ve kutuplardan birine sahip ve dediki kendi meşruiyetini pekiştirmek ilkesine dayanıyor.Ülke içindeki kutuplaşmanın yetmediği hallerde bu kez dış dünya ile sorunlar yaratarak puan kazanmak bu tür rejimlerin sevdiği ve kullandığı yöntemler. Bu modelde başarının sırrı sürekli olarak kutuplaşmayı ve karşıtlığı canlı tutmaktan geçiyor. İçeride ve dışarıda düşman yaratarak ayakta kalmayı başaran bu tür rejimlerin dini, tarihi, kültürel faktörleri kullanarak aldatıcı bir “güçlü ülke” imajı yaratarak toplumu bir süre oyalamakta başarılı oldukları da görülebiliyor
Osman Ulagay
Osman Ulagay

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
327 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Dikkat spoiler içerir. 1980-1986 arasındaki süreçte Özal önderliğinde yapılan ekonomik kalkınma hamlesinin dünü, bugünü, ne işe yaradığı ile ilgili olarak yazılmış güzel bir araştırma eseri. Kitap 1986 yılında yapılan ara seçimde Demirel liderliğindeki Doğru Yol Partisinin büyük oy alması ve Özal için çanların çalması ile başlayıp, 1980 yılında çok dikkat çeken 24 ocak ekonomik kararları ile devam ediyor. 24 ocak sürecinin mimarı olan Özal, askerler tarafından tutulduğu için darbeden sonra göreve devam edip, banker Kastelli olayından sonra istifası ve Anavatan partisi ile tek başına iktidar olması anlatılıyor. Sonrasında IMF ve Dünya bankası ile iyi ilişkiler sonucu ülkeye para girmesi, dış borçlar düzenli ödendiği için artan itibar, ancak seçim öncesi orta direk denilen kesimi ihya edeceğini söyleyen Özal'ı uyguladığı yüksek faiz sebebiyle iyice belinin bükülmesi ve sermaye sınıfının yatırım yapmadan parasına para katması, artan vergiler anlatılıyor. İş adamlarının da tepkisini çekmeye başlaması, bir türlü enflasyonu düşürememesi, bu yüzden saat gelirli vatandaşın parasının iyice erimesi, basının haberlerine artık tepki göstermesi gibi konular anlatılıyor. Dış dünya ile olan ilişkileri övüyor ancak ekonomi politikasının bir mühendis için fazla karmaşık olmasından dolayı işlemediğini anlatıyor. Çözüm önerilerinde de bulunan kitap o dönemi merak edenlerin sıkılmadan okuyacağı bir kitap.
Özal Ekonomisinde Paramız Pul Olurken Kim Kazandı Kim Kaybetti
Özal Ekonomisinde Paramız Pul Olurken Kim Kazandı Kim KaybettiOsman Ulagay · Bilgi Yayınevi · 19874 okunma
172 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kitabin guzel tarafi, 2012 yilindan bugunun fotografinin cekilmis olmasi ve 2002-2012 yillari icin -kitap icinde kendini tekrar etse de- oz bir degerlendirmenin yapilmis olmasi. Goodreads`de Öyküm Hanim`in bir degerlendirmesine kesinlikle katiliyorum - Kitaptaki tekrarlari cikartirsaniz yaklasik 60 sayfalik bir oze ulasiyorsunuz. Ozellikler Gulen-Iktidar iliskisi, yeni ekonomik duzen(Bati Dunyasi ve Cin), ekonomi ve iktidarin yukselisi gibi konular incelikle islenmis.
Türkiye Kime Kalacak?
Türkiye Kime Kalacak?Osman Ulagay · Doğan Kitap · 201215 okunma
107 syf.
8/10 puan verdi
2009 Ekonomik krizini önceden sezmiş az sayıdaki kişilerden birisi olan Osman Ulagay'la yapılan söyleşi. Bu krizin perde arkasını gösteriyor bizlere.
Küresel Çöküş ve Kapitalizmin Geleceği
Küresel Çöküş ve Kapitalizmin GeleceğiOsman Ulagay · Özgür Yayınları · 20096 okunma
Resim