Pierre Loti

Pierre Lotiİzlanda Balıkçısı yazarı
Yazar
7.7/10
553 Kişi
2.267
Okunma
98
Beğeni
13,6bin
Görüntülenme

Pierre Loti

2.267 okunma, 98 beğeni - Pierre Loti kitapları, eserleri, Pierre Loti kimdir, öz geçmişi, Pierre Loti nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Pierre Loti sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Pierre Loti, asıl adı Louis Marie Julien Viaud (d. 14 Ocak 1850 - ö. 10 Haziran 1923), Fransız romancı. Pierre Loti isminin yazara, kimi kaynaklara göre öğrencilik yıllarında; kimi kaynaklara göreyse, 1867 yılında yaptığı Okyanusya seferi sırasında, Tahitili yerliler tarafından verildiği söylenir. "Loti", egzotik iklimlerde yetişen egzotik bir çiçeğin ismidir. 1850 yılında Fransa'nın Rochefort kentinde Protestan bir ailenin en küçüğü olarak doğdu. 17 yaşında Fransız Deniz Kuvvetleri'ne girdi. Denizcilik eğitimini tamamladıktan sonra 1881'de yüzbaşı oldu ve ilerleyen yıllarda da terfi ederek albaylığa kadar yükseldi. Ortadoğu ve Uzakdoğu'da bulundu. Bir deniz subayı olarak romanlarında konu ettiği yabancı kültürünü pek çok yer gezerek tanıma fırsatını buldu. Bu yolculuklarında edindiği deneyimlerini ve gözlemlerini daha sonra kitaplarına yansıttı. 1879'da ilk romanı olan ve o dönemin Osmanlı Türkiye'sinden kesitler veren Aziyadé 'nin (Aziyade) yayınlanmasının ardından 1886'da Pécheur d'Islande'la (İzlanda Balıkçısı)'nı yayınladı. Loti, kendini edebiyat çevresine kabul ettirmiş bir yazar oldu. Daha sonraki yıllarda her yıl bir kitabı çıktı ve kitapları geniş kitlelerce okundu. 1891 yılında Fransız Akademisi'ne seçilen yazar 1910 yılında Légion d’Honneur nişanını aldı. İzlenimci bir yazar olan Pierre Loti'nin oldukça yalın bir dili vardı. Edebiyattaki bu izlenimciliği kişiliğini de derinden etkiledi. Derin bir umutsuzluğu dile getiren yapıtlarında aşkın yanı sıra ölüm duygusu da geniş yer alıyordu. Bütün bu umutsuzlukla birlikte içinde duyduğu insanlığa karşı şefkat ve acıma duygusunu yapıtlarına yansıttı.
Unvan:
Fransız Romancı
Doğum:
Rochefort Fransa, 14 Ocak 1850
Ölüm:
10 Haziran 1923

Okurlar

98 okur beğendi.
2.267 okur okudu.
65 okur okuyor.
996 okur okuyacak.
53 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnsanın başkalarında en çok sevdiği yine kendisidir.
Pusulayı şaşırmış, kararsızlık içindeki bütün kalpler gibi senin zavallı kalbin de çelişkilerle dolu.
Reklam
Beni anlamayacak kimselerin karşısında akıl sahibi olmak neye yarar?
Sayfa 100Kitabı okudu
.. kendine güven her zaman bir başarı vasıtasıdır.
Sayfa 115Kitabı okudu
Ömrüm böyle geçecek galiba...
"İnsan diline sığmayan düşler ardında koşardık.."
Sayfa 97 - Siyah Beyaz YayıncılıkKitabı okudu
2024 te okumayı düşündüğüm kitaplardan bazıları bakalım yıl sonunda kaç tanesini okumuş olacağız 1)
Vişne Bahçesi
Vişne Bahçesi
2)
Vanya Dayı
Vanya Dayı
3)
Üç Kız Kardeş
Üç Kız Kardeş
Çok mu haklı ne
Bir kadın niçin sevilir? Bu çoğu zaman sadece onun burnunun kemerli oluşu, kaşlarının yayı, çehresinin uzunluğu, daha bilmem nelerde bulunan nedir bilinmez bir şeye ve bunun sizin hayal gücünüzde kıyametler koparan bir başka nedir bilinmez bir şeye uygun düşmesine bağlıdır. İtiraz etmeyin! Hemen her zaman aşkınız başka hiçbir şeye bağlı değildir.
Pierre Loti
Pierre Loti
Reklam
Ne kadar mutsuz olursanız olun içinizde derdin giremeyeceği küçük bir köşe kalmasını sağlayın, bu küçük köşe sizin ilaç kutunuz olacaktır.
Pierre Loti
Pierre Loti

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Pierre Loti’nin Paimpollü denizcilerin kuzeyin mavi-gri, kasvetli, zorlu iklimine karşı, ve ondan beslenerek yürüttüğü yaşam mücadelesini anlatan enfes bir kitap. Bu kitabı bir aşk romanı olarak anmak da bir deniz romanı olarak anmak da yerinde olur sanırım. Çünkü her ikisinin de gücü birbiriyle yarışır. Ve her ikisi birbiriyle bir gemicinin düğümüyle bağlanmış gibi iç içe. Balıkçı Yann ve zengin kızı güzel Gaud’un aşk hikayesi romandaki buz gibi kuzey havasını ılıştıran, onun kırık-soğuk mavi görüntüsünü canlandıran bir rol oynamış sanki. Nostaljik hikayeler okumaktan sıkılan biri olarak, bu aşk hikayesini yorulmadan ve severek okudum. Sevdiklerinden hiçbir haber alamadan beklemenin zorluğuyla, doğa karşısında çaresizlik hissiyle birleştirilmiş bir hikaye olmasından sebep belki de. Deniz anlatımı ise, insana alıp başını denizlere açılma hissi veren destansı, şiirsel bir anlatımla aktarılmış. Bunda Pierre Loti’nin kendisinin de bir denizci olmasının payı büyük. Öyle ki, usta bir ressamın uçsuz bucaksız bir okyanusu çizmesiyle, Loti’nin bu kitabı yazması birbirine benzetilebilir. Hayal etme gücünün tümünü, berrak bir anlatımla, zengin bir üslupla, yormayan enfes betimlemelerle birleştirmiş. İzlanda denizlerine açılan ve geri dönmeyen denizcilerin Paimbol kıyılarında uzanan belirsiz mezarları, ve sevdiklerinin birgün geri döneceği umuduyla yaşayan geride kalanların çaresizliği, insana tarifsiz bir hüzün verse de..İyi ki okudum.
İzlanda Balıkçısı
İzlanda BalıkçısıPierre Loti · Can Yayınları · 2017757 okunma
192 syf.
10/10 puan verdi
·
32 saatte okudu
İnceleme
İzlanda'nin bir köyünde, erkeklerin çalışmak için mevsimler süren balık avına gitmesiyle, geride kalanları bekleyecek olan hasret dolu günlerin romanı. Bir tarafta geçim uğruna demir atmış, hayatlarının bir kısmı deniz ile iç içe olan adamlar, diğer tarafta ölü ya da diri, sevdiği adamı, eşini, babasını, nişanlısını bekleyen çaresiz kadınlar... Hepsinin gözlerinde ve yüreklerinde tanıdık o umut hissi. Beklemeyi kutsallaştıran; acı, kayıp, hasret ve sevinçle geçen yılları bir bilinmezliğin içinden geçerek okuyacaksınız. Başarılı bir Pierre Loti romanı.
İzlanda Balıkçısı
İzlanda BalıkçısıPierre Loti · Alfa Yayıncılık · 2019757 okunma
267 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Pierre Loti bir İstanbul hayranı fransız yazar. Eyüp sırtlarında bir kahveden istanbulu seyredermiş. O yüzden hala onun ismi ile anılır bu bölge. 20. Yüzyılın başlarında yaşadığı istanbulu ve istanbuldaki hayatı anlatan bir eseri. Çerkez asıllı üç kuzen kızla fransız elçiliğinde görevli bir yazarın arasında geçen arkadaşlık. Kadınların tek başına cumbaya bile çıkamadığı, tek başına sokağa çıkmanın çok zor olduğu bir dönemde bir fransız yazara gönderilen bir mektupla başlayıp daha sonra her şeyi göze alıp gizli gizli buluşup osmanlı ev hayatını ve bu hayattaki kadının durumunu, rolünü, konumunu anlatmak istediği bir roman yazılmasını telep eden üç kuzenin dramı. Kitap çok güzel bir gözlemin sonucu. Yazar cenaze töreni, kabir ziyaretleri, kadının toplumdaki konumu, ramazan eğlenceleri, cumalık gezmesi gibi o dönemin günlük yaşantısını gözler önüne seriyor. Bana göre ufak tefek abartılarda olsa bir dönemin osmanlısında kadınların durumunu objektif bir şekilde gözler önüne seriyor.
Hayal Kadınlar
Hayal KadınlarPierre Loti · Halk El Sanatları ve Neşriyat · 196942 okunma