Refik Ahmet Sevengil

Refik Ahmet Sevengilİstanbul Nasıl Eğleniyordu? yazarı
Yazar
8.2/10
14 Kişi
78
Okunma
13
Beğeni
3.325
Görüntülenme

Hakkında

1903'te Bingazi'de doğdu. Babası binbaşı Hıfzı Bey, annesi Zehra Hanım'dır. İki aylıkken babası Kastamonu'ya atandı. Burada iki yıl kaldıktan sonra İstanbul'a geçtiler. İlköğreniminiKocamustafapaşa'daki Gülşen-i Maarif'te, ortaöğrenimini Menba-ül İrfan Rüştiyesi ile Mercan İdadi'sinde yaptı. İdadi ikinci sınıf öğrencisiyken Darülfünun Edebiyat Fakültesi sınavına girdi. Bu sınavı kazandı, ancak babasının ölümü üzerine yüksek öğrenimini sürdürme olanağı bulamadı. İstanbul Amerikan Kız Koleji ve Alman Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptı. Önce İkdam gazetesinde muhabirlik yapmaya başladı, ardından Vakit gazetesine geçti ve burada kısa sürede yazı işleri müdürlüğüne yükseldi. 1930-38 arasında İstanbul Şehir Meclisi üyeliğinde bulundu. 1943 ve 1946'da iki dönem Tokat milletvekili seçildi. 1950'de Basın Yayın Genel Müdürlüğü Radyo Dairesi müdürü oldu. 1964-68 arasında TRT Yönetim Kurulu üyeliğide bulundu. 1968-70 arasında TRT Genel Müdürlüğü danışmanlığı yaptı. Çeşitli gazetelere tiyatro ve kitap eleştirileri yazdı, divan ve halk şairlerini konu edinen radyo konuşmaları yayınlandı. Sonradan bu konuşmaların bir bölümünü Eski Şiirimizin Ustaları (1964), Yüz Yıllar Boyunca Halk Şairleri (1965), Çağımızın Halk Şairleri(1967) adlı kitaplarda yayımladı. Öykü ve roman türlerinde de ürün vermekle birliktei tiyatro tarihine ilişkin yapıtlarıyla ünlenen Sevengil Türk tiyatro tarihi, Osmanlı sarayındaki müzikli ve müziksiz gösteriler, İstanbul'daki ilk opera gösterileri gibi değişik konuları ilk dönemlerinden başlayarak titizlikle inceledi. 1970'te Ankara'da yaşamını yitirdi. Eşi Belkıs Sevengil Türkiye'nin ilk kadın müfettişlerindendir.
Unvan:
Türk tiyatrosu ve halk şairleri üzerine araştırmalarıyla tanınan yazar
Doğum:
Bingazi, Trablusgarp Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu [bugün Libya], 1903
Ölüm:
Ankara, 13 Eylül 1970

Okurlar

13 okur beğendi.
78 okur okudu.
4 okur okuyor.
55 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kadınları sanat ve hislilik nezaketinde erkeklerden üstün buluyorum. İyi yazan kadınların çoğaldığı şüphesizdir.
Sayfa 21 - Timaş Yayınları / Hüseyin Rahmi GürpınarKitabı okudu
- Edebiyatımızın inkişafı için hangi yolda yürümek lâzımdır? - Edebiyatın zemini dildir. Bugün Türkçe iğretiye alınmış bir binaya benziyor. Ne tarafı çökecek, ne yanı kalacak? Bu sorguların (soruların) cevabını zaman verecektir.
Sayfa 20 - Timaş Yayınları / Hüseyin Rahmi GürpınarKitabı okudu
Reklam
Kadın düşmanı padişah
58 yaşında tahta çıkan, yaşlılıktan erkekliği gitmiş, sarayda tek başına yaşamaktan sinirleri bozulmuş, titiz, aksi, berbat bir adam olan Sultan III. Osman aşırı derecede bir kadın düşmanıydı. Sarayda bulunan yüzlerce kadından hiçbirisiyle karşılaşmamak için kocaman gümüş çivili ayakkabı giyerek dolaşır, saray dehlizlerin de taşların üstünde yürürken ayakkabısının çıkardığı gürültü, gelişini çevresindekilere duyurmuş olurdu. Yol üstünde bulunup da bu sesi duyan kadınların her biri bir köşeye saklanır, böylece padişah hiçbir kadına rastlamadan dilediği yere giderdi. Sultan III. Osman kadınlara olan bu düşmanlığını saray dışında da açığa vurmuştu. Haftanın üç günü padişahın gezintisine ayrılmıştı. Bu günlerde kadınların sokağa çıkmaları yasaklanmıştı.
Sayfa 185 - Alfa Yayınevi
İnsanlar Kanada edebiyatını okuyor ve bize Kanada'dan niçin Moby Dick gibi bir roman çıkmadığını soruyorlar. Moby Dick'in Kanada'da olmamasının sebebi şudur: Eğer bir Kanadalı edebiyatçı Moby Dick'i yazsaydı, onu öldüren Ahab açısından değil, balina açısından yazardı. Hiç kimse bunun farkında bile değil.
Sayfa 11 - Timaş Yayınları / Margaret AtwoodKitabı okudu
Küreselleşme seline karşı ihtiyaç duyacağımız "Ben kimim?" sorusunun cevabını, en iyi, edebi eserlerde bulacağızdır. Bu, kimlikleri paralize eden çağda, kimlikleri silen ve yüzlerini belirsizliğe mahkûm eden dönemde, yine de bir yüze sahip olduğumuzu gösterecek ayna, hiç şüphesiz ki, edebiyat eserlerimiz, edebiyatçılarımız ve edebi kültürümüz, bunların da üzerinde dilimiz Türkçenin havadaki anlamları yakalama becerisi olacaktır.
Sayfa 10 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
İstanbul Nasıl Eğleniyordu?
İstanbul Nasıl Eğleniyordu?
kitabının pdf, epub versiyonunu arıyorum. yardımcı olanlara/olacaklara şimdiden teşekkürler.
allahı da sultanla birlikte tahtından indirdik. bizim mabedlerimiz fabrikalardır.
Refik Ahmet Sevengil
Refik Ahmet Sevengil
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
128 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
Her Gün Bir Ediple
Eser çok klişe hazırlanmış aynı kalıpta soru ve cevaplar var. Ancak o dönemin edebiyatçıları yazdıkları ile kıt kanat geçinen meşhurlardır. Ortak ifade olarak "Edebiyat bu ülkede karın doyurmuyor" olmasıdır. Bazı edebiyatçılar kendi eserlerini basit görmesi ve başkasının eserini şaheser olarak nitelemesi taktire şayan bir durum. (daha pişmedim) deyimi kendilerine şiar etmiş insanlar. Günümüzde ki edebiyatçılar ile kıyas yapıldığında bu insanlar kendi alanlarında birer ordunaryos. Ama bizim şimdiki edebiyatçılar karınları doyuyur ancak beyinler çok dolu değil. (sürahinin dibindeki) ile yetiniyorlar. Tabi ki bazı günümüzün güçlü kalemleri istisna.
Her Gün Bir Ediple
Her Gün Bir EdipleRefik Ahmet Sevengil · Timaş Yayınları · 20106 okunma
265 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
“Bizim edebiyatımızda, belli bir çağın arka odalarını, harlı kor parçalarını, görüntüleyen kitapların hemen hemen yok denecek kadar az olduğu söylenebilir. Bunların içinde hiç kuşku yok, Refik Ahmet Sevengil’in İstanbul Nasıl Eğleniyordu (1927) adlı kitabı başı çeker. Sevengil’in kitabı ise neşeli faytondur. Yazar, ilk kalabalıklaşmanın ve eğlence odaklarının Haliç kıyılarında kırıtmaya başladığını açıklamaya girişir. İstanbullulara ilk kahveyi içirttikten sonra da Sultan Süleyman çağındaki ünlü yosmaları, sarhoşların baskınlarına uğrayan kadınlar hamamını anlatır. Bu panoramik gezi sırasında ilk tütünün İstanbul’a ne zaman geldiğinden söz açıldığı gibi, Kâğıthane âlemleri de savsaklanmaz. Bir sürü fırdolayıdan sonra ise kitabın ağırlık noktası meddahlara, ortaoyunculara ve de tiyatroculara kaydırılır ki, bu bölümlerde şeker-şerbet edilenler de bize ilerdeki günlerin Sevengil’ini, 5 ciltlik Türk Tiyatrosu yazarını muştular. İstanbul Nasıl Eğleniyordu’yu bugünkü dile Sami Önal kazandırmıştır. Bunu yaparken de aslına bağlı kalmaya büyük bir dikkat göstermiş, anlatımın akıcılığına ise hiçbir biçimde gölge düşürmemiştir.”
İstanbul Nasıl Eğleniyordu?
İstanbul Nasıl Eğleniyordu?Refik Ahmet Sevengil · Alfa Yayıncılık · 201435 okunma
265 syf.
·
Puan vermedi
İstanbul’un eğlence hayatını fetihten ikinci meşrutiyete kadar kronolojik bir sırayla anlatan kitap, ilk kahvenin İstanbul’a nasıl ve ne zaman geldiğinden tütün ve içki yasaklarına, Lale Devri edebi faaliyetlerinden klasik musiki ve tiyatronun gelişimine kadar eğlence hayatına dair önemli ayrıntıları akıcı ve canlı bir üslupla dile getiriliyor. Hem saray ve çevresi hem halkın eğlence biçimi ilginç ayrıntılarıyla eserde yer alıyor. Osmanlının toplumsal yapısı ve kültürel ortamınına merak duyanların okumaktan zevk alacağı bir kitap.
İstanbul Nasıl Eğleniyordu?
İstanbul Nasıl Eğleniyordu?Refik Ahmet Sevengil · Alfa Yayıncılık · 201435 okunma