Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Refik Ahmet Sevengil

Refik Ahmet Sevengilİstanbul Nasıl Eğleniyordu? yazarı
Yazar
8.2/10
14 Kişi
79
Okunma
13
Beğeni
3.357
Görüntülenme

Refik Ahmet Sevengil Yorumları ve İncelemeleri

Refik Ahmet Sevengil yorumları ve incelemelerini, Refik Ahmet Sevengil kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Refik Ahmet Sevengil puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
265 syf.
2/10 puan verdi
·
28 saatte okudu
İstanbul Nasıl Eğleniyordu?
İstanbul Nasıl Eğleniyordu?
Refik Ahmet Sevengil
Refik Ahmet Sevengil
Öncelikle yazarın şahsi görüşlerini ve duruşunu bilerek tamamen objektif halde kitabı okumaya karar verdim. Kitapta yalın dil kullanılmış ve açıklayıcı metinlerle doluydu. Özellikle Tiyatro alanında ve geçmiş yaşamda eğlence anlayışına dair (sokak eğlenceleri vs.) epey bilgi dolu sayfalar mevcut. Kullanılan görseller de göz doyuran cinsten. Yalnız, kitapta keskin dil kullanıldığını, bazı kısımlarda objektiflikten çok uzaklaşılmış olduğunu, kişisel görüşün hoş olmayan tabirlerle aktarıldığını düşünüyorum. Dolayısıyla tarihi aydınlanmak açısından kaynak olarak kabul etmiyorum. Eğer objektif gerçeklikten kopmayacaksanız bilgi dolu sayfalar hatrına öneririm. Yazılan inceleme sadece kişisel görüşümdür. Keyifli okumalar..
İstanbul Nasıl Eğleniyordu?
İstanbul Nasıl Eğleniyordu?Refik Ahmet Sevengil · Alfa Yayıncılık · 201436 okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
Her Gün Bir Ediple
Eser çok klişe hazırlanmış aynı kalıpta soru ve cevaplar var. Ancak o dönemin edebiyatçıları yazdıkları ile kıt kanat geçinen meşhurlardır. Ortak ifade olarak "Edebiyat bu ülkede karın doyurmuyor" olmasıdır. Bazı edebiyatçılar kendi eserlerini basit görmesi ve başkasının eserini şaheser olarak nitelemesi taktire şayan bir durum. (daha pişmedim) deyimi kendilerine şiar etmiş insanlar. Günümüzde ki edebiyatçılar ile kıyas yapıldığında bu insanlar kendi alanlarında birer ordunaryos. Ama bizim şimdiki edebiyatçılar karınları doyuyur ancak beyinler çok dolu değil. (sürahinin dibindeki) ile yetiniyorlar. Tabi ki bazı günümüzün güçlü kalemleri istisna.
Her Gün Bir Ediple
Her Gün Bir EdipleRefik Ahmet Sevengil · Timaş Yayınları · 20106 okunma
Reklam
265 syf.
·
Puan vermedi
İstanbul’un eğlence hayatını fetihten ikinci meşrutiyete kadar kronolojik bir sırayla anlatan kitap, ilk kahvenin İstanbul’a nasıl ve ne zaman geldiğinden tütün ve içki yasaklarına, Lale Devri edebi faaliyetlerinden klasik musiki ve tiyatronun gelişimine kadar eğlence hayatına dair önemli ayrıntıları akıcı ve canlı bir üslupla dile getiriliyor. Hem saray ve çevresi hem halkın eğlence biçimi ilginç ayrıntılarıyla eserde yer alıyor. Osmanlının toplumsal yapısı ve kültürel ortamınına merak duyanların okumaktan zevk alacağı bir kitap.
İstanbul Nasıl Eğleniyordu?
İstanbul Nasıl Eğleniyordu?Refik Ahmet Sevengil · Alfa Yayıncılık · 201436 okunma
265 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
“Bizim edebiyatımızda, belli bir çağın arka odalarını, harlı kor parçalarını, görüntüleyen kitapların hemen hemen yok denecek kadar az olduğu söylenebilir. Bunların içinde hiç kuşku yok, Refik Ahmet Sevengil’in İstanbul Nasıl Eğleniyordu (1927) adlı kitabı başı çeker. Sevengil’in kitabı ise neşeli faytondur. Yazar, ilk kalabalıklaşmanın ve eğlence odaklarının Haliç kıyılarında kırıtmaya başladığını açıklamaya girişir. İstanbullulara ilk kahveyi içirttikten sonra da Sultan Süleyman çağındaki ünlü yosmaları, sarhoşların baskınlarına uğrayan kadınlar hamamını anlatır. Bu panoramik gezi sırasında ilk tütünün İstanbul’a ne zaman geldiğinden söz açıldığı gibi, Kâğıthane âlemleri de savsaklanmaz. Bir sürü fırdolayıdan sonra ise kitabın ağırlık noktası meddahlara, ortaoyunculara ve de tiyatroculara kaydırılır ki, bu bölümlerde şeker-şerbet edilenler de bize ilerdeki günlerin Sevengil’ini, 5 ciltlik Türk Tiyatrosu yazarını muştular. İstanbul Nasıl Eğleniyordu’yu bugünkü dile Sami Önal kazandırmıştır. Bunu yaparken de aslına bağlı kalmaya büyük bir dikkat göstermiş, anlatımın akıcılığına ise hiçbir biçimde gölge düşürmemiştir.”
İstanbul Nasıl Eğleniyordu?
İstanbul Nasıl Eğleniyordu?Refik Ahmet Sevengil · Alfa Yayıncılık · 201436 okunma
890 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Muhsin Ertuğrul'un 1918 yılında oynadığı oyun hakkında, Henrık Ibsen'in ölümünün 50. Yılı dolayısıyla yayımlanan 1956 tarihli yazısından bir bölüm: Benim için manen ve maddeten büyük fedakarlık sayılan bu ilk Ibsen temsiline büyük seyirci kütlesi gelmedi; fakat gelenler arasında biri vardı ki bütün dünya seyircilerine bedeldi: Mustafa Kemal... Evet, incelemeye böyle bir alıntı ile başlamak istedim. Dönemin şartlarında dahi bir tiyatro oyunu sergileniyor ve seyircisi ülkeyi kurtarıyor. Refik Ahmet Sevengil çok değerli bir eser bırakmış. Biraz kitaptan bahsedelim. Kitap şu şekilde 10 bölümden oluşuyor. - Eski çağlar - Osmanlı dönemi - Köy oyunları - Operayla ilk ilişkiler - Tanzimat dönemi - İlk Türk sahne sanatçıları - Tuluat tiyatrosu - Saray tiyatrosu - Meşrutiyet dönemi -Cumhuriyet dönemi Tiyatronun çıkış noktasından başlayarak Cumhuriyet dönemine kadar uzanan belgeler, makaleler ve derin araştırmalara dayanarak oluşturulmuş çok kapsamlı bir eser Türk Tiyatrosu Tarihi. Sadece tiyatro ve sanat alanında değil, Osmanlı'nın siyasi ve sosyal durumuna da değinen bilgiler mevcut kitabın içerisinde. Cumhuriyet dönemi bölümü tek bölüm ve kısa kalmış. Nedeni ise Refik Hocamızın bu dönem üstünde çalışırken vefat etmiş olması. Ama eser Türk tiyatrosunu anlamak adına bir başyapıt niteliğinde. Ben okurken çok şey öğrendim. Okumak isteyen için ufak bir inceleme bırakmak istedim. Keyifli okumalar dilerim.
Türk Tiyatrosu Tarihi
Türk Tiyatrosu TarihiRefik Ahmet Sevengil · Alfa Yayıncılık · 20156 okunma