Roy Boyne

8.5/10
8 Kişi
43
Okunma
3
Beğeni
862
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar
Doğum:
12 Aralık 1947
Ölüm:
22 Ekim 2020

Okurlar

3 okur beğendi.
43 okur okudu.
59 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Shakespeare'in hamlet'te dillendirdiği gibi: Dünyada öyle tuhaf şeyler var ki Horatio, Senin felsefenin düşleri bile yanlarında yavan kalır.
Sayfa 68 - BilgeSuKitabı okudu
Reklam
Foucault ve Derrida’da Feminizm ve Ayrım
“Ölçülülüğün eril yapısı, ölçüsüzlüğün etken ilkeye karşıt olduğunu gösterir. Ölçüsüzlüğün esası, etken olmamaktır. Kadın peşinde koşma (şu anda bize) etken bir eylem gibi gelebilir; ancak etken değildir. Bu olgu, kişinin arzularına etken olmayan bir biçimde karşı çıkmanın göstergesidir.”
Sayfa 50 - Sel YayıncılıkKitabı okudu
"(...) Kadın olarak okuma ve yazmanın en etkin ve en başat biçiminde kendimizi eğitmemiz, susturulup bastırıldığımız alanları saptamamıza yarar." (Mary Jacobus, 1981, s.11).
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
78 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 saatte okudu
Foucault ve Derrida'nın feminizm hakkında düşüncelerinden yola çıkarak onların düşüncelerini paylaşan Feminizm ve Ayırım, kullandığı dil ve anlatım tarzından dolayı bu alanda akademik bir bilgisi olmayan insanın zorlanacağı bir kitaptır. Kitabın giriş kısmında cinselliğin kadın ve erkek tarafından algılanması, eski Yunan kültüründeki algılanış tarzı Katolik mezhebini algılayış tarzıyla başlamıştır. Daha sonra kadının toplumsal hayat içindeki konumu Foucault ve Derrida'nın eserlerinden küçük parçalar alınarak açıklanmıştır. Ama kitabın asıl amacı bu kadar feminizmden bahseden iki ismin gerçekten ideolojilerine bağlılığını araştırmaktır.
Foucault ve Derrida'da Feminizm ve Ayırım
Foucault ve Derrida'da Feminizm ve AyırımRoy Boyne · Sel Yayıncılık · 201032 okunma
78 syf.
10/10 puan verdi
ah sel yayıncılık. seni protesto ediyorum öncelikle. umarım bu yoruma bir gün denk gelirsiniz. bizi ayrıntı yayınlarına muhtaç bırakıp gitmeniz hiç hoş değil öncelikle bunu belirteyim. sel yayıncılıktan çıkan hemen her kitap niteliklidir. boş kitap bulamazsınız. kaynakça noktasında da oldukça faydalı işler yapmaktaydılar ancak artık onlar olmadan dönüyor dünya. neyse kitap analizine başlayayım; kitap 1950 yılından günümüze kadar gelen süre içerisinde toplumsal hareketlenmeler neticesinde değişen toplumsal algı ve parametreleri yeniden işleyerek Foucault'nun kadınların özgürleşme ve eşitlik mücadelesini nasıl gördüğünü inceler. -ki Foucault bu noktada oldukça önemli bir isim. Derrida ise dilin kelimelerin içinden ortaya çıkan bilinç karşısında kadının mücadelesini işler. yapısalcılık sonrası dönemde (buna post-yapısalcı dönem de diyebiliriz) kadın ''üretilmiş'' bir özgürleştirme modeli ile yeni nesil köle olarak yeniden yorumlanmıştır. Foucault ve Derrida da öncelikle bunu teşhir eder. kimi feminnist teorisyenler post-yapısalcılığın tuzağına düşerek kadının özgürleşmesini postyapısalcı teorilere ilişkilendirseler de postyapısalcı teorinin kültürel relativizme düşme, retoriğin ötesinde eylem üretememe noktasına savrulma gibi çıkmazlarının olduğunu derin bir analizle ortaya koymaktadırlar. Foucault yine insan ötesi analizlerde bulunmuş. akademik dili iyi olan herkese tavsiye ederim.
Foucault ve Derrida'da Feminizm ve Ayırım
Foucault ve Derrida'da Feminizm ve AyırımRoy Boyne · Sel Yayıncılık · 201032 okunma
78 syf.
·
Puan vermedi
İleri Seviye
Feminizm alanında okuma yapan okurlar için biraz ileri seviye olduğunu düşünüyorum. Fakat eser Fransız Feminist kuramı etkiliyor olması açısından büyük öneme sahip. Feminizmi dil ve söylem bağlamında inceleyen okurlar için önemli olabilir. Eril dünyayı sorgulamalı ne de olsa :)
Foucault ve Derrida'da Feminizm ve Ayırım
Foucault ve Derrida'da Feminizm ve AyırımRoy Boyne · Sel Yayıncılık · 201032 okunma
Resim