Sabit Kemal Bayıldıran

Sabit Kemal BayıldıranGünümüz Şiiri Üzerine Yazılar yazarı
Yazar
4.6/10
5 Kişi
4
Okunma
1
Beğeni
1.228
Görüntülenme

Hakkında

İlk ve orta öğrenimini adana'da tamamladı. istanbul çapa eğitim enstitüsü edebiyat bölümü'nden mezun. türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı. birçok namuslu yurtsever gibi o da 12 eylül karanlığında ünlü 1402 sayılı sıkıyönetim kanunu'yla- 12 eylülcülerin yüzüne tükürmeyi gerektirecek binlerce örnekten biri olarak- meslekten ihraç edildi. o yıllarda birçok devrimci demokrat insanın yaptığı/ yapabileceği işi, pazarlamacılığı 12 yıl sürdürdükten sonra emekli oldu. bir özel okulda öğretmenliğe döndü. beraberinde yazmaya da. "yordam, varlık, soyut, birikim, türk dili, türkiye yazıları" gibi yayın organlarında şiir üzerine yazılar yazdı, şiir çözümlemeleri yaptı. yazıya döndükten sonra, "evrensel kültür, yeni biçem, düşlem, varlık" dergilerinde şiir çözümlemelerini sürdürdü.
Unvan:
Edebiyatçı
Doğum:
Adana, 1944

Okurlar

1 okur beğendi.
4 okur okudu.
5 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Osmanlı egemen sınıf şairlerini 'müşteri'leri İse çok değişik bir konumdadırlar: sömüren, düzenden memnun, her şeyin olduğu gibi sürüp gitmesini isteyen bir sınıf. Bu sınıfın hazır duyarlığına seslenecek şairin şiiri de tarihsel olarak çerçevelenmiş demektir.
Sayfa 41 - Can Yayınları - 1.Basım 2004Kitabı okudu
Nâzım, bir şair olarak, Türk ve dünya şiirini sürekli inceler. Bu araştırmalardan yeni nitelikler oluşturur. Tebahur Suresi' nde olduğu gibi, gerekirse Tevrat'ın anlatımından yeni nitelikler oluşturur. Halk türkülerinden dizeler alır şiirine. Ama onları yinelemez. O, yarının duyarlığını -birikiminden bağını koparmadan- oluşturmuştur. Nâzım'ı yarınlara taşıyan yönü de bu bilimsel tavırdır. Yazko Edebiyat, Temmuz 1983, S. 33
Sayfa 53 - Can Yayınları - 1. Basım 2004Kitabı okudu
Reklam
Kültürel Şiir...
Şiiri okumak için bütün bunlar da yetmiyor . Şiirin içinde oluştuğu kültürü bilmemiz, hatta duyumsamamız gerekiyor. Sanırım en zoru da bu. Hangi okur, ne kadar çırpınırsa çırpınsın, kendi kültürel ortamından çıkıp başka bir kültürel ortama tam anlamıyla geçemez. İşin en büyük engeli, yeni bir kültürün, kendinden önceki kültürü olumsuzlaştırmasıdır. Bu da okuru, bir önceki kültürü algılaması yönünden çok etkiler.
Sayfa 21 - Can Yayınları - 1.Basım 2004Kitabı okudu
Şiirin Özgeçmişi
Baba adı: İnsan. Ana adı: Sevda. Doğum yeri ve tarihi bilinmiyor. Ama mağara ya da kırda doğmuş olabilir. Emeklemeden koşmaya başladığı biliniyor. Bu yetenek, onu dünyanın en hızlı dolaşan gezgini yapmıştır. Gelmediği, görmediği, girmediği yer yoktur.
Sayfa 14 - Can YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
229 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Özellikle şiir yazıyorum diyen kesim - ki içinde ben de varım - rehber kitabı olarak yanında olması gereken kitaplardan... Türk edebiyatının inci şairlerini araştırma ve yorumları sonrası satır satır karşılaştırmalar yapılmış ve Türk şiirini tanıtma yolunsa önemli bir kaynak eser haline gelmiştir... Kitabın bakış açısı çok, cimri bir kitap değil çok yerden kaynaklar almış ve yazdırmış kendisini... Okuyun, okuyun efendim...
Günümüz Şiiri Üzerine Yazılar
Günümüz Şiiri Üzerine YazılarSabit Kemal Bayıldıran · Can Yayınları · 20042 okunma