Saime Tuğrul

Saime TuğrulEbedi Kutsal Ezeli Kurban yazarı
Yazar
9.0/10
8 Kişi
25
Okunma
1
Beğeni
1.494
Gösterim

Saime Tuğrul Kimdir?

ODTÜ İdari Bilimler Fakültesi'nden 1976'da mezun oldu. 1985'te Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), Universite de Paris X'da doktorasını tamamladı. Gazetecilik ve yayıncılık yaptı. Halen Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Bölümü'nde ve Işık Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi'nde dersler veriyor.
Unvan:
Türk yazar, akademisyen

Okurlar

1 okur beğendi.
25 okur okudu.
2 okur okuyor.
44 okur okuyacak.

Saime Tuğrul Sözleri ve Alıntıları

Tümünü gör
türkiye cumhuriyeti ve hatta osmanlı topraklarında yaşayan azınlıkların direnişleri “ihanet, bölücü faaliyet, isyan” olarak nitelendirilirken, başka ülkelerde yaşayan türk azınlıkların baş kaldırma eylemleri, “zalimlere karşı direniş, haksızlıklara karşı mücadele” terimleriyle açıklanır. olumsuzluk çağrıştırabilecek her türlü tarihsel olay resmi tarih ve kolektif bellek içinde, ya tamamen silinir, ya da ulusal tarih-mit anlatısının içine olumlama biçiminde girer.
Sayfa 198 - dipnot
anılar aktarılırken grup için önemli olanlar tutulur. grubun birliğini tehdit edici unsurlar elimine edilir. böylece, başladığı zamandan farklı bir biçimde, her seferinde yeniden üretilir. toplumsal bellek yeniden inşa edilir; geçmiş olduğu gibi değil olması gerektiği gibi kurulur.
Sayfa 190 - dipnot
latin kökenli dillerde, tarih, “history-histoire” kelimesinin kökeni antik yunancadan gelir. “istorien” gören, bilen, “istorie” ise, bilmeye çalışmak, araştırmak, anket yapmak anlamların yanı sıra anlatı, hikaye anlamını da içerir. bu bağlamda, tarih bir anlatıdır; bu anlatı doğru ya da yanlış, gerçek ya da hayali bir olay etrafında kurgulanır (nitekim ingilizcedeki “story-history” ayrımı diğer latin dillerinde yoktur. ( le goff, 1988: 180)
Sayfa 192 - dipnot
Dünyada varolan her şeyin bir anlamı, dili vardır, çünkü dünya ve içindeki her şey Tanrı'nın sözünden oluşmuştur. Yaratılan her şeyde Tanrı'nın sözü bulunur, önemli olan bu sözü duyabilmek, anlayabilmektir.
son yıllarda, kürt toplumunda da 1915 ermeni kıyımında oynadıkları role ilişkin daha eleştirel bir bakış yaygınlaşmaya başlar. ermenilere karşı uygulanan şiddet olaylarında kürtlerin sorumluluğuna ilişkin çalışmalar başlar. kürt resmi söyleminde, İttihatçıların, kürtleri kullandığı söylemini çürütecek araş tırmalarda, kürtler'in bir kısmının da ermeni tehciri ve katliamında bizzat rol aldıkları ortaya çıkar. yapılan bir sözlü tarih çalışmasında birçok kişinin bahsettiği "bejik" (kürtçe milis demek) isimli paramiliter güçlerden söz edilir. kırk beş yaş üstü savaşa alınmamış sıradan bireylerin katıldığı bir örgütlenmenin esas görevinin bir şekilde kaçıp saklanan ermenileri bulup öldürmektir. devlete bağlı çalıştıkları da anlaşılan bejikler'in bu 'av'ın karşılığında maddi kazanç elde etmeleri, bugünkü hafızayı da rahatsız eder. kolektif kürt hafızasında, bejiklerin kötülükle eşdeğer olarak anılırlar. (yıldız,2016)
Sayfa 207 - dipnot

Saime Tuğrul İletileri

Tümünü gör
Henüz kayıt yok

Saime Tuğrul Yorum ve İncelemeleri

Tümünü gör
207 syf.
·
Puan vermedi
Şöyle kitaplar yazın işte ya! Yazın, çevirin ve okuyalım. O kadar güzel bir düzende işlenmiş ki konular, herhangi bir genel başlığa ihtiyaç olmadan da bu tür kitapların yazılacağını görüyoruz. Kutsalın (sacer) ve Kurbanın "Ve Tanrı ışık olsun dedi." cümlesinden, yani tektanrıcılığa henüz geçmeden çok önce mitlerde, efsanelerde ya da ilkel kabile yaşamlarında da var olduğunu, bunların kullanış biçimlerinin günümüz ulus, modern devletlerine kadar tektanrılı dinlerle beraber yok olup yerine yenisi geçirilmeden, değişime uğrayarak geldiğini çok şaşırtıcı bilgilerle anlatıyor yazar. Adem ile Havva'nın burunlarına üflenen nefesle beraber yeryüzüne düşüp ilk cinayetin işlenmesi, insanların çoğalması, dillerin bozulması, toplulukların kurulması, devletlerin ortaya çıkışı, devrimlerin, savaşların olması vb. sırasında neyin kutsal edildiği, neyin kurban edilmesi gerektiği ve kurbanın insandan evcil hayvana, evcil hayvandan şehadete kadar değişimi inceleniyor. Kutsal olan ayrıca kurban da edilebiliniyor. Evet Tanrı da kutsallığından kurbanlığa geçişi yaşıyor. Bunların yanı sıra kadın erkek egemenliğinin dönüşümü ve tektanrılı dinlerin çoktanrılı dinlerle bağlantısı üzerinde de duruluyor. Özellikle erkek egemen sisteme geçişte hem edebiyattan hem tarihten hem mitten yararlanılırken ilginç ortak noktalar sergileniyor.
Ebedi Kutsal Ezeli Kurban
Ebedi Kutsal Ezeli KurbanSaime Tuğrul · İletişim Yayınevi · 200922 okunma
207 syf.
9/10 puan verdi
Araştırma ve inceleme kitabı alanında,sosyoloji öğrencisiyken,polisiye kitapları ve dizileri izlerken uzmanlaşmış bilgilerle izlemek kadar daha güzel bir duygu yok
Ebedi Kutsal Ezeli Kurban
Ebedi Kutsal Ezeli KurbanSaime Tuğrul · İletişim Yayınevi · 200922 okunma