Seyfi Öngider

Seyfi ÖngiderMilliyetçilik Faşizm ve MHP yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
8.5/10
2 Kişi
14
Okunma
2
Beğeni
2.088
Görüntülenme

Hakkında

1954 yılında Çorlu’da doğan Seyfi Öngider, Darüşşafaka Lisesi’ni bitirdikten sonra 1973 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. 70’li yılların yoğun siyasi ortamında sosyalist görüşleri benimseyen ve önce fakültenin öğrenci derneği olarak kurulan İKTİSAT-DER’de faaliyet yürüten Öngider, bu arada 1976 yılında kurulan Çorlu Kültür ve Dayanışma Derneği’nin (ÇKDD) de başkanlığını üstlendi. 1978 yılında ise İstanbul’da yeniden kurulanDevrimci Öğrenciler Birliği’nin (DÖB) ilk başkanı oldu. 1978 sonrasında haftalık Kurtuluş gazetesi ve Kurtuluş Sosyalist Dergi’de siyasi çalışmalarını sürdüren Seyfi Öngider 12 Eylül askeri darbesinden sonra tutuklandı ve üç buçuk yıl hapiste kalırken 11 yıl hapis cezasına mahkûm oldu. 1987’den sonra Dünyadan YANSIMA Çeviri Kitap Dizisi’nin editörlüğünü yapan Öngider bir süre Özgür Gündem gazetesinde çalıştı ve eğitim emekçilerinin yeni kurulan sendikası EĞİT-SEN’in de danışmanlığını yaptı. Yeni Öncü dergisi ve İşçi Dünyası gazetesi yayın kurullarında görev alan ve 1995’ten itibaren haftalık haber dergisi SÖZ’ün yayın koordinatörlüğünü üstlenen Öngider 1998 sonrasında da yine haftalık V- Özgürlük gazetesinin yayın kurulunda görev aldı. Birleşik Sosyalist Parti (BSP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) gibi partilerin kuruluş çalışmalarında yer alan, Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulunan Seyfi Öngider SDP’den 2007 yılında istifa ettikten sonra herhangi bir siyasi partiye üye olmadı. Öngider 2000 yılından beri Aykırı Yayınları’nın, 2007 yılından itibaren de Hitkitap Yayınları’nın editörlüğünü yürütüyor.
Unvan:
Türk yazar
Doğum:
Çorlu, Tekirdağ, 1954

Okurlar

2 okur beğendi.
14 okur okudu.
7 okur okuyacak.
Reklam
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Binaenaleyh, idol alınacak faşistsin Demirel:)
"Başarısız olsaydım, tarih yanlış olurdu!" Bu hırs ve iddia olmadan Demirel gibi bir kariyer yapılamaz.
"Demirel öldü diyorlar, hayır... Bu söylediklerime inanmasam işte o zaman ölürüm. Geleceğim, kaç yıl geçerse geçsin, geleceğim. Yaşayan görecektir." Süleyman Demirel
Çankaya'nın Bütün Adamları
Çankaya'nın Bütün Adamları
30’lu yaşlarımın ortasında iken, sadece kendi dönemimde yaşayan Cumhurbaşkanlarını ekranda, gazetede gördüğüm kadarıyla yorumladığımı fark ettiğim kitaptır.. İsimlerini bile sırasıyla bilmediğim, dönemin olayları açısından kişinin karakterlerini bilmenin ne kadar da önemli olduğunu anlamamı sağlayan.. Oysa şimdi bu kitabı bitirdikten sonra öğrenme yolculuğu daha da keyifli ve dolu olarak devam edecek.. Yer yer, objektif bulmadığım yorumları, yazarı biraz araştırmaya itti beni. Bazı fikirlerinden haz etmedim ve yer yer güvenmediğim konularda bir takım araştırmalar yaparak okumaya devam ettim bu kitabı. Benim için bir başlangıç olabilirdi yalnızca. Tamamen güveneceğim ve bununla yetineceğim bir bilgi yumağı ile dolu değildi. Ama güzel bir başlangıç yaptım ve öğrenmenin keyfiyle kahvemi elime alıp okudum da okudum.. Arada bir yerde şunu da yazdım bir köşeye; “Bu dünyada beni en çok mutlu eden şeylerden biri "yeni bir şeyler öğrenmek".. Okumak, araştırmak lazım.. Bugün okudum bir yerde; yarim saatlik okumanın Çözemeyeceği derdim olmadı diye başlıyordu bir yazı.. İnsan ne kadar sığ şeyleri kafasına taktığını düşünüyor bu zamanlarda..” Olayları değerlendirirken, dünyada olup biteni, kişilerin karakterlerini de birlikte değerlendirmek gerektiğini bir kez daha anladım. 2017 Şubat..
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok