Taner Baytok

Taner BaytokBir Asker Bir Diplomat yazarı
Yazar
7.0/10
1 Kişi
16
Okunma
2
Beğeni
1.155
Görüntülenme

Taner Baytok

16 okunma, 2 beğeni - Taner Baytok kitapları, eserleri, Taner Baytok kimdir, öz geçmişi, Taner Baytok nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Taner Baytok sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Taner Baytok, (d. 1936, Manisa), Türk diplomat. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra London School of Economics'ten yüksek lisans derecesi aldı. 1960'ta girdiği Dışişleri Bakanlığı'nda NATO Dairesi başkanlığı, Stratejik Araştırmalar ve Silahsızlanma genel müdürlüğü, Siyaset Planlama ve Araştırma genel müdürlüğü, Avrupa Birliği genel müdürlüğü, Abu Dabi, Kopenhag, Dublin ve Bern büyükelçiliği gibi önemli görevlerde bulundu. 1998-2001 arasında Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu üyesi olan Baytok, 1988'den başlayarak çeşitli üniversitelerde dış politika ve strateji alanlarında ders de verdi.
Unvan:
Türk Diplomat
Doğum:
Manisa, 1936

Okurlar

2 okur beğendi.
16 okur okudu.
1 okur okuyor.
18 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
ordudan atılanlar dahil şûradaki bütün kararlar Başbakan Erbakan'ın da el kaldırmasıyla, oybirliğiyle alınmış oldu.
Sayfa 247
genelkurmay'ın ışık yakma taktiği
Erbakan, “Seçime gidilsin' diyerek koltuğunu Çiller'e devretmek üzere görevi bırakır. Demirel de hükümeti kurmak görevini Çiller'e değil, Mesut Yılmaz'a verir, hükümeti o kurar. Bu taktiğin başarıyla sonuçlanabilmesi için Genelkurmay ve Kuvvet Komutanlıkları karargâhlarında daha çok ışık yakalım ve konuşmalarımızın dozunu daha da artıralım” dedim.
Sayfa 257
Reklam
Cehalet insanı korkak yapıyor ve bu yüzden müzakereden kaçıyoruz.
MGK, 28 Şubat kararları için malum çevrelerin tenkidine uğramaktadır. İşlerine engel olduğu için, MGK'ya sempati beslemeleri zaten beklenemez. Ama bu kararlarda Başbakan'ın, başbakan yardımcısının, bakanların hepsinin imzası var. Bunlardan bir tanesi dahi muhalefet şerhi koymamış, ancak sonradan işgal ettikleri mevkilerin ciddiyetiyle bağdaşmayacak şekilde, “Bize askerler baskı yaptı” diye kendilerini kamuoyları ve partizanları karşısında dahi küçük düşüren bir yönteme başvurmuştur.
Sayfa 270
Ordudan atılan subay ve astsubaylar Ertesi günkü şûra toplantısının gündem maddelerinden birisi, ordudan atılacak subay ve astsubaylarla ilgiliydi. Refahyol iktidarından önceki şûra toplantılarında da bu yolda kararlar alınmıştı. Bazı Silahlı Kuvvetler mensuplarının atılmaları kaçınılmaz oluyordu. Bu atılanlar, askerî hiyerarşiyi reddedip dinî yapılanmaya itibar eden, komutanlardan emir almayacaklarını, onların emirlerine uymayacaklarını açıkça söylemekten çekinmeyen, tarikat toplantılarını askerî görevlerinin önüne geçiren kimselerdi. Bunlar atılmadan evvel, senelerce takip edilmekte, dosyaları dikkatle incelenmekte ve bir yanlışlığa veya haksızlığa sebebiyet vermemek için azamî dikkat gösterilmekteydi. Ordudan atılan bu kimselere, Refah Partisi kol kanat geriyor, Refahlı belediye başkanları da iş veriyordu. Refah Partililer halk arasında, ordudan, namaz kıldıkları, eşleri türban bağladığı için atıldıkları propagandasını yayıyordu. Şimdi, şûra toplantısına bu havayla gelmiş bir başbakan vardı. Başbakan şûranın da başkanı. 70-80 kişinin atılması öneriliyor. Şûradan atılma kararı çıkarsa, tenkit ettiği şeye kendisi imza atmış olacak. Bunun bilinci içinde, yüzünü kurtaracak bir formül arıyor. “Bunları iyi inceliyor musunuz?" falan diyor. Genelkurmay başkanı bu sualleri genel ifadelerle cevapladı. Atılma nedenlerini ve gerekçelerini ortaya koydu. Ben de, irtica tehlikesiyle ilgili bir değerlendirme yaptım.
Sayfa 245
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok