Thomas Piketty

Thomas PikettyYirmi Birinci Yüzyılda Kapital yazarı
Yazar
7.9/10
42 Kişi
342
Okunma
26
Beğeni
3.412
Görüntülenme

Hakkında

1971 doğumlu Fransız iktisatçı ve Paris School Of Economics'de akademisyen. Capital in the twenty-First Century adlı eseriyle tam anlamıyla patlama yapmış ve dünya çapında haklı bir şöhrete kavuşmuştur. Ülkesi Fransa'da Paris School Of Economics'ye yakın olan ve daha önce fransız cumhurbaşkanı François Hollande'ın eski eşi ve solun önemli siyasetçilerinden Segolene Royal'e de danışmanlık yapan Piketty'nin makaleleri zaman zaman Liberation ve Le monde'da da yayınlanıyor.
Unvan:
Ekonomist
Doğum:
Fransa, 1971

Okurlar

26 okur beğendi.
342 okur okudu.
39 okur okuyor.
366 okur okuyacak.
17 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sağcı liberal taraf bize der ki yalnızca piyasa güçleri, bireysel girişim ve üretkenlik artışı uzun vadede gelirleri ve yaşam koşullarını, özellikle de daha kötü durumda olanlarınkini, gerçekten iyileştirmeye imkan tanıyacaktır. Geleneksel solcu taraf ise bize der ki yalnızca toplumsal ve siyasal mücadele, en yoksul kesimlerin kapitalist sistemin ürettiği sefaletini azaltmaya imkan tanıyacaktır.
Sayfa 9 - Epsilon Yayınevi, çev. Cihan ÖzpınarKitabı okudu
20 yy ortalarında dünyada servet eşitsizliğinin azalmasının temel nedeni savaşlar nedeniyle servet kaynaklı gelirlerde meydana gelen azalmadır.
Reklam
Ekonomi, politikanın kalbidir; demokrasi nasıl devredilemiyorsa, bu konudaki sorumluluk da devredilemez.
Bugün sermayenin yol açtığı eşitsizlik, uluslararası olmaktan ziyade ulusal bir sorundur sermayenin mülkiyetindeki eşitsizlik, bir ülkeyi diğerine düşürmekter ziyade, her ülkenin kendi içinde zenginler ve yoksulları karşı karş getirmektedir.
Sayfa 48 - İş Kültür
Eşitsizlik ekonomik ya da teknolojik değildir: İdeolojik ve politiktir.
"Her toplum eşitsizliklerini meşrulaştırmak zorundadır: Buna gerekçeler bulmak gerekir, yoksa bütün politik ve sosyal yapı çökme tehdidiyle karşı karşıya kalır. Her devir, böylece eşitsizliği var olduğu gibi ya da var olması gerektiği gibi meşrulaştırma ve bütünü yapılandırmayı mümkün kılan ekonomik, sosyal ve politik kuralları tarif etme amacını güden, birtakım karşıt söylemler ve ideolojiler üretmiştir. Hem düşünsel, hem kurumsal, hem de politik olan bu karşıtlıktan genellikle, eşitsizlik rejimlerinin yaslandığı bir ya da birçok egemen anlatı doğar."
Thomas Piketty
Thomas Piketty
Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital
Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital
kitabının yazarı
Thomas Piketty
Thomas Piketty
bu eserinde; azman gelir ve servetlerin ideolojik olarak da meşrulaştırılması bâbında “plütokratik aşırıcılık”tan söz ediyor. 
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
176 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Thomas Piketty'nin yeni çıkan "Kapital ve İdeoloji" kitabını okumadan önce geriye dönük bir hatırlama amaçlı okuma yapmak istedim. Bu kitap 1997 yılında yazılmasına rağmen şöyle bir önemi var. 25 yıl önce Avrupa'daki gelir adaletsizliği ve ücretler ile sermaye geliri arasındaki uçurumun ne denli açılmaya başlayacağını
Eşitsizlikler Ekonomisi
Eşitsizlikler EkonomisiThomas Piketty · Epsilon Yayınevi · 016 okunma
763 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Biraz atlaya zıplaya okudum diyebilirim. Yazar sermayenin dağılımını, ülkelere göre, zamana göre veriyor. Detaylı inceliyor, anlatıyor. Neymiş ne olmuş. Savaşlardan sonra hep düzen değişmiş sermaye orta sınıfa geçmiş. Zamanla zenginlerin daha zengin olduklarını, sermaye payının arttığını anlatıyor. Zengin insanlar daha fazla risk alabilir ve paralarını yönetmek için profesyonel finansçılar tutabilir diyor. HAlkın dönem dönem hiç sermayesi olmayan kesimlerini ülkelere, dönemlere göre belirtiyor. Sermaye eşitsizliğini çok vurguluyor. Bir de esas kapital vergi cenneti adalarda duruyor. Dağilimi bozuyor. En sonda da sermayeden vergi alınmasına dair bir hayali var. Ancak bunu ülkeler yaparsa başarılı olmayabilir diyor. Küresel yapılmalı. ülkeler bu para ile hazine borçlarını ödeyebilirler diyor. Ekonomiyi anlamak isteyenlerin kütüphanesinde güçlü bir referans kitap olarak bulunabilir. İlgi duymayanlar için çok sıkıcı bulabilir. Zira çok uzun bir kitap.
Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital
Yirmi Birinci Yüzyılda KapitalThomas Piketty · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2014309 okunma
763 syf.
·
Puan vermedi
Aklımda kalanlar...
Özel sermayenin (kâr, kâr payı, faiz, kira, vb.) getiri oranının, gelirler ve üretimdeki artış (ekonomik büyüme) oranından sürekli daha büyük olması (r > g) istikrarı bozar ve eşitsizliği artırır. Bunun meydana gelmesinin sebebi, ekonomide tam rekabet koşullarının mevcut olmaması değildir. İstikrarsızlığın ve eşitsizliğin kalıcı olmasını önleyecek doğal ve kendiliğinden harekete geçen bir mekanizma yoktur. Siyaset belirleyicidir. Bilgi, beceri ve eğitimin toplumda yaygınlaşması, gelir eşitsizliğini -ulusal ve uluslararası ölçekte- azaltabilecek başlıca unsurdur. Teknolojik akılcılık, ekonomik akılcılığı da beraberinde getirebilir. Fakat ters yöndeki eğilimler bu sürece engel olabilirler. 20. Yüzyılın önemli bir bölümünde gelir eşitsizliğinin önceki yüzyıla göre daha az olmasının nedeni iki dünya savaşı ve bunların etkisiyle uygulanan kamu politikalarıdır. 20. Yüzyılın sonları ile 21. yüzyılın başlarında ise, eşitsizlik yeniden 19. yüzyıldaki kadar artmış olup daha da kötüye gidebilir. 21. Yüzyıl, eşitsizliğin nedenlerinde miras'ın ağırlığının artmasına sahne olmaktadır. Miras, bu yüzyılda, nesillerin kaynaklarının üçte biri, hatta onda dördü kadarını teşkil edebilir. Rant, demokrasinin düşmanıdır. Ve artık küçük küçük, ama çok sayıda rant ile karşı karşıyayız. Serbest rekabete engel olmayacak, iyi tasarlanmış bir vergi sistemi eşitsizliği azaltabilir. Fakat tek ülkede yapılacak iş değil. Uluslararası birlikler kurmak lazım bunun için.
Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital
Yirmi Birinci Yüzyılda KapitalThomas Piketty · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2014309 okunma
Resim