Thomas de Quincey

Thomas de QuinceyGüzel Sanatların Bir Dalı Olarak Cinayet yazarı
Yazar
7.3/10
183 Kişi
637
Okunma
32
Beğeni
3.869
Görüntülenme

Hakkında

Edgar Allan Poe'dan Charles Baudelaire'e, Aldous Huxley'den William Burroughs'a pek çok yazar ve şairi etkileyen Thomas de Quincey, bir kumaş tüccarının ikinci çocuğu olarak 1785'te Manchester'da dünyaya geldi. Bath, Winkfield ve Manchester'da eğitim gördü, ancak son okuduğu okuldan kaçarak Galler ve Londra'da sokaklarda beş parasız bir hayat sürdü. Bu dönemde yaşadıkları daha sonra İtiraflar'ında da yer alacaktı. 1804'te ailesiyle barışarak Oxford'daki Worcester Koleji'ne girdi, ancak dört yıl sonra mezun olmadan ayrıldı. Lyrical Ballads'ın hayranı olan De Quincey, Wordsworth ve Coleridge'le tanışmasının ardından onlarla dostluk kurarak aralıklı olarak şairlerin yaşadığı Lake District'teki Grasmere'de yaşadı. 1817'de bir çiftlik sahibinin kızı olan Margaret Simpson'la evlendi. Bu dönemde, henüz kolejde okurken ağrı kesici olarak kullanmaya başladığı afyona bağımlı hale gelmişti. De Quincey, 1821'de Bir İngiliz Afyon Tiryakisinin İtirafları'nın (Confessions of an English Opium Eater) London Magazine'de yayımlanması ve bir yıl sonra da kitabının basılmasıyla adını duyurdu. Kitap, yazarın kişisel afyon bağımlılığı dönemi yaşantısından örnekler sunan şaşırtıcı ve gündem yaratan bir yapıt olarak, bir dehanın aşırı uyuşturucu kullanımı sonucunda beynini nasıl tahrip ettiğini ortaya koyuyordu. Bu yapıtın dışında, felsefeden tarihe, ekonomiden siyasete dek pek çok konuda makaleler ve araştırma yazıları yayımladı. Sonradan yayımlanan çalışmalarının çoğu Blackwood's gibi dergilerde yayımlandı. Bunlardan en önemlileri, 1927'de yayımlanan Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Cinayet (On Murder Considered as One of the Fine Arts) ve İtiraflar'ın devamı olan Suspiria de Profindis'ti (1945). 1834-40 yılları arasında Tait's Magazine'de yayımladığı anılarıyla Wordsworth ve diğer Lake District şairlerini çokça kızdırdı. Karısının 1837'deki ölümünün ardından afyona artan bağımlılığının etkisiyle gittikçe daha aykırı ve yalnız bir yaşam sürmeye başladı. De Quincey, 1859'da Edinburgh'da yaşama veda etti.
Tam adı:
Thomas Penson De Quincey
Unvan:
İngiliz deneme yazarı
Doğum:
Manchester, Birleşik Krallık, 15 Ağustos 1785
Ölüm:
Edinburgh, Birleşik Krallık, 8 Aralık 1859

Okurlar

32 okur beğendi.
637 okur okudu.
9 okur okuyor.
400 okur okuyacak.
18 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kitaplar, komşularımdan daha zengin olduğum yegâne mülkiyet türünü teşkil eder.
Şu hayatta kahkahaya ve gözyaşına vesile olan durumlar öyle iç içe geçmiş, öyle bir arada örülmüştür ki..
Sayfa 14
Reklam
Bununla birlikte, her sevinç, hatta vecit halindeki sevinç –yeryüzünün üzücü yasası böyledir– bazılarına, elem ya da elem korkusu getirebilir beraberinde.
Sayfa 35 - Yapı Kredi Yayınları, 3. BaskıKitabı okudu
..kitaplar komşularımdan daha zengin olduğum yegâne mülkiyet türünü teşkil ediyor.
Sayfa 89
Ekim /2019
Sınırları zorlama zamanı .. 1 )
Hitler'in Psikopatolojisi
Hitler'in Psikopatolojisi
Walter C Langer 2 )
Linz Yahudisi
Linz Yahudisi
Kimberley Cornish 3 )
İslam ve Naziler
İslam ve Naziler
David Motadel 4 )
Don Quijote (2 Cilt Takım)
Don Quijote (2 Cilt Takım)
(etkinlik )
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
148 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Referans noktamız olan bu site içerisinde sadece 52 kişinin okumuş olduğu (bu kitap burada neden ilgi çekmedi bilemiyorum, gerçi zaten 2008’den beri ülkemizde ancak 3 baskı yapabilmiş; bu bilgiye göre klasik eserlerin popülerliğe kurban edildiğine dair çıkarsama yapabiliriz her neyse klasik eserlerin popülerliğe kurban gitmemesi dileğiyle
Bir İngiliz Afyon Tiryakisinin İtirafları
Bir İngiliz Afyon Tiryakisinin İtiraflarıThomas de Quincey · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018170 okunma
110 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Cinayet ve bunun güzellemesi ne kadar tezat değil mi? Belki de kitabın ilgi çekici olma nedeni isminden de geliyor. Güzel sanatlar diyince aklımıza şiir, resim gibi daha ruha hitap eden şeylerin gelmesi muhtemel. Cinayet ise ruhu parçalayan bir hezeyan. Öncelikle kitap tamamen felsefik bir doktrin şeklinde kendini okutuyor. Kovuktaki Kurbağa ve kurbağa güzellemeleri de o kadar çok geçti ki. :)) Kitabı çekilir kıldı. Alay, ironi, atıf vs. John Milton, Habil ve Kabil, Canterbury Hikayeleri ve tabi ki Kant. Üç bölüm var. Giriş kısmını daha çok beğendim. Sondeyişi biraz gereksiz buldum. Yazıldığı dönemi ve etkilediği kesimi, filmleri, kitapları ve düşünürleri düşününce 'Vay ben bunu da beğenmedim." diyemiyorum. Keşke devam kitabı niteliğindeki Suspiria da çıksa.
Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Cinayet
Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak CinayetThomas de Quincey · Ayraç Yayınları · 1998226 okunma
72 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Tadımlık çok güzel bir kitap. Felsefe öğretmeni olarak özellikle çok sevdim. Kant'ın ölmeden önceki son günlerini öykü tadında sade, yalın, duru bir dille yazmış yazar. Sevdiğim filozoflardan olan kantın bilmediğim çok özellikleri varmış. 1 saatte bitecek bir kitap.
Immanuel Kant’ın Son Günleri
Immanuel Kant’ın Son GünleriThomas de Quincey · Ketebe Yayınları · 2020115 okunma
Resim