Torî

TorîYezidilik ve Yezidiler yazarı
Yazar
6.3/10
2 Kişi
49
Okunma
5
Beğeni
2.233
Görüntülenme

Torî

49 okunma, 5 beğeni - Torî kitapları, eserleri, Torî kimdir, öz geçmişi, Torî nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Torî sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Gerçek adı Mehmet kemal Işık olan Tori 1931 yılında Mardin’in Midyat ilçesinde doğdu. Köy Enstitüsünün son mezunlarındandır. Uzun yıllar öğretmenlik yaptı. 12 Eylül’den sonra yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. 1983 yılında Belçika’ya yerleşti. 1991 yılında geri dönüş yaparak İstanbul’da yaşamaya başladı.rnrnDaha çok dil, edebiyat ve tarih araştırmaları üzerine yazan Tori’nin ilk kitabı 1985 yılında Kürtçe yayınlandı. Tori, yaşamının son anına kadar üretti. Hastalığının son kertesinde bile üretmekten vazgeçmedi. Beyinde ur tespit edildiği sürede bile üretimden vazgeçmedi. Neredeyse ölümünden önceki son iki ay hariç, hep kalemi elinde, araştırmalarını yayına hazırlıyordu. 1985 yılında ilk olarak kısa öyküleri Kürtçe kaleme alan Tori’nin şimdiye kadar birçoğu tarih ve dil üzerine yazılan inceleme ve araştırma türünde olmak üzere toplam 27 kitabı yayımlanmış. Tori’nin şu anda basıma hazır 5’i Kürtçe 7 kitabı daha vardır. Tori’nin araştırmaları kitaplarının yanı sıra çokça gazete ve dergide de yayınlandı, Newroz, Rewşen, Deng, Zend gibi dergilerde yazıları yayımlanan Tori’nin makaleleri Azadi, Fıratta Yaşam, Dengê Azadi, Ronahi gibi gazetelerde de yayınlandı.rnrnEvli ve biri erkek 3 çocuk babası olan Torî, 18.10.2010 günü sabaha karşı saat 04.00 sıralarında İstanbul’da Merter Vatan Hastanesinde hayata gözlerini yumdu.
Tam adı:
Mehmet Kemal Işık
Unvan:
Yazar
Doğum:
Mardin, 1931
Ölüm:
İstanbul, 18 Ekim 2010

Okurlar

5 okur beğendi.
49 okur okudu.
54 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Dinya li ser dan û standinê hatiye avakirin..
Ma heta kengî ev şepirzetî, ev belengazî..
Reklam
Ezidiler, hiçbir zaman güneşe tapmazlar, sadece ona saygı gösterirler.
Sayfa 79
Zerdüşt'ün öğretisi, yalan ve aldatma üstüne kurulmuş olan mevcut dinlere karşı gelmektedir.
Sayfa 27
Zerdüşt inanışının prensipleri Dêrsim'in yüksek yaylarında bugün bile yaşamaktadır: Aydınlığın zaferine, karanlığın ve fenalığın yenilgisine inancı gibi, batıl inançlardan arınmış ulu din; bütün saflığıyla varlığını korumaktadır.
Sayfa 55
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok