Tzvetan Todorov

Tzvetan TodorovYa Sanat Ya Hayat yazarı
Yazar
7.7/10
43 Kişi
214
Okunma
31
Beğeni
2.858
Görüntülenme

Hakkında

Tzvetan Todorov (Bulgar: Цветан Тодоров, 1 Mart 1939, Sofya), Fransız-Bulgar filozof, tarihçi. Yaşam öyküsü 1939'da Sofya'da doğdu. 1961'de Sofya Üniversitesi Slav Dilleri Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri Fransa ve ABD'deki çeşitli üniversitelerde edebiyat kuramları üzerine dersler verdi. Paris'te Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi'ninCNRS araştırma yöneticiliğini yaptı. Prag Dilbilim Çevresi aracılığıyla, Fransız yapısalcılığını etkilemiştir. Rus ve Prag geleneklerinin metinlerine Slav dili eğitimi aldığı için doğrudan ulaşabilme imkânı bulmuştur. Viktor Şklovski, Boris Tomaşevski, Yuri Tinyanov ve Vladimir Propp gibi yazarların çalışmalarından etkilenmiştir. Türkçede çıkan ilk kitabı 2001'de Metis Yayınları'nca yayımlanan Poetikaya Giriş'tir. Yine aynı yayınevi tarafından Fantastik: Bir Edebî Türe Yapısalcı Bir Yaklaşım da Türkçeye kazandırılmıştır.
Unvan:
Fransız-Bulgar filozof, tarihçi
Doğum:
1 Mart 1939

Okurlar

31 okur beğendi.
214 okur okudu.
4 okur okuyor.
288 okur okuyacak.
7 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Goya’nın savaşa karşı gösterdiği sanatsal tepki, yarattığı felaketleri konu alan gravür serisiydi. O gravürlerde Auschwitz’i napalmdan kaçan Kim Phuc’u , Ebu Gureyb’i görebilirsiniz. Goya tabi ki alanları bize bir gazeteci zihniyetiyle anlatmadı o, eserlerinde savaş denilen devin nasıl yıkımlar doğurabileceğini ifade ediyordu.
HEGEL
Tarih, bir Efendi ile bir Kölenin ortaya çıkmasına yol açan ilk kavga ile başlamıştır. İnsanlık tarihi efendiler ile köleler arasındaki ilişki biçiminin evriminden başka bir şey değildir.
Reklam
Avrupa dillerinde "edebiyat" sözcüğü, güncel anlamda yepyeni bir söcüktür: En eski kullanımı XVIII yüzyıla aittir. Öyleyse tarihsel ve kesinlikle "sonsuz" olmayan bir olgu mu söz konusudur? (...) Alabildiğine farklı bakış açıları içinde bize sunulan yazıların baş edilemeyen çeşitliliği karşısında bugün edebiyat olanla [edebiyat] olmayanı ayırt etmeye kim cesaret edebilir?
Sayfa 9 - Sel Yayıncılık
"Hakikat yaşayacaktır", evet - ama "zalim canavarları" unutmamak koşuluyla.
Goya, dünya sorunlarını çeşitli imgelerle eleştirmeye çalışıyordu. O, eleştirilerini oldukça kapsamlı ve olabildiğince rahatsız edici şekilde yapıyordu. Toplumun batıl inançlarıyla alay etmekten tutun, din adamlarının insanları nasıl pençelerine düşürdüğüne kadar birçok konuyu korkusuzca deşti.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
112 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Köklerinin 15. ve 16. yüzyıllarda, dolaylı yoldan Protestan Reformu ile atılması sonucu Avrupa'da ilerleyen süreçlerde vuku bulmuş, yapısı itibariyle pozitif bilimlere ve sekülerliğe eğilimli Aydınlanma ve Rönesans'ın felsefi, politik ve dinsel sonuçlarını sorgulayan ve betimleyen yazarın, kendi düşüncelerini de katarak Aydınlanma'nın detaylı bir analizini yaptığı oldukça başarılı bir eser olmuş. Yazar, ilk bölümlerinden itibaren Aydınlanma'nın tarihsel süreçlerini bu bahsettiğim alanlar ekseriyetinde ele almakta ve sık sık Rousseau veya Condorcet gibi önemli isimlerden alıntı yaparak geçmiş ve güncel örneklendirmelere başvurmakta. Kitabın devamında ise Aydınlanma birey & toplum özerkliğinin sınırları, laiklik veya evrensellik gibi konularda, olumlu ve olumsuz getirileri konusunda objektif bir şekilde ele alınırken, son bölümdeyse Avrupa ile olan ilişkisine kısaca değinilmiş. Bir tarih kitabı olmaktan ziyade, daha çok felsefi temelli bir kitap olduğu kesinlikle söylenebilir. Kütüphanenizde mutlaka bulunmalı.
Aydınlanma Zihniyeti
Aydınlanma ZihniyetiTzvetan Todorov · Bgst Yayınları · 201913 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
Podcast: Poetikaya Giriş, Tzvetan Todorov
Podcasti dinlemek için YouTube linki: youtu.be/ELWj_X9wjuI Merhaba kitapçokseverler. Bu bölümümüzde Şklovski ve Tinyanov gibi Rus Biçimcilerinin, Roman Jakobson ve Prag Dilbilim Çevresinin, Roland Barthes ve Gerard Genette gibi yapısalcı ve post-yapısalcı eleştirmenlerin yöntemlerini sentezleyen filozof, tarihçi, akademisyen Tzvetan Todorov'un Poetikaya Giriş yapıtını konuşuyoruz. Keyifli dinlemeleriniz olması dileğiyle.
Poetikaya Giriş
Poetikaya GirişTzvetan Todorov · Metis Yayınları · 201437 okunma
172 syf.
·
Puan vermedi
Bazı kuramsal kitaplar vardır, anlatımını teknik ve bilimsel dilden çıkarıp günlük dilin olağan akışı içinde yapar. Edebi bir alt yapısı olmayan okur bile anlamakta zorlanmaz. Ama bu kitap öyle değil; belli bir edebi birikimi olan, kuramsal anlatıyı bugüne dek edindiği bilgilerle ve örneklerle eşleştirebilecek düzeyde olan okurlar için yazılmış. Kitaba adını veren "edebiyat kavramı" konusu kitabın tamamını kapsamıyor. Edebiyatın kavramsal olarak irdelenmesi yalnızca ilk bölümde, sonrasında edebi türlerin kavramsal açıklamaları ve bu türlerin somut örnekleri ile edebi yapıtların nasıl olabileceğine dair kuramsal bilgiler var. Öykü, şiir ve roman türleri her kuramsal kitapta olduğu gibi bu kitabın da ana konuları... Yazar kuramsal bilgilerini örneklemek için Henry James, Edgar Alan Poe, Rimbaud, Baudelaire gibi yazar ve şairlerin edebiyatçılığını seçmiş. Bu isimlerin yapıtları üzerinden detaylı incelemeleri var.
Edebiyat Kavramı
Edebiyat KavramıTzvetan Todorov · Sel Yayınları · 201122 okunma