Volkan Ertit

Volkan ErtitEndişeli Muhafazakar Çağı yazarı
Yazar
8.2/10
32 Kişi
121
Okunma
25
Beğeni
2.839
Görüntülenme

Hakkında

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün 3. sınıfında iken Felsefe bölümüne geçiş yapmış olan Ertit lisansını ODTÜ-Felsefe Bölümü'nden almıştır. Ertit yüksek lisansını Belçika'daki Katolik Leuven Üniversitesi'nin Avrupa Çalışmaları Bölümü'nden "Avrupa Sekülerleşme Tarihi" üzerine yazdığı tez ile almıştır. İkinci yüksek lisansını ise Fransa-Nice merkezli Avrupa Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nde Türkiye'nin sekülarizm tarihi üzerine yaptığı çalışma ile almıştır. Halen Hollanda'daki Radboud Üniversitesi'nde Din Sosyolojisi alanında doktora çalışmalarına devam eden Ertit 2008 yılında Amerikalı düşünce kuruluşu olan ATLAS Economic Forum'unun "İbn-i Haldun" adına düzenlediği makale yarışmasında "The Articulation of Islamic Practices and Free Market Principles – Not That Far From Reality" adlı çalışması ile birincilik ödülü almıştır. Çalışma alanları içerisinde sekülerleşme, sekülerleşme tarihi, laiklik, post-seküler toplum, liberalizm ve Batı Medeniyeti Modernleşme Tarihi olan Ertit, 2008-2009 yılları arasında Ludwig von Mises Enstitüsü'nün Brüksel merkezli gençlik kuruluşunun yönetim kurulunda yer almıştır.
Unvan:
Yazar, Araştırma Görevlisi, Felsefeci
Doğum:
1983

Okurlar

25 okur beğendi.
121 okur okudu.
10 okur okuyor.
143 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Hangi coğrafyadaki islam gerçektir?”
Sayfa 70 - Liberte yayınları
Bireyler de toplumlar da, zor zamanlarında doğaüstü güçlere daha çok sığınmaya, yaşam koşulları iyileştikçe doğaüstü güçleri daha az hatırlamaya meyillidir.
Reklam
Sekülerleşme birey ve toplumla, laiklik ise devlet ile ilgili kavramlardır.
Sayfa 80
Günümüzde din-bilim arasındaki çatışma tezi, Avrupa tarihinin Aydınlanma dönemine özgüdür...Öncelikle ifade edilmeli ki, din ve Katolik Kilisesi aynı şeyler değildir ve kavram olarak birbirlerinin yerlerine kullanılmamalıdırlar (Erit, 2018: 161)
Kavramlar hiçbir zaman masum değillerdir. Sadece çevremizdeki gerçekliği anlamamızı sağlamazlar, aynı zamanda o gerçekliğe şekil vermemiz konusunda araç konumundalardır.
Sayfa 99 - Evert van der Zweerde
İnancın, bilimle meşrulaştırmaya ihtiyacı yoktur.
Volkan Ertit
Volkan Ertit
Seminer Duyurusu
"Marx, birkaç haftalığına Türkiye'ye gelseydi, ve bu hızlı sekülerleşme sürecini görseydi nasıl yorumlardı?" sorusuna yanıt arayan Doktor Öğretim Üyesi
Volkan Ertit
Volkan Ertit
Ankara'da ÖNCÜL Felsefe Dergisinin katkılarıyla 1 Aralıkta seminer verecek. İlgilenenlere duyurulur." i.hizliresim.com/1p3lGY.jpg
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
432 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kitap sekülerleşmenin ne olduğunu ve ne olmadığını örneklerle somutlaştırarak hem sekülerlik kavramının yanlış kullanımının önüne geçmeye çalışıyor hem de toplum nezdinde sekülerleşmenin doğru algılanmasını sağlamaya çalışıyor. Bunu yaparken tarafsızlığını koruyarak, sosyolojik tespitlerini mutlaka istatistiki verilere dayandırıyor. Sekülerleşmenin tanımına sık sık yer verilmesi tekrara düşülmesine sebep olsada bu durumun bilinçli olarak yapıldığını, yazarın yanlış anlaşılmaya mahal vermek istemediğini düşünüyorum. Kitaptaki önermeleri okuduğumuzda kafamızda oluşabilecek soruların cevaplanmış olması da oldukça önemli bir nokta. Toplumu nasıl okumamız gerektiğine dair ipuçları veren ayrıca toplumun büyük bir çoğunluğunda var olan (sosyoloji alanında akademik çalışmalar yapan bazı akademisyenler dahil) Türkiye’nin sekülerleşmediği aksine muhafazakarlaştığı iddası yine istatistiki verilerle yanlışlanmakta. Dolayısıyla kesinlikle okunmaya değer bir eser.
Sekülerleşme Teorisi
Sekülerleşme TeorisiVolkan Ertit · Liberte Yayınları · 201941 okunma
432 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Sekülerleşme Teorisi - Volkan Erit
Gerçekten güzel bir kitap. Akademisyen yazar, sekülerleşmenin tanımını yaparak, sekülerizmin Avrupa ve Amerika'daki kısa tarihini ve bu kavramın geçirdiği dönüşümleri anlatıyor. Daha sonra, sekülerizmin; sosyal, siyasal, ekonomik, bilimsel boyutlarını ve zaman-mekân-algı ilişkilerini tek tek anlatıyor. Bunun yanında, sekülerizm ile laiklik/modernleşme/dindarlık gibi kavramlar arasındaki farkları da anlatıyor. Ve son olarak, Türkiye'de sekülerizmin pratiklerini inceliyor. Bu kitabın ana tezi, anladığım kadarıyla, Türkiye'nin sekülerleştiği yönündedir. Bu kitabın okunmasını elzem görüyorum. Çünkü gündelik hayatta, akademide, siyaset arenasında bir kavram kargaşası var. Kavram kargaşasını bitirmenin yolu bu kitabı okumaktır. Puan olarak, 9/10 veriyorum. Siyaset-bilimciler ve sosyologlar başta olmak üzere, sekülarizm kavramına merak eden herkesin kesinlikle okumasını tavsiye ederim.
Sekülerleşme Teorisi
Sekülerleşme TeorisiVolkan Ertit · Liberte Yayınları · 201941 okunma
220 syf.
9/10 puan verdi
·
30 saatte okudu
2000'li yılların başinda yaygın olarak kullanılan ve ilk defa akademisyen Binnaz Toprak tarafından dile getirilen 'Endişeli Modern' kavramına reddiye şeklinde hazırlanan kitap, genel algının aksine toplumun gitgide dindarlaşmadığını, hızlı şekilde seķülerleştiğini, bunun modernleşmeden kaynaklandığını, tüm dünyada yaşanilan bilimsel gelişmelerin, endüstriyel kapitalizmin ve kentleşme sürecinin sekülerleşmeyi nasıl etkilediğini detayli şekilde anlatan, yer yer özet tablalar kullanan sade, anlaşılır bir dilde yazılmış, güzel bir sosyolojik çalışma
Endişeli Muhafazakar Çağı
Endişeli Muhafazakar ÇağıVolkan Ertit · Orient Yayınları · 201560 okunma