William A. Haviland

William A. HavilandKültürel Antropoloji yazarı
Yazar
8.9/10
27 Kişi
119
Okunma
1
Beğeni
1.342
Görüntülenme

William A. Haviland Sözleri ve Alıntıları

William A. Haviland sözleri ve alıntılarını, William A. Haviland kitap alıntılarını, William A. Haviland en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sağolsun eskiler bize diyecek yeni bir söz bırakmamışlar :)
Eskiler "insanlar gözünün önündekileri değil, ardındakileri görmeye daha yatkındır" demiştir.
“İki ayak üzerinde duran insanların aslında bir ayağı doğada diğer ayağı da kültürdedir.”
Sayfa 200
Reklam
Bilmeye Cesaret Et .
Yalnızca meraklı olduğumuz için değil; bilgi, yaşam koşullanmızı yarat­mamıza ve iyileştirmemize ve hayatta kalmamız için gerekli düzenlemeleri yap­mamıza yardımcı olduğu için de dünyayı inceleriz.
Bütün kültürleri birbirinden farklılaştıran şey, onların farklı uyarlanma stratejileridir.
Antropoloji, ırk kavramı ve ırkçılık karşısında en güçlü bilimsel sesi çıkaran bir disiplin olarak yerleşikleşti.
Kültürün dışavurumu bir yerden diğerine farklılık gösterebilir ancak antropolojik anlamda bir insanın diğerinden "daha kültürlü" olduğu kesinlikle kabul edilemez.
Reklam
Yeni bir dünya anlayışı !
Haritalar ilk çizildiğinden beri, belirli ülkeler üstte, diğerleri altta gösterilir. Üstte ya da yukarıda olmak üstünlük, altta ya da aşağıda olmak tam tersiyle eş tutulduğu Için, yıllar içinde bu keyfi yerleştirmeler yanlış anlaşılmalara ve yargılamalara neden olmuştur. Amerikalıların ters dönmüş dünya haritası bu dengesizliği düzeltmeye çalışıyor. Dikkatleri: artan nüfus, enerji ve gizli güce çeken bu harita coğrafi açıdan doğrudur. Yalnızca bakış açısı değişmiştir .
Bilim, gizli ama evrensel ve değişmeyen ilke ya da kanunlar aracılığıyla gözlemlenen olgular için sınanabilir açıklamalara ulaşma çabasıdır. Bunun için iki temel öğe gereklidir: Hayal gücü ve şüphecilik.
Şifacılarla yapılan görüşmeler çoğunun modern tıpla ilgili derin kuşkular bestediğini gösterdi
Reklam
Kimse etnik, kültürel ya da dinsel kimliğini ve aidiyetini doğuştan getiremez
Belli bir kültürde yetişmiş bir kişinin, başkaları hakkında kültüre bağlı olmayan hipotezler oluşturması zordur.
Antrapolog dilbilimciler insan geçmişini anlamamıza da önemli katkılar sağlayabilirler. Diller arasındaki ilişkilerin soy kütüğüne bakarak ve dillerin dağılımını inceleyerek, bu dilleri konuşanların orada ne kadar süredir yaşadıklarını kestirebilirler. Birbirine yakın dillerde, eski bir ortak dilden bugüne kadar gelmiş sözcükleri belirleyerek bu kişilerin atalarının nerede ve nasıl yaşadığı bilgisine ulaşabilirler.
İnsanlar gözünün önündekileri değil, ardındakileri görmeye daha yatkındır.
Alan çalışması yapan antropologlar bazen fiziksel, toplumsal, zihinsel, siyasal ve ahlaksal zorluklarla da karşılaşabilirler. Alışık oldukları yemeklerden, iklimden ve temizlik alışkanlıklarından, yepyeni koşullara kendilerini uyarlamak zorunda kalabilirler. Toplumsal açıdan da karşılarına; kabul görmeme, güvenilmeme ve yerel dili öğrenene kadar iletişim kuramama gibi zorluklar çıkabilir. Alan çalışması yapan antropologlar genellikle yalnızlık, dışlanmışlık, iletişim kurma konusunda beceriksiz hissetme gibi psikolojik sorunlar da yaşayabilirler. Siyasal zorluklar ise istemeden de olsa toplum içindeki hizipler tarafından kullanılma, hükümet yetkilileri tarafından kuşkuyla karşılanma gibi olasılıkları içerir. Bunların yanı sıra olayın ahlaksal boyutu da vardır; kadınların sünnet edilmesi gibi rahatsız edici bulduğu bir kültürel uygulamayla karşılaştığında, kendisinden yemek ya da ilaç talebinde bulunulduğunda ne yapacağını bilememek, önemli bir bilgi elde etmek için çevresindekilere yalan söyleyip söylememek gibi.
104 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.