Yahya Kemal Beyatlı

Yahya Kemal BeyatlıKendi Gök Kubbemiz yazarı
Yazar
8.6/10
1.092 Kişi
5,8bin
Okunma
1.741
Beğeni
59,5bin
Görüntülenme
Zaten insan tarihe biraz dikkatli bir bakışla baksa görmez mi ki o saltanat iki buçuk asır evvel Viyana'da mağlub olduktan sonra merhale merhale dayandı, lakin en vasi' hudutlarını bir türlü koruyamadı, düşman istilası gele gele en sonra Osmancığın mezarına , bu devletin ilk teşekkül ettiği ovaya kadar geldi ve bugün orada tekrar doğdu.
Sayfa 57 - Milli Eğitim Basımevi - İstanbul 1970Kitabı okuyor
Reklam
Osmanlı tarihinde ıslahat ve inkılaplar bir değil, on değil bütün bir silsiledir. Lakin hep eskiyi tamir ettikleri için tesirleri neticesiz kaldı. Bu son necat tamamıyle tecelli ettiğinden sonra da eski bünyânı, eski zihniyet, eski idare ile, eski tabakalarında tekrar kursak az bir müddet sonra aynı neticeyi verir. Özliyeceğimiz şeyler eski saltanatın şanları, şerefleri, bayrakları, medeniyeti, musıkisi, mimarisi, şiiri dir, lakin şekli, idaresi, siyaseti değildir.
Sayfa 57 - Milli Eğitim Basımevi - İstanbul 1970Kitabı okuyor
Bir nesil evvelkilere mevhum saltanat tatlı bir hayal, milliyet esasları üzerinde bir Türk milliyeti acı bir hakikat görünüyor. Bugün biz o mevhumeye acı hayal, Türk devletine tatlı hakikat diyoruz.
Sayfa 50 - Milli Eğitim Basımevi - İstanbul 1970Kitabı okuyor
Türklere sonsuz hududlarını bekletiyorlardı. O iyi günleri ananlar: "Ne iyi günlerdi!" dedikleri zaman sormalı: "Evet çok iyi günlerdi. Lakin kimler için? Evet o iyi günlerde Türk milleti bir kapı halkının saadeti için hem halini feda ediyordu, hem de istikbalini; hem o zaman Yemen'lere iki milyon Türk gömüyordu, hem de haberi olmaksızın Düyun-u Ummiyye'ye müebbeden esir oluyordu. Türk milleti adını bile sevmiyen bir kapı halkının saltanat siyaseti uğrunda, hiç bir zaman kendine aid olmayan ülkeleri müdafaa etmek için asırlarca ordular çıkardıktan sonra, İzmir'de Yunan düşmanı karşısında, kendi öz vatanını müdafa etmek için ordusuz kaldı. Böyle bir neticeden sonra bile saltanat siyasileri,mevhum olsa bile zarar yok, hulyalarından vaz geçemiyorlar. Onlara ana vatanda, emeğine mukabil, yemek usuliyle kurulacak bir devlet zindan gibi görünüyor.
Sayfa 50 - Milli Eğitim Basımevi - İstanbul 1970Kitabı okuyor
Bu eser bir' şahsın değil bir milletindir. Mustafa Kemal'i bir şahıs zannedenler aldanıyorlar. Mustafa Kemal lzmir'e efzunlar çıktığı günden evvel bir ferddi. O günden beri artık bir ferd değil bir timsaldir.
Sayfa 31 - Milli Eğitim Basımevi - İstanbul 1970Kitabı okuyor
Reklam
Ah bu hürriyetin şiiri, şiirerin en sertidir; insan insanlığını yalnız bu merhalede müthiş bir kuvvetle duyar. Bundan yüz sene evvel bütün Avrupa milletlerinin şiirleri bu sert tahassüsle içleniyordu;
Sayfa 8 - Milli Eğitim Basımevi - İstanbul 1970Kitabı okuyor
Koca Mustafa Paşa
Kopmuşuz bizler o öz varlık olan manzaradan. Bahseder gerçi duyanlar bir onulmaz yaradan; Derler: İnsanda derin bir yaradır köksüzlük; Budur âlemde hudutsuz ve hazîn öksüzlük. Sızlatır bâzı saatler dayanılmaz bir acı, Kökü toprakta kalıp kendi kesilmiş ağacı. Rûh arar başka tesellî her esen rüzgârda. Ne yazık! Doğmuyoruz şimdi o topraklarda!
Yahya Kemal Beyatlı
Yahya Kemal Beyatlı
~ Artık demir almak günü gelmişse zamandan Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan. Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol; Sallanmaz o kalkışta ne mendil, ne de bir kol. Rıhtımda kalanlar bu seyahatten elemli, Günlerce siyah ufka bakar gözleri nemli, Biçare gönüller! Ne giden son gemidir bu! Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu. Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler; Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler. Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden, Bir çok seneler geçti; dönen yok seferinden.
Yahya Kemal Beyatlı
Yahya Kemal Beyatlı
Zihnim bu şehirden, bu devirden çok uzakta..
Yahya Kemal Beyatlı
Yahya Kemal Beyatlı
Reklam
Kalbim ayrılmadı bir an o güzel rü'yâdan. Bu muammâyı uzun boylu düşündüm de yine, Dikkatim hâdisenin vardı derinliklerine..
Mevsimler
Denizden ve dağdan gelen hüzne kandık. Bulutlar dağılsın, bâhar olsun artık, Duyulsun bir engin seher mûsikîsi.
“Her âh bir hitab idi körfezde dün gece Bin mâh içinde bir meh-i taban olan sana..”
Yahya Kemal Beyatlı
Yahya Kemal Beyatlı
Sessiz Gemi
Artık demir almak günü gelmişse zamandan Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan. Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol;
Resim