Yusuf Şevki Yavuz

Yusuf Şevki Yavuzİslam'da İnanç Esasları yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
8.7/10
27 Kişi
270
Okunma
4
Beğeni
3.228
Görüntülenme
"Bilmek başka şey, inanmak başka şeydir." Bilmek zihnin fonksiyonudur. İnanmak zihni fonksiyona iradenin de katılmasıdır. İman bilgi ile sevginin bir araya gelmesinden doğar.
Tesadüf değil TEVAFUK .
Allah,(cc) alemlerin Rabbidir, yâni yaratıcısı, geliştiricisi ve yöneticisidir. Gökten yağmuru indirerek toprağı sulayan, canlandıran, meyve, tahıl ve bitkileri bitiren O'dur. O alemi belli bir amaca ve plana göre yaratmıştır. Alemde amaçsız ve gayesiz hiç bir şey yoktur.
Sayfa 26 - DİB yayınları
Reklam
Kur'an, bilenleri över, bilgisizleri ve doğru bilgi olmaksızın hüküm verenleri ise yerer.
Sayfa 20 - DİB yayınları
"İslam, aşikar ve meydanda olandır. İman ise kalptedir." (Ahmet b. Hambel, el-Müsned)
Sayfa 55 - DİB yayınları
Vicdan ancak dinin kılavuzluğu ve manevî müeyyidenin desteği altında doğru yolu bulup izleyebilir.
"Rabbimiz! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi haktan ayırma. Bize kendi tarafından rahmet ihsan et. Sonsuz lütuf sahibi sensin, sen!" Âl-i İmrân 3/8
Reklam
Görülmüş ve tecrübe edilmiştir ki karıncasından devesine, su kabarcığından gök kubbesine, sivrisineğinden yıldızına kadar her şey, bütünüyle tabiat belli bir plan, program ve gayeye göre olmakta, oluşmakta, değişmekte, yenileşmektedir. Aksaması, bozulması olmayan bu ahenk, bu nizam nasıl teşekkül(belli bir varlık kazanma ve biçim kazanma) etmiştir?
Sayfa 64 - Çamlıca Yayınları
Allah’ın varlığı, aklı yerinde olan ve onu kullanmak isteyen kimseler için nasıl tabii bir şey ise O’nun birliği de tabii ve kaçınılmaz bir gerçektir. Bu gerçeği sezmekte insanın karşısına çıkan iki engel var: Akıl nimetinden mahrum olmak veya akla sahip olduğu halde onu kullanmamak.
Tembellikleri, menfaatleri, aşağı arzularının baskısı sebebiyle irade zaafına düşenler de Allah'ı inkar etmişlerdir. Gerçeği duymak istemedikleri için kulaklarını tıkamışlar, anlamak istemedikleri için akıllarını dondurmuşlardır. Onlar, bu hali zaman içinde tamamen benimseyerek karakter haline getirmişler ve âdeta insanî tabiatlarını değiştirmişlerdir.
Bilindiği üzere çocuğa, ilk dinî duygular içinde bulunduğu çevreden gelir, tıpkı ana dili gibi. Çocuk, aklını kullanma devresine gelmeden önce bunları benimser.
Sayfa 61
Reklam
Akıl mantık ilminin ortaya koyduğu esaslar çerçevesinde çıkarımlarda bulunur.
Sayfa 23 - İnanç kitapları serisiKitabı okudu
İlahi dinlere göre âlem, fizik ve metafizik varlıklarının sentezinden meydana gelen bir bütündür ve ikisi arasında tam bir uyum söz konusudur.
Sayfa 30 - İnanç kitapları serisiKitabı okudu
İnsanın tekâmül hedefi, “sırât-ı müstakîm” (dosdoğru yol) olarak vasıflandırılan hak dinin kılavuzluğuyla Allah’a ulaşmak, kurtuluşa ermektir.
اِنَّ الدّ۪ينَ عِنْدَ اللّٰهِ الْاِسْلَامُ۠  “Allah nezdinde din İslâm’dır.” [Ali İmran /3-19
Sayfa 48
O, diyor ki: Ey insanoğlu! Bütün kâinatı ve onun bir parçası olan seni yaratan Allah’tır. Seni yeryüzüne yerleştiren, oradaki her nimeti senin için yaratan, tabiattaki her şeyi senin emrine ve hizmetine veren O’dur. Dünya hayatının sonunda ölüm vardır. Ölümden sonra âhiret denen ikinci hayat başlamaktadır. Bu hayat sonsuzdur. Senin vazifen, en değerli sermayen olan ömrünü harcarken dünyadan nasibini unutmaman, âhiret yurdunun saadetini sağlamandır.
Resim