Yusuf Ziya Yörükan

Yusuf Ziya YörükanŞamanizm yazarı
Yazar
8.0/10
22 Kişi
95
Okunma
10
Beğeni
2.358
Görüntülenme

Yusuf Ziya Yörükan

95 okunma, 10 beğeni - Yusuf Ziya Yörükan kitapları, eserleri, Yusuf Ziya Yörükan kimdir, öz geçmişi, Yusuf Ziya Yörükan nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Yusuf Ziya Yörükan sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Prof. Dr. Yusuf Ziya Yörükân, 1923 yılından vefat ettiği 1954 yılına kadar, pek çok akademik kuruluşta çeşitli görevler almış bir ilim adamıdır. Akademik hayatına, 1923 yılında, Sahn Medresesi Kısm-ı Âlîsi’nde Felsefe, Terbiye ve İçtimaiyat dersleri okutmakla başlamıştır. Mütehassısîn Medresesi’nde Felsefe Tarihi, Dârü’l-Fünun İlâhiyat Fakültesi’nde Hâl-i Hazırda İslâm Mezhepleri ile Akvam-ı İslâmiyye Etnografyası; İ. Ü. Edebiyat Fakültesi İslâm Tetkikleri Enstitüsü’nde ise Türk Dinleri ve Mezhepleri Tarihi dersleri okutmuştur. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nin kurucuları arasında yer almış, 1949 yılından sonra bu fakültede İslâm Dini Tarihi, İslâm Mezhepleri ve Kelâm dersleri vermiştir. Akademik yayınlarının dışında, Mihrab ve Kutlu Bilgi dergilerini çıkararak ve öğretmen okullarında okutulmak üzere çeşitli kitaplar yazarak, rasyonel bir din terbiyesinin yaygınlaştırılmasına yardımcı olmuştur. Bu konuda yazdığı altı kitaptan iki tanesi birleştirilerek, Müslümanlık ve Kur’an-ı Kerim’den Âyetlerle İslâm Esasları adı altında tekrar yayımlanmaktadır. Prof. Yörükân, Dârü’l-Fünun İlâhiyat Fakültesi’nde ihdas ettiği ve okuttuğu Akvam-ı İslâmiyye Etnografyası dersleriyle ve ayrıca Alevîler ve Tahtacılar üzerinde yaptığı saha araştırmalarıyla, Kültürel Antropoloji’nin bağımsız bir ilim olarak kurulmasında yardımcı olduğu gibi, bu konuda ve yaşayan bir kültür olarak Hâl-i Hazırda İslâm Mezhepleri konusunda ciddî bir araştırma örneği de vermiştir. Elinizdeki kitap, bunun bir kanıtıdır. Yusuf Ziya Bey’in Alevîlik konusunda yapmış olduğu araştırmalar, ilk defa Hayat mecmuasında (22 Kânunuevvel 1927), bir yıl kadar sonra da (1928) Darü’l-Fünun İlâhiyat Fakültesi Mecmuası’nda yayımlanmaya başlamıştır. Bu yazılar, 1927 yılı öncesi Anadolu Alevîleri’nin sosyal ve sırrî hayatları hakkında güvenilir ve tarafsız bilgiler vermektedir. Yerli ve yabancı pek çok araştırıcı tarafından kaynak olarak kullanılan bu yazılar, bu defa, Dr. Turhan Yörükân tarafından derlenmiş ve onun eklediği notlarla birlikte tekrar
Tam adı:
Prof. Dr. Yusuf Ziya Yörükân
Unvan:
Akademisyen, Yazar

Okurlar

10 okur beğendi.
95 okur okudu.
2 okur okuyor.
94 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hoca okumuş adam tabii sıçtık diye çevirmemiş tersledik demiş :D
Divanü Lügat-it-Türk'te ise, Türklerin ilk Müslümanlık devrinde Uygurlar üzerine yaptıkları bir akını tasvir eden şöyle bir beyit görüyoruz: Kelengiz leyü aktımız, kendler üze çıktımız, Furhan evin yıktımız, burhan üze sıçtımız! Yani: Sel gibi aktık, şehirler üzerine çıktık, Put evini yıktık, ve put üzerine tersledik (Cilt I, s. 288).
Türklerde İlk Din
Bozkurt, şaman dualarında bile geçer.
Sayfa 25 - İptidaî Şamanlık, 9. BaskıKitabı okudu
Reklam
Türklerde İlk Din
Dikkat çekici olan nokta, bir boyun birtakım oymaklara ve ocaklara ayrılsa bile aynı damgayı muhafaza ettiğine dair Kaşgarî’nin verdiği malûmattır. İhtimal ki bu, maşerî mülkiyet devrinin bir hatırasıdır.
Sayfa 26 - İptidaî Şamanlık, 9. BaskıKitabı okudu
Müslümanlıktan Evvel Türk Dinleri adlı kitap, Atatürk’ün isteği üzerine kaleme alınmış ve 1.1.1932 tarihinde tamamlanarak kendisine Dolmabahçe Sarayı’nda bizzat yazarı tarafından takdim edilmiştir.
Sunuş, Turhan Yörükân, 9. BaskıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
176 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Eski Türk Dinleri konusuna ilgi duyan Atatürk bu konu hakkında Yusuf Ziya Yörükan dan bir kitap yazmasını istemiş , Yörükan da hazırladığı bu eseri 1932 yılında Dolmabahçe Sarayın da Atatürk e takdim etmiştir. Kitap bir Türk Dini olarak Şamanizm i detaylı bir şekilde ele almış, bunun yanında Şamanizm in Alevi ve Sünni Türk İnançları üzerindeki etkilerini sosyoloji ve kültür antropolojisi açısından incelemiştir. Dil bakımında ağır olmasına rağmen oldukça kapsamlı ve içerik olarak doyurucu bir eser.
Şamanizm
ŞamanizmYusuf Ziya Yörükan · Ötüken Neşriyat · 201473 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitabın, Atatürk'ün isteği üzerine kaleme alındığı herkesin malumu. Eser müellifin Türklerin eski dinleriyle alakalı çalışmalarının ilk safhası Şamanizim hakkında bilgi vermektedir. Gariptir ki kitabın ilk nüshaları kütüphanede kaybolmuştur.Eser çok ağır bir dil ile yazılmış, şu an Türkçede kullanımını pek nadir görebileceğimiz kelimeler
Şamanizm
ŞamanizmYusuf Ziya Yörükan · Ötüken Neşriyat · 201473 okunma
182 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Müslümanlıktan Evvel Türk Dinleri ŞAMANİZM
Müslümanlıktan öncesi Türk dinlerini merak edenler için oldukça kapsamlı bir kitap. Atatürk'ün isteği üzerine kaleme alınan bu kitap Türk Şamanizmini anlatırken, onun Türk Müslümanlığının yanında, diğer dinler ve mezhepler üzerindeki etkilerinide gözler önüne sermiş...
Şamanizm
ŞamanizmYusuf Ziya Yörükan · Ötüken · 073 okunma