Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Zeynep Kerman

Zeynep KermanGünlüklerin Işığında Tanpınar'la Başbaşa yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.9/10
25 Kişi
165
Okunma
6
Beğeni
2.702
Görüntülenme

Hakkında

Yazar, araştırmacı. 1942 yılında İstanbul'da doğdu. Notre Dame de Sion ve Erenköy Kız liselerinde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü 1968'de bitirdi. Türkiyat Enstitüsünde çalıştı (1970-1975). Mezun olduğu bölüme asistan olarak girdi. 1865-1910 Yılları Arasında Victor Hugo’dan Türkçe’ye Yapılan Tercümeler Üzerinde Bir Araştırma adlı teziyle doktor unvanını aldı (1973) ve ardından mezun olduğu bölümün Yeni Türk Edebiyatı Kürsüsü’ne asistan olarak girdi (1975). 1979’da üniversite kontenjanından yurtdışına gönderilen Kerman, Bruxelles Üniversitesi’nde Belçika Edebiyatı ve Mukayeseli Edebiyat derslerini takip etti. Halid Ziya Uşaklıgil’in Romanlarında Batılı Yaşayış Tarzı ile İlgili Unsurlar adlı teziyle 1980’de doçent oldu, 1984 yılında da profesör unvanını aldı. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi’nden ayrılarak Mimar Sinan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü başkanlığı görevini üstlendi. 1997’de emekliye ayrıldı. Türk Dili ve Edebiyatı, Türkiyat Mecmuası, Türk Edebiyatı, Hareket, Dünya Edebiyatından Seçmeler, Tarih Dergisi ve Milli Kültür gibi yerlerde araştırma ve çevirileri yayımlandı. Samipaşazade Sezai'nin tüm eserlerini üç cilt halinde yayımladı. Ahmet Hamdi Tanpınar ve Mehmet Kaplan üzerine de çeşitli araştırmalar ortaya koydu. İnci Enginün'le beraber birçok araştırmada bulunup kitaplar yayımladı. Öğrencileri arasında Prof. Dr. Handan İnci de bulunmaktadır ve onun yüksek lisans ve doktora danışmanlığını yapmıştır. Handan İnci de hocası için Zeynep Kerman Kitabı (2010) adlı eseri yayına hazırlamıştır. Eserleri - Ahmed Hamdi Tanpınar, Edebiyat Üzerine Makaleler (1969) - Sami Paşazade Sezai, Sergüzeşt (sadeleştirme,1972) - Ahmed Hamdi Tanpınar, Mektuplar (1974) - 1865-1910 Yılları Arasında Victor Hugo’dan Türkçe’ye Yapılan Tercümeler Üzerine Bir Araştırma (1978) - Sami Paşazade Sezai’nin Hikâye, Hatıra, Mektup ve Edebi Makaleleri (1981) - Belçika Temsilciliği Vesikalarına Göre Milli Mücadele (1982) - Ahmet Haşim, Bütün Şiirleri (İnci Enginün ile, 1987) - Hikâyeciliğimizin 100 Yılında Yüz Örnek (S. K. Tural, M. K. Özgül ile, 1987) - Prof. Dr. Mehmet Kaplan (1987) - Mehmet Kaplan İçin (1988) - Mehmet Kaplan’dan Seçmeler (İnci Enginün ile, 1988) - Ahmet Haşim, Bize Göre (İkdam’daki diğer yazıları; İnci Enginün ile, 1991) - Ahmet Haşim, Bütün Eserleri (İnci Enginün ile, 1991) - Mehmet Kaplan, Ali’ye Mektuplar (İnci Enginün ile 1992) - Süleyman Nazif’den Oğluna Mektuplar (1993) - Halit Ziya Uşaklıgil’in Romanlarında Batılı Yaşayış Tarzı ile İlgili Unsurlar (1995) - Kurtuluş Savaşı ve Edebiyatımız (İnci Enginün ve Selim İleri ile, 1998) - Mehmet Kaplan: Hayatı ve Eserleri (İnci Enginün ile, 2000) - Tanzimat Edebiyatı (Ahmet Bican Ercilasun, Abdullah Uçman, - İsmail Parlatır, Nurullah Çetin ve İnci Enginün ile, 2006) - Günlüklerin Işığında Tanpınar’la Başbaşa (İnci Enginün ile, 2008) - Yeni Türk Edebiyatı İncelemeleri (İnci Enginün ve Selim İleri ile, 2009)
Unvan:
Türk edebiyat araştırmacısı ve akademisyen
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 31 Ocak 1942

Okurlar

6 okur beğendi.
165 okur okudu.
10 okur okuyor.
121 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Çabalıyorum. Ölü bir kurbağa gibi kalıyorum. Bunaldım.
Fakat artık hasretten bıktım. Özlüyorum, demeğe utanıyorum.
''...gittin gideli kafamı bir tek düşünce ziyaret etmedi, bir mesele beni çekip kendisine götürmedi.''
Reklam
“Gönül sevdaya karşı daima çocuktur.” dedi..
Sami Paşazade Sezai
Sami Paşazade Sezai
Sergüzeşt
Sergüzeşt

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
381 syf.
·
Puan vermedi
·
77 günde okudu
Sefa Kaplan’ın yazdığı enfes biyografi
Geç Kalan Adam
Geç Kalan Adam
ile nefes almamış olsam bu kitabı hala tamamlamamış olurdum. “Günlükler” Tanpınar’ın ölümünden sonra eşyası içinde bulunan birkaç defter ve notlardan oluşuyor. İnci Enginün ve Zeynep Kermanın kitap haline getirdikleri, daha doğrusu Latin alfabesine aktarıp olabildiğince aslına sadık kalarak bize aktardıkları bu metinler Tanpınar’ın iç dünyasını görmek açısından çok önemli. Keza Sefa Kaplan da biyografisini yazarken bu kitaptan faydalanmıştır. Yazarın neredeyse alışveriş listesine kadar her şeyini not ettiği bu defterlerde bir yığın dedikodunun yanında eğer meraklıysanız yazarın bilinç altının yansımalarını da bulabilirsiniz. Bir çok bakımdan eleştirsem, kızsam, hatta küfretsem de hala Tanpınar’ı seviyorum. İyi ki…
Günlüklerin Işığında Tanpınar'la Başbaşa
Günlüklerin Işığında Tanpınar'la BaşbaşaZeynep Kerman · Dergâh Yayınları · 200864 okunma
Reklam
381 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Türk edebiyatının önemli üstatlarından biri olan Ahmet Hamdi Tanpınar'ı kendi iç sesinden dinleme ve daha yakından tanıma olanağı buldum. Duygu ve düşüncelerini, heyecanlarını ve en çok da hayal kırıklıklarını, okuru olarak paylaştım. Diğer taraftan yaşadığı dönemlerdeki Türkiye'nin manzarası olayların arka fonunda net beliriyor(özellikle Menderes zamanları.) Keyfiyete açık olan puanlamayı neye göre yapmam gerektiğini düşünürken, Türk edebiyatında nadir görülen "günlükler" üzerine böyle titiz, özenli ve sabır gerektiren bu çalışmayı yapan değerli İnci Enginün ve Zeynep Kerman'a teşekkürü borç bilerek 10 puanı veriyorum. ---- (Bittabi okur olarak puan verebilmenin rahatlığıyla)
Günlüklerin Işığında Tanpınar'la Başbaşa
Günlüklerin Işığında Tanpınar'la BaşbaşaZeynep Kerman · Dergâh Yayınları · 200864 okunma
381 syf.
7/10 puan verdi
·
30 günde okudu
Ahmet Hamdi Tanpınar her edebiyatçı gibi benim için de büyük bir şair ve romancı. Günlüklerle onun kendi küçük dünyasına misafir oldum. Biz sıradan insanların sahip olduğu küçüklükleri görmek beni üzdü. Kumarı ve sigarayı bırakamaması, bir çalışma disiplinine sahip olmaması ama bir başkasında buna tahammül edememesi, etrafındaki en yakın olduklarını bile kıskançlıkla suçlarken aslında kendinin onları kıskandığını görmek , hele hele hocası Yahya Kemal’i milliyetçilere yakın olmak için şiiri feda etmekle itham etmesi benim için büyük bir hayal kırıklığı. Hayatı hep parasızlık, karamsarlık ve kendini küçük görmekle geçmiş. Ne yazık! Para, kadın ve yapılacaklar listelerini çıkarınca geriye pek bir şey kalmıyor. Ben de sanırım “Bu günlükler yayımlanmasaydı keşke!” diyenlerdenim.
Günlüklerin Işığında Tanpınar'la Başbaşa
Günlüklerin Işığında Tanpınar'la BaşbaşaZeynep Kerman · Dergah Yayınları · 201311 okunma