Ziya Avşar

Ziya AvşarAşk Meclisi yazarı
Yazar
Derleyen
Editör
8.5/10
6 Kişi
43
Okunma
4
Beğeni
2.699
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Doç.Dr

Okurlar

4 okur beğendi.
43 okur okudu.
11 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Aslında ümitsizlik sandığımız ortam, ümidin doğum yeridir. Çünkü mum karanlıkta yakılır.
Sayfa 86 - Kün YayıncılıkKitabı okudu
Gönlünü İbrahime teslim etmeyen Nemrut; Âkıbet verdi o canı, bir sivri sineğe !
Sayfa 24 - Meram Belediyesi Kültür Yayınları 5
Düzenim bozulur hayatımın altı üstüne gelir diye endişelenme.Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını.
Kendimi, taklitle bilip beğendim bir müddet, Kendimi görmemiş, adımı duymuştum, kısmet. Kendimdeydim ama tanımamıştım kendimi; Kendimi, kendimden çıktığında gördüm, hayret!
Zihnen namazın, orucun gerekliliğini kavrayabiliriz ama tatbik etmedikten sonra bunun fazla bir hükmü yoktur. Tatbik edilecek ki ibadetten beklenen sey ortaya çıksın. Bize verilen kalbin tatbik edeceği şey, bu tozlardan arınmaktır.Dünyaya ilişkin ihtiraslardan kaçınmak gerekiyor. Bu tabii ki dünyaya sırt çevirmek anlamında değildir. Galiba bir hadisten süzülen bir ifade var: "Insan meşgul olduğu seye benzer." Eģer nesne ile cok fazla meşgul olmaya başlarsak bir müddet sonra biz de nesneleşiriz. Ondan bir parça haline geliriz. Çünkü yaratılan herşeyde birbirini etkileme hassası vardir. Nesne ile iletişime geçtiğimizde aramızda bir muhabbet hâsıl olur. Bütün yaratılanların bir muhabbet ile yaratıldığını biliyoruz. Bir mutasavvıf şairin söyledigi gibi: Muhabbetten Muhammed oldu hâsıl Muhammedsiz muhabbetten ne håsıl Burada Muhammed, bütün varlığı sembolize eder çünkü Hakikat-i Muhammediye her şeyin özüdür. Dolayısıyla bütün varlık,muhabbet esası üzerine yaratılmıştır. O yüzden ne ile iletişime geçersek ona bağlanırız. Bağlanma muhabbetle alakalı bir şeydir. Muteneffir olduğumuz, nefret ettiğimiz bir șeye bağlılık duymayız. Demek ki muhabbet aynı zamanda bir de tuzak ihtiva ediyor. Münaferet iyi bir sey değildir ama dünyaya ilişkin seylerle fazla mesgul olmaktan münaferet iyi bir şeydir. Aynen bunun gibi muhabbet iyi bir seydir fakat amacın dişında kullanıldığında kötü bir sey olur, Ikinci mukaddimeyi de burada noktalayalım ve yeni bölüme geçelim. Bundan sonra Mevlâna, hakikatleri hikáye şeklinde anlatacaktır. Burada da yine sembolik bir dil vardır. Çünkü irfan dili semboliktir. Baska tüdlü anlatılması mümkün değildir.
Sayfa 141Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
317 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
55 günde okudu
Tasavvuf Edebiyatı'na, Mevlana ve Mesnevîsine ilgi duyuyorsanız, bu kitabın mutlak surette size katacağı çok şey var. 26 kısa bölümden oluşan kitabın her bir bölümünde Mesnevî'nin bazı beyitleri şerh edilmiş durumda. Eserin yazarı bir akademisyen olmasına rağmen sohbet meclislerindeki "Mesnevî derslerinin" bir derlemesi olan bu eser son derece akıcı, hikaye tadında ilerlemiş. Yazar, Mesnevî'den yaptığı çıkarımlarla yer yer insana hayatını sorgulatıyor. :) Bazı bölümlerde insan olmanın amacını o kadar güzel hissettiriyor ki asl olana yönelmemek elde değil. Gerçek aşkın, yani ilahî aşkın tasavvufta nasıl algılandığını tek solukta görmek için okunabilir.
Aşk Meclisi
Aşk MeclisiZiya Avşar · Kün Yayıncılık · 201128 okunma
Resim