A. Onur Aktaş

A. Onur AktaşAynılığın Tekrarından Biricikliğin Büyüsüne yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
9.0/10
3 Kişi
7
Okunma
3
Beğeni
1.375
Görüntülenme

Hakkında

1979 yılında Ankara’da doğdu. O.D.T.Ü. İstatistik Bölümü’nde lisans, O.D.T.Ü. Felsefe Bölümü’nde de yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı. Aynı bölümde 2005-2012 yılları arasında araştırma görevlisi olarak çalıştı. Doktora çalışmalarını geliştirme amacıyla Almanya’nın Mainz kentindeki Johannes Gutenberg Üniverstesi Schopenhauer Araştırmalar Merkezi’nde bulundu. Bir dönem Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda “Müzik Felsefesi” dersi verdi. Şu an Çankırı Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesidir. Severek çalıştığı alanlar müzik felsefesi ve Kant sonrası Kıta Avrupa felsefesidir (özellikle Schopenhauer ve Nietzsche).
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Doğum:
Ankara, 1979

Okurlar

3 okur beğendi.
7 okur okudu.
7 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
İnsanın mahremi için ısrar etmesi gerektiğine inanıyorum. (...) Mahremi olan insan kendisini etkilemeye çalışanlardan kolayca etkilenmez. Kendi süzgeci vardır. Önce kendi süzgecinden geçirir. Böyle bir insan dikbaşlı olmasa da eleştiri gücü olan ve kendisi de eleştirilmekten korkmayan insan olacaktır.
Önce efendiye baktılar ve onu şer/kötü olarak gördüler, sonra da kendilerine bakıp "öyleyse hayırlı ve iyi olan bizleriz" dediler. Düşman ilan ettikleri efendilerden nefret ettiler. Oysa efendi ahlakı bunun tam tersini yapmaktaydı. Efendi ahlakına sahip olan tepkisel olmadığı için önce kendisine baktı ve "iyi" dedi; ancak ondan sonra aciz olana bakıp "bayağı" dedi ve böylesi bir ahlaka sahip olanlar, köle ahlakının tam tersi şekilde düşmanlarından nefret etmediler, sadece gurur duyabilecekleri düşmanlar aradılar.
Kölelere sunulan "tanrı", onlara tutsak kalmalarını öğütleyip ölüm gelene kadar aradan çekilecek kadar ilgisizdi.
"Sakin" demek aynı za­manda iskan olmuş demektir. Yani meskenini bulmuş olan. Yaşadığım an, yaşıyor oluşum benim meskenimdir. Sükunete ulaşmak eve ulaşmak demektir.
Wittgenstein, kavramsal anlayışın ötesine geçebilmek için "merdiveni fırlatmak"tan bahseder: Aklın merdiveniyle yeterince tırmandıktan sonra artık merdiveni tekmelemek gerekir.
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
128 syf.
7/10 puan verdi
Kısa bir felsefe özeti ve çağrışımlar
Onur Aktaş, Nietzsche 'nin en önemli kavram ve anlatılarını yaşadığımız toprağın kültürüne dair söylemlerini de katarak o kadar berrak anlatıyor ki, geçmişte okuduğumuz herhangi bir #nietzsche kitabını belki dönüp yeniden yorumlamamızı, yeni çıkarımlar sağlamamızı olanaklı kılıyor. Ancak Aktaş'ın kitabında sadece Nietzsche ile beraber değiliz. Schopenhauer'ın müziği, Aristotales 'in mutluluğu, Smith 'in duyguları da bizlerle (Arka kapaktan ). Kitap felsefeye başlayacaklar veyahut 120 sayfalık bir özet arayanlar için müthiş diyebilirim. #socrates 'ten başlayıp Antik Yunandan Doğuya ve tekrar Batı felsefesine güzel bir geçişle girizgah yapılıyor. #aristotaeles 'in #nikomakhosaetik adlı eserinden vurgularla mutluluk sorgulanıyor, #nietzsche 'nin #ahlakınsoykütüğü eseri üzerinden felsefenin dorukları, ahlaki yönlendirmeyle hayatın masumluğu tartışılıyor, #arthurschopenhauer 'İn #istemevetasavvurolarakdünya eseriyle müziğin felsefesine ve insanın müzikle hayatın görünmez tarafına geçiş için ulaşabilmesine ve #adamsmith 'in #ahlakiduygularınkuramı eseriyle de günümüz materyalist dünyasının ahlaki ve davranış boyutu inceleniyor. Anlatım olarak dil sade ve açıklamalar güzel, fikirler bilindik söylemlerin süslenmiş hali #cioran 'ın da belirttiği gibi; düşünülmesi gereken herşey düşünülmüş bugüne kadar. Herkes aynı şeyi söylemiş, farklı olan sözcükler sanki. #heidiger 'e de vurgu var, #hegel 'e de. Sonundaki; hayatın anlamını ararken insanın kendine gösterilen her hazır bilgi veya yola sapma tehlikesine ve incinmekten korkup bazı tutunduğu anlamlarla uyuşabilmesii fikrine de tamamen katılıyorum: Okuyun...
Aynılığın Tekrarından Biricikliğin Büyüsüne
Aynılığın Tekrarından Biricikliğin BüyüsüneA. Onur Aktaş · Yeni İnsan Yayınları · 20167 okunma