Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Abdolvahid Soofizadeh

9.0/10
1 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
538
Görüntülenme

Okurlar

1 okur okudu.
1 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1 dünya savaşıyla ilgili pek bilinmeyen bir bilgi
Görüldüğü üzere İran ve Osmanlı, devlet olarak her ne kadar anlaşmazlıklar yaşasalar da iki Müslüman devletin halkı, İngiliz ve Ruslara karşı birlikte bir tutum sergilemiştir. Daha sonra Türk lider Atatürk'ün de dedigi gibi bu iki devletin tarih boyunca araları ne zaman iyi olmuşsa işler her ikini adına da iyi gitmiş, ne zaman her ikisi arasında bir anlaşmazlık olduysa her ikini adına da sıkıntılı günler yaşanmıştır.
Sayfa 209
Devleti teslim etseydin direkt
Emin'üs-Saltane sadrazamlığının ikinci döneminde her ne kadar kötü gidişata çözüm üretme çabasında olduğunu gösterse de çıkış yolu olarak ülkenin dış borç alması gerektiğinde ısrar etti. Alınan dış borçlara karşılık da dış ülkelere çok önemli imtiyazlar verildi. Özellikle Rusya'dan alınan borca karşılık Basra Körfezi hariç ülkenin bütün gümrük kontrolü elli yıllığına Rusların eline bırakıldı. Bunlar üzerine ulema ikinci kez aynı hatayı tekrarlayan Emin'üs-Saltane'nin azlini istedi. Dini zümrenin bu isteğini geri çevirmeyen Muzaffereddin Şah, onun yerine de şehzade Abdülmecid Mirza'yı (Aynu'd-Devle) sadrazamlık makamına getirdi.
Reklam
Kaçar ve Osmanlı'nın 19 yy daki benzer durumu
Ahter gazetesinin İran toplumu üzerindeki etkisini göstermesi açısından güzel bir örnek Hac Mirza Hasan Ruşdiye'nin anılarında göze çarpmaktadır. Mirza Hasan Ruşdiye, yeni okulların temelini atan kişi olarak neden bu mesleği seçtiğini şu şekilde anlatıyor: Bir gün babamla birlikte Ahter gazetesini okuyordum. Gazetede Avrupa'da her bin kişiden on kişinin okuma yazma bilmediği, İran'da ise her bin kişiden sadece onunun okuma yazma bildiğinden bahseden bir yazı gördüm. İşte ben bu sebepten dolayı Beyrut'a gidip öğretmen olmaya karar verdim.
Sayfa 163
Ruslar bu işi biliyor :)
St. Petersburg'da imzalanan bir antlaşma ile İran'ın kuzeyindeki yollardan elde edilen gelirlerin tamamı ile Tebriz-Culfa hattını birbirine bağlayacak olan yeni yolun yapım projesi Ruslara verildi. Bu konuda Rusya ise para teminini şöyle yapmıştır: Ruslar %3 oranda faizle Fransa'dan aldığı borcu %5'lik faizle Kaçar Devleti'ne borç vermiştir ve söylediğimiz gibi Kaçar Devleti, İran'ın kuzeyindeki yollar ve gümrükleri elinden çıkarmıştır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
271 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Biraz Farklı Biraz Aynı Toplumlar
Kaçar Hanedanlığı döneminde İran'ın durumu ülkemizde pek fazla ilgi gören bir alan olmadığından, bu kitap 18. yüzyıl sonundan 1925 yılına kadar ki süreçte o coğrafya'da neler yaşandığı konusunda bizlere malumat vermektedir. Malumunuz bizim ülkede tarih anlatımı, genelde Osmanlı devleti merkezli olduğundan Safevi Devleti ile ilişkiler bir miktar
Kaçar Hanedanlığı Döneminde Osmanlı-İran Siyasi İlişkileri (1795-1925)
Kaçar Hanedanlığı Döneminde Osmanlı-İran Siyasi İlişkileri (1795-1925)Abdolvahid Soofizadeh · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 20201 okunma